Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ΠΩΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΥΜΠΑΝΙΣΜΟΥ (ΑΕΡΙΑ)

(Από τα αρχεία του Ontario Rabbit Education Organization)

Τα κουνέλια μπορούν να υποφέρουν από αέρια. Αν δεν δοθεί η πρέπουσα σημασία, η συσσώρευση επώδυνων για το κουνέλι αερίων μπορεί να αναγκάσει το κουνέλι να σταματήσει να τρώει και να πάθει γαστρεντερική στάση, που είναι η επιβράδυνση ή το πλήρες σταματημα των κανονικών εντερικών συσπάσεων. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του κουνελιού, αν μείνει χωρίς θεραπεία. Τα αέρια (τυμπανισμός) μπορούν να έρθουν και ως αποτέλεσμα της γαστρεντερικής στάσης.

Τα κουνέλια με τυμπανισμό επιδεικνύουν συνήθως ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: δυνατά γουργουρητά που προέρχονται από το στομάχι του κουνελιού, σκληρό, διεσταλμένο στομάχι, λήθαργος και σημαντική μείωση στην όρεξη. Συχνά το τελευταίο σύμπτωμα (η απώλεια της όρεξης) είναι και το πρώτο σύμπτωμα της ύπαρξης αερίων. ‘Οταν υποφέρουν από αέρια, πολλά κουνέλια κάθονται μαζεμένα, με τα μάτια τους μισόκλειστα, πολλά κάθονται απλωμένα, πιέζοντας το στομάχι τους στο πάτωμα ή τελείως όρθια σε μια αφύσικη στάση κορμού.

Ψηλαφίστε το στομάχι του κουνελιού σας (χωρίς να το πιέσετε), όταν δεν έχει αέρια. Παρατηρήστε τότε πώς είναι η αίσθηση ενός φυσιολογικού, μαλακού στομαχιού και ποιό είναι το μέγεθός του σε σχέση με τα πλευρά του. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε ποιά είναι η εικόνα ενός φυσιολογικού στομαχιού για το δικό σας κουνέλι.

Αν το κουνέλι σας αντιμετωπίζει συχνά περιστατικά αερίων, πρέπει να αναθεωρήσετε την δίαιτά του, εφόσον μερικές τροφές είναι πιο πιθανόν να δημιουργήσουν τυμπανισμό σε μερικά κουνέλια σε σχέση με άλλες τροφές. Επίσης, ελέγξτε αν υπάρχουν τυχόντα προυπάρχοντα προβλήματα υγείας που μπορούν να επιφέρουν επιβράδυνση της εντερικής λειτουργίας. ‘Οταν το κουνέλι σας υποφέρει από αέρια, είναι σημαντικό να το θεραπεύσετε το συντομότερο δυνατό με τη χορήγηση της ουσίας SIMETHICONE. Το Simethicone δεν έχει καμμία γνωστή αλληλεπίδραση με φαρμακευτικές ουσίες και δεν απορροφάται από το εντερικό τοίχωμα. Η δράση του είναι αποκλειστικά μηχανική, ως προς την ικανότητα συγκέντρωσης των φυσαλλίδων αερίων που κατόπιν αποβάλλονται ευκολότερα.

Στο άρθρο «Γαστρεντερική Στάση, Ο Σιωπηλός Δολοφόνος» της Δρ. Dana M. Krempels, συνίσταται η χορήγηση 1 cc (δόση που αφορά σε ενεώρημα των 20 mg/ml), κάθε ώρα για 3 δόσεις, μετά 1 cc κάθε 3-8 ώρες, ανάλογα με το περιστατικό. Παραδείγματα ονοματολογίας φαρμάκων που μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο και που περιέχουν simethicone είναι τα Ovol, Phazyme και Gas-x.
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα ονόματα αυτά αφορύν σε Αμερικάνικες εταιρείες παραγωγής. Στην Ελλάδα υπάρχει σιρόπι με την ονομασία Infa-Col που χορηγείται για τους κωλικούς των βρεφών).

Μαζί με το Simethicone, επίσης βοηθούν στην διάσπαση των αερίων πολύ ελαφρές κυκλικές κινήσεις μασάζ στην κοιλιακή χώρα του κουνελιού. Το κουνέλι πρέπει να αρχίσει να δείχνει σημάδια βελτίωσης μετά από 1-2 δόσεις Simethicone. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, πηγαίνετε το κουνέλι σε εξειδικευμένο κτηνίατρο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η γαστρική διάταση (volvulus) ή η σοβαρή στομαχική διόγκωση (bloat), δεν είναι το ίδιο με ένα περιστατικό αερίων, γιατί στην περίπωση αυτή το στομάχι σκληραίνει υπερβολικά και διαστέλλεται σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να διακοπεί η παροχή και κυκλοφορία του αίματος προς το στομάχι και τα έντερα. Η κατάσταση αυτή οδηγεί πολύ γρήγορα σε οργανικό σοκ και στο θάνατο. Αν υποπτεύεστε λοιπόν κάτι τέτοιο, μην κάνετε μασάζ στην κοιλιακή χώρα, γιατί αυτό θα χειροτέρευε την κατάσταση. Πηγαίνετε κατεπειγόντως στον εξειδικευμένο κτηνίατρο.

Συνιστούμε σε κάθε κάτοχο κουνελιού να διαβάσει το άρθρο της Dana M. Krempels «Γαστρεντερική Σταση, Ο Σιωπηλός Δολοφόνος».

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΗΤΕ ΤΟ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ!

Linda Lombardi, από το Associated Press


Πασχαλινά κουνελάκια: σοκολατένια ή αληθινά;

Αν τα αληθινά σας βάζουν σε πειρασμό, ειδικά σαν δώρο για τα παιδιά, είναι προτιμότερο να κάνετε μια έρευνα πριν το αποφασίσετε.

“Οι άνθρωποι τα αγοράζουν νομίζοντας ότι είναι μια καλή και φθηνή επιλογή για πρώτο κατοικίδιο” λέει η Mary Cotter, Αντιπρόεδρος και Διευθύντρια του Τομέα Ενημέρωσης και ‘Ερευνας του House Rabbit Society. ‘Ομως, όπως τονίζει, αυτή η άποψη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: “’Η διαβίωση μαζί τους και η συντήρησή τους προσομοιάζει περισσότερο με του σκύλου και της γάτας παρά με των λεγόμενων “μικρών ζώων”.

Η κα. Cotter, που ζει στο Bronxville της Νέας Υόρκης, έχει ένα σκύλο καθώς και κουνέλια και υποστηρίζει ότι, κατά την άποψή της, τα κουνέλια είναι πιο απαιτητικά ως προς το χρόνο που πρέπει κανείς να τους διαθέσει απ’ ό,τι ο σκύλος. Υπάρχουν κλουβιά που πρέπει να καθαρίζονται, όπως και στα υπόλοιπα `’εξωτικά ζώα’, όμως τα κουνέλια έχουν ανάγκη κοινωνικής συναναστροφής όπως ο σκύλος, πρέπει να περνούν τουλάχιστον μερικές ώρες κάθε ημέρα εκτός κλουβιού.

Και το σπίτι σας πρέπει να είναι προσεκτικά προφυλαγμένο κατά του μασήματος. Τα πολλά ηλεκτρικά καλώδια, που απαρτίζουν αναπόσπαστο τμήμα της μοντέρνας ζωής, αποτελούν συγχρόνως κι έναν ιδιαιτέρως σοβαρό κίνδυνο.

Επειδή συνήθως οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων πόση δουλειά, έξοδα και χρόνο απαιτεί η συντήρηση ενός κουνελιού, ο οργανισμός διάσωσης “House Rabbit Society” μόνο λαμβάνει τουλάχιστον 30 τηλεφωνήματα κάθε μήνα από ανθρώπους που θέλουν να δώσουν τα κουνέλια τους, η πλειοψηφία των οποίων αγοράστηκε σαν δώρο για κάποιο παιδί το Πάσχα.

Αυτό το πρόβλημα είναι που έκανε το Παράρτημα του Columbus του House Rabbit Society να ξεκινήσει μια καμπάνια με τον τίτλο “Το δικό μου θέλω να είναι σοκολατένιο!”, λέει η Διευθύντρια του Παραρτήματος, Karalee Curry. Η συγκεκριμένη καμπάνια προωθεί την καλύτερη κατανόηση των κουνελιών με την διανομή ενημερωτικού υλικού, μεταδίδει την γνώση και αναπτύσσει την ευαισθησία ως προς το θέμα των “Πασχαλινών κουνελιών”, μεταξύ άλλων πουλώντας κονκάρδες που μοιάζουν με σοκολατένια κουνέλια.

Τα σοκολατένια κουνέλια έχουν λιγότερους μπελάδες, για πολλούς λόγους, ξεκινώντας από τον βασικότερο, που είναι ότι δεν ζουν πολύ. Η κα. Curry λέει ότι οι άνθρωποι μένουν άναυδοι όταν τους τονίζει πως ένα κουνέλι μπορεί να ζήσει 10 και 12 χρόνια. Και υπάρχουν κι άλλες εκπλήξεις γι’ αυτούς. Η κα. Curry συνεχίζει “οι άνθρωποι λένε “μα, μου είπαν στο pet shop ότι είναι θαυμάσια ζωάκια για τα παιδιά και δεν χρειάζονται κτηνίατρο!”.

Ενώ τα κουνέλια μπορούν να είναι συναισθηματικά, δεν τους αρέσει, κατά κανόνα, να τα σηκώνουν από το έδαφος, πράγμα που κάνει τα παιδιά να δυσανασχετούν και, πάνω στην επιμονή τους, μπορεί το κουνέλι να τραυματιστεί, ενόσω προσπαθεί να ξεφύγει. Αυτό είναι τόσο σύνηθες και σοβαρό θέμα που η κα. Cotter συνιστά σε οικογένειες με παιδιά να παίρνουν μεγάλα σε μέγεθος κουνέλια, ώστε τα παιδιά να μην μπορούν ούτε να διανοηθούν να τα σηκώσουν αγκαλιά.

Αντίθετα, επίσης, με τη λανθασμένη αντίληψη ότι τα κουνέλια δεν χρειάζονται κτηνιατρική φροντίδα, η στείρωση είναι θέμα μείζονος σημασίας. Στην αντίθετη περίπτωση, τα προβλήματα συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της χωροθετικής επιθετικότητας και του μαρκαρίσματος του χώρου με ούρα, ξεκινούν κιόλας κατά την διάρκεια της εφηβείας.

Επιπρόσθετα, τα προβλήματα υγείας απαιτούν μεγάλη προσοχή και φροντίδα από εξειδικευμένο κτηνίατρο με εμπειρία στα κουνέλια. “Άν ο σκύλος σας δεν φάει για μια μέρα, μπορείτε να τον παρακολουθήσετε για 1-2 μέρες ακόμα, συχνά δεν χρειάζεται καν θεραπεία. ‘Οταν, όμως, το κουνέλι σας δεν φάει, αυτό θεωρείται κατεπείγον ιατρικό περιστατικό, επειδή μπορεί να οδηγήσει με αστραπιαία ταχύτητα σε μια πληθώρα σοβαρών προβλημάτων υγείας” λέει η κα. Cotter.

Οπότε, μπορείτε να αρκεστείτε σ’ ένα σοκολατένιο κουνελάκι, υποστηρίζοντας την καμπάνια “Το δικό μου θέλω να είναι σοκολατένιο!”.

Για εκείνους που κατανοούν τις ανάγκες τους, τα κουνέλια μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό κατοικίδιο για ενήλικες εργαζομένους, υποστηρίζει η κα. Cotter. Παρότι απαιτούν ενά μεγάλο κομμάτι της προσοχής σας, μπορούν, παράλληλα, να προσαρμοστούν στο πρόγραμμά σας. “Αν, για παράδειγμα, λείπετε από το σπίτι 12 ώρες την ημέρα, μπορείτε, παρόλ’ αυτά να έχετε κουνέλι. “Από τη στιγμή που μπορείτε να διαθέτετε στο κουνέλι σας μερικές ώρες την ημέρα εκτός κλουβιού, δεν έχει σημασία πότε θα γίνεται αυτό, μπορεί να είναι τα μεσάνυχτα, αν έτσι σας εξυπηρετεί”, λέει η κα. Cotter.

Προσθέτει, επίσης, ότι τα κουνέλια είναι συναρπαστικά, κοινωνικά ζώα, πολύ πιο πολύπλοκα από τα μικρά ζώα που ζουν σε κλουβιά.

“Πολλοί άνθρωποι λένε ότι τα κουνέλια είναι κάτι ανάμεσα σε σκύλο και γάτα” λέει η κα. Cotter. “Ακριβώς όπως μια γάτα, έτσι κι ένα κουνέλι δεν διακατέχεται από καμία ιδιαίτερη επιθυμία να ευχαριστήσει τον άνθρωπο, κι αυτό είναι κομμάτι της γοητείας τους”.

“Τα εξημερωμένα κουνέλια ανήκουν στην ίδια οικογένεια με αυτά που ζουν σε άγρια κατάσταση στην Ευρώπη”, λέει η κα. Cotter. “Παραμένει ένα κομμάτι μέσα τους που μοιάζει με τα άγρια ζώα κι αυτό είναι που κάνει τόσο ξεχωριστό το να μπορέσει κανείς να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους. Είναι υπέροχα πλάσματα, αλλά πρέπει να ζουν με τους κατάλληλους ανθρώπους”.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

ΠΩΣ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΑ ΝΥΧΙΑ

Συγγραφική ομάδα του HRN, από το “Calvin’s Care Corner”

‘Ενα συχνά παραμελημένο, αλλά πολύ σημαντικό, σημείο της φροντίδας των κουνελιών είναι το κόψιμο των νυχιών. Τα νύχια πρέπει να κόβονται συχνά, για να μην μεγαλώνουν υπερβολικά, οπότε σπάνε και μπορούν μέχρι και να εμποδίσουν το κουνέλι να περπατήσει σωστά. Τα μακρυά νύχια είναι επικίνδυνα για την υγεία του κουνελιού σας!

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ; ‘Ενα από τα πιο συχνά ερωτήματα που λαμβάνουμε είναι πόσο συχνά πρέπει να κόβονται τα νύχια. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Εξαρτάται από το κουνέλι, η περίοδος που πρέπει να κοπούν τα νύχια μπορεί να είναι από ένας μέχρι και έξι μήνες, γεγονός που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Πρώτ’ απ’ όλα, κάθε κουνέλι έχει διαφορετικούς ρυθμούς με τους οποίους μεγαλώνουν τα νύχια του. Επισης, τα νύχια των μπροστινών ποδιών μπορεί να μεγαλώνουν με διαφορετική ταχύτητα από τα νύχια των πίσω ποδιών και, έτσι, μπορεί να χρειάζονται κόψιμο σε διαφορετικούς χρόνους. 'Αλλος παράγοντας είναι το περιβάλλον. Το κουνέλι σας περπατάει πάνω σε σκληρό τσιμεντένιο πάτωμα ή πάνω σε μαλακό χαλί; Τέλος, ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας του κουνελιού σας. Τα κουνέλια που τους αρέσει το σκάψιμο, φθείρουν μ’ αυτόν τον τρόπο τα νύχια τους και δεν χρειάζονται τόσο συχνά κόψιμο. Πάντως, είναι απαραίτητο να ελέγχετε το νύχια του κουνελιού σας τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

ΕΓΩ ‘Η Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ; Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν πώς να κόβουν τα νύχια των κουνελιών τους και μπορούν εύκολα να περιποιηθούν τα κουνέλια τους χωρίς βοήθεια. ‘Αλλοι προτιμούν να μην το κάνουν μόνοι τους, αλλά να τα πηγαίνουν στον κτηνίατρο.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ! Αν αποφασίσατε να κόβετε τα νύχια του κουνελιού σας, πρέπει να είστε εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία. Θα χρειαστείτε ένα ειδικό εργαλείο για το κόψιμο των νυχιών. Πολλοί χρησιμοποιούν το ειδικό ψαλιδάκι για γάτες, ενώ άλλοι προτιμούν το νυχοκόπτη -τύπου γκιλοτίνας για μικρά σκυλιά. Πρέπει να έχετε επίσης πάντοτε στυπτική σκόνη (υπάρχει στα περισσότερα pet shops) που σταματάει αμέσως το αίμα, αν, κατά λάθος, κόψετε το νύχι στο ύψος της φλέβας του. Πιάστε με τα δάκτυλα μια μικρή ποσότητα στυπτικής σκόνης και βάλτε τη πάνω στην άκρη του νυχιού. Αν δεν έχετε διαθέσιμη στυπτική σκόνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαγειρική σόδα.

ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΟ ΝΥΧΙ; Πριν ξεκινήσετε να κόβετε τα νύχια, πρέπει να αποκτήσετε μια ιδέα του τί πρέπει να κάνετε. Κρατήστε σταθερά το κουνέλι σας σε μια θέση που να σας βολεύει και προσπαθήστε να δείτε τα νύχια του. Θα είστε τυχεροί, αν το κουνέλι σας έχει άσπρα νύχια, γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση θα μπορείτε να δείτε καθαρά τη ροζ φλέβα που περνάει μέσα από το νύχι του. Πρέπει να προσέξετε να μην κόψετε το νύχι στο σημείο που βρίσκεται η φλέβα, αλλά πιο έξω από αυτήν. Αν το κουνέλι σας έχει μαύρα ή σκουρόχρωμα νύχια, είναι δύσκολο να διακρίνετε πού βρίσκεται η φλέβα, μερικές φορές όμως η φλέβα φαίνεται, αν φωτίσετε το νύχι με ένα μικρό φακό από κάτω προς τα πάνω. Συχνά μπορείτε, έτσι, να καταλάβετε ποιό είναι το μήκος.

ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ! Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να κόψετε τα νύχια του κουνελιού σας. ‘Ολες είναι εξίσου καλές, οπότε δοκιμάστε τις και διαλέξτε αυτήν που σας ταιριάζει καλύτερα. Μερικοί άνθρωποι κόβουν τα νύχια μόνοι τους, ενώ για πολλούς άλλους χρειάζονται δύο άτομα για να το κάνουν (σημ. ο ένας για να κρατάει το κουνέλι σταθερά κι ο άλλος για να κόβει τα νύχια). Μία τεχνική είναι να απλώσετε μια πετσέτα πάνω στο τραπέζι και να βάλετε επάνω το κουνέλι σας. Σηκώστε προσεκτικά το ένα πόδι του και πιέστε μαλακά κάτω από το κέντρο της πατούσας, για να ξεχωρίσουν τα δάκτυλα, πράγμα που σαςε διευκολύνει να πιάσετε ένα νύχι και να το κόψετε. Τοποθετήστε το ειδικό εργαλείο γύρω από την άκρη του νυχιού και πιέστε ελαφρά με το ψαλιδάκι ή το νυχοκόπτη, για να δείτε πώς αντιδρά το κουνέλι σας. Αν αρχίσει να κουνιέται και να τραβιέται, μάλλον το εργαλείο βρίσκεται πολύ κοντά στη φλέβα. Μεταφέρτε το λίγο πιο έξω και ξαναδοκιμάστε. Αν το κουνέλι σας δεν κουνηθεί μόλις εξασκήσετε την πίεση, μπορείτε να κόψετε το νύχι στο σημείο εκείνο. Μια άλλη τεχνική είναι η τεχνική “bunny burrito”, όπου τυλίγετε το κουνέλι σας σα ρολό μέσα σε μια πετσέτα και του τραβάτε απαλά ένα-ένα τα πόδια του έξω από την πετσέτα, για να του κόψετε τα νύχια. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι αυτή η τεχνική βοηθάει ώστε να παραμένει το κουνέλι ακίνητο. Μια τρίτη και λιγότερο δημοφιλής μέθοδος είναι να κρατήσετε το κουνέλι στην αγκαλιά σας, όπως κρατούμε τα μωρά. Πρέπει να κάθεστε σε μια καρέκλα όταν το κάνετε αυτό και η πλάτη του κουνελιού να ακουμπάει σταθερά πάνω στα πόδια σας. Τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να κρατήσετε με το ένα χέρι το πόδι του και με το άλλο να κόψετε τα νύχια, ενώ το κεφάλι του κουνελιού βρίσκεται ακουμπισμένο πάνω στο εσωτερικό του αγκώνα σας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ! Τα κουνέλια έχουν 4 νύχια στα πισω πόδια και 5 νύχια στα μπροστινά πόδια, δηλ. 4 συν 1 νύχι που βρίσκεται πιο πάνω από τα άλλα τέσσερα., ψηλά στο εσωτερικό της πατούσας.

ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ!

EΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

Dr. Sari Kanfer, Dr. Domotor’s Animal Hospital, Monrovia, από τα αρχεία του Zooh Corner Rabbit Rescue

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ

- Απεριόριστες ποσότητες αποξηραμένου χόρτου (άχυρου).
- Περιορισμένες ποσότητες ξηράς τροφής (1/4 του φλυτζσνιού ανά 2.700 γρ. σωματικού βάρους του κουνελιού) ημερησίως (χωρισμένο σε δύο δόσεις, μία το πρωί και μία το βράδυ) για ενήλικα κουνέλια. Για τα ανήλικα κουνέλια (κάτω του 1 έτους), χορηγήστε ελεύθερη ποσότητα ξηράς τροφής αλφάλφα.
- Φρέσκα λαχανικά με πράσινα φύλλα (μόνο για κουνέλια άνω των 6 μηνών).
- Περιορισμένα φρούτα. ‘ΟΧΙ προϊόντα ζύμης (ψωμί, φρυγανιές, κουλούρια κλπ.). ‘ΟΧΙ γιαούρτι και λιχουδιές γιαουρτιού (yogurt drops).

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

- Διαβίωση σε εσωτερικό χώρο, θερμοκρασίας κάτω από 35 βαθμούς Κελσίου.
- ‘Ολα τα ηλεκτρικά καλώδια να είναι καλυμμένα/ προστατευμένα.
- Το κουτί για την τουαλέτα του κουνελιού να περιέχει ασφαλές απορροφητικό υλικό (litter), όπως παλιές εφημερίδες, βιοδιασπώμενες φυτικές ύλες ή συμπιεσμένο ξύλο aspen. Πρέπει να τοποθετείται καθημερινά και κάθε 2 μέρες να αδειάζει και να καθαρίζεται καλά το κουτί για τις ανάγκες του.
- Να χορηγείται καθημερινά καθαρό γλυκό νερό, κατά προτίμηση σε μπολ (τα καλύτερα είναι τα βαριά κεραμικά μπολ και αυτά που βιδώνονται στα κάγκελα του κλουβιού).
- Επίπεδες, χωρίς σύρματα και συρμάτινα πλέγματα, επιφάνειες για να περπατά και να στέκεται, καθώς και χαλάκια ή παλιές πετσέτες μπάνιου για να προστατεύονται οι πατούσες του. Οι διάδρομοι εξάσκησης των σκύλων (x-pens) κάνουν ιδανικές κατοικίες για κουνέλια. Εμείς στο Zooh Corner προτιμούμε τα x-pens από τα κλουβιά.
- Πολλές ώρες εκτός κλουβιού καθημερινά (το λιγότερο από 3-5 ώρες την ημέρα).
- ‘Ολες οι ώρες παιχνιδιού σε προστατευμένο εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να είναι πάντα υπό επίβλεψη για την πρόληψη του κινδύνου της θερμοπληξιας και της επίθεσης από άλλα αρπακτικά ζώα.
- Παιχνίδια για να μασάει και να πετάει.
- Το κουνέλι πρέπει να έχει τη συντροφιά κάποιου άλλου κουνελιού και να μην μένει μόνο του. Τα κουνέλια είναι πολύ κοινωνικά ζώα.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

- Ελέγξτε τα μάτια και τη μύτη, μήπως τρέχουνε.
- Ελέγξτε τα αυτιά, αν είναι καθαρά. Αν όχι, ΜΗΝ επιχειρήσετε να τα καθαρίσετε μόνοι σας, εκτός αν σας καθοδηγήσει ο κτηνίατρός σας. Αν δείτε εναποθέσεις (σημ. συνηθως καφέ ή κίτρινου χρώματος), να πάτε αμέσως στον κτηνίατρο. Ενδέχεται να πρόκειται για ακάρεα αυτιών.
- Ψηλαφίστε τις πλευρές του προσώπου, τα μάγουλα και το σαγόνι για κύστεις, όγκους ή οποιεσδήποτε ασυμμετρίες και πρηξίματα. Ελέγξτε τα μπροστινά δόντια (κοπτήρες). Οι άκρες τους πρέπει να σχηματίζουν μια ομοιόμορφη οριζόντια γραμμή, τα δε άνω και κάτω δόντια πρέπει να ακουμπάνε συμμετρικά. Αν διαπιστώσετε οποιεσδήποτε ανωμαλίες, πηγαίνετε αμέσως για οδοντικό έλεγχο. Τα δόντια των κουνελιών μεγαλώνουν συνεχώς και μπορεί να μεγαλώσουν με αφύσικο τρόπο δημιουργώντας κύστεις. Ο κτηνίατρός σας πρέπει να ελέγχει τα πίσω δόντια (μασητήρες), που βρίσκονται πίσω από τα μάγουλα, μία φορά το χρόνο.
- Ελέγξτε το τρίχωμα για άσπρη πυτιρίδα, απώλεια τριχών, ψείρες, ψύλλους και ακαθαρσίες ακάρεων (μοιάζουν με μαύρους κόκκους), όγκους, κοψίματα και καύκαλα τραύματος.
- Ψηλαφίστε αν το κουνέλι είναι υπερβολικά αδύνατο ή παχύ.
- Ελέγχετε συχνά την περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λεκέδες από ούρα ή κόπρανα κολλημένα πάνω στο τρίχωμα. Τα υπέρβαρα κουνέλια δεν μπορούν να καθαρίσουν εύκολα αυτή την περιοχή. Το ερεθισμένο δέρμα προσελκύει μύγες, ακόμα κι αν το κουνέλι ζει σε εσωτερικό χώρο, και τα αυγά της μύγας εκκολάπτονται ταχύτατα σε σκουλήκια που χώνονται μέσα στο δέρμα του κουνελιού. Αν το κάτω μέρος του σώματός του είναι βρώμικο, καθαρίστε το ΑΜΕΣΩΣ, χρησιμοποιώντας μαλακό σαπούνι (χωρίς αλκαλικά) και χλιαρό νερό. Αν το δέρμα είναι ερεθισμένο και κόκκινο ή δείτε αυγά ή σκουλήκια μύγας, πηγαίνετε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ στον κτηνίατρο για άμεση θεραπεία.
- Παρακολουθείτε τα κόπρανα και τα ούρα και σημειώνετε οποιοεσδήποτε μεταβολές στην όψη ή την ποσότητα. Μικρά και ακανόνιστα σε σχήμα κόπρανα και διάρροια είναι λόγοι άμεσης επίσκεψης στον κτηνίατρο. Κόκκινο χρώμα στα ούρα μπορεί να σημαίνει αιμορραγία από τη μήτρα ή τη χολή, μπορεί όμως η μεταβολή του χρώματος των ούρων να οφείλεται σε χρωστικές ουσίες λαχανικών που έχει φάει το κουνέλι. Ο κτηνίατρος μπορεί να διαπιστώσει άν πρόκειται για αίμα ή όχι.
- Παρακολουθείτε τα επίπεδα της ενέργειας και τη συμπεριφορά του κουνελιού σας.

Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε στενά την όρεξη και την κατανάλωση νερού. Αν το κουνέλι σας τρώει ή πίνει λιγότερο από το συνηθισμένο, πηγαίνετε ΑΜΕΣΩΣ στον κτηνίατρο. Αν το κουνέλι σας δεν έχει φάει ούτε μια μπουκιά για διάστημα 24-36 ωρών, είναι ΚΑΤΑΠΕΙΓΟΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ!

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙ;

Carolina James, από τα αρχεία του “The Rabbit Charity”

Η φροντίδα ενός κουνελιού είναι μεγάλη ευθύνη που διαρκεί για ολόκληρη τη ζωή του (7-10 χρόνια και, σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και 14 χρόνια). ‘Ισως εκπλαγείτε αν μάθετε ότι τα κουνέλια δεν είναι φθηνά στη συντήρησή τους κατοικίδια και μπορούν να απαιτούν τόση δουλειά όσο ένας σκύλος. Τα παρακάτω σημεία θα σας βοηθήσουν να πάρετε την απόφαση αν το κουνέλι είναι η σωστή επιλογή κατοικιδίου για σας.

1. Είστε διατεθειμένοι να αφιερώνετε τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα στο κουνέλι;
2. Αν έχετε παιδιά, είστε αποφασισμένοι να τα επιβλέπετε συνεχώς όταν έρχονται σε επαφή με το κουνέλι και να είστε εσεις –και όχι αυτά- υπεύθυνοι για τη φροντίδα και την ευζωϊα του;
3. Μπορείτε να διαθέσετε τα όχι ευκαταφρόνητα χρήματα αγοράς μεγάλου κλουβιού/χώρου παιχνιδιού και διαβίωσης, φαγητού, στρωσιδιού, υλικού για την τουαλέτα του κλπ. ;
4. Εχετε τον κατάλληλο κλειστό χώρο, ώστε το κουνέλι να βρίσκεται ασφαλές κατά την διάρκεια της νύκτας (μέσα στο σπίτι ή σε ασφαλή περίκλειστο χώρο ή στο γκαράζ) ;
5. Εχετε ασφαλή χώρο, αυλή, κήπο, διάδρομο για τρέξιμο μέσα στο σπίτι, από τον οποίο δεν μπορεί να δραπετεύσει και να φύγει το κουνέλι για την ημερήσια άσκησή του (πάντα υπό την επίβλεψή σας) ;
6. Μπορείτε να χαρίσετε στο κουνέλι τη συντροφιά κάποιου άλλου κουνελιού ή ζώου ή, εναλλακτικά, την δική σας για κάποιες ώρες επί καθημερινής βάσης;
7. Εχετε χρόνο και διάθεση να γίνετε οικείοι και να έρχεστε σε επαφή με το κουνέλι στο δικό του χώρο, δηλαδή στο πάτωμα;
8. Μπορείτε να αναλάβετε το χρηματικό κόστος του ετήσιου εμβολιασμού και της εφάπαξ στείρωσης του κουνελιού;
9. Μπορείτε να αναλάβετε το χρηματικό κόστος της κτηνιατρικής φροντίδας, όταν το κουνέλι είναι άρρωστο (υπολογίστε ένα σχετικά μεγάλο ετήσιο κόστος) ;
10. Διαθέτετε στο σπίτι σας τουλάχιστον 1-2 δωμάτια, όπου δεν υπάρχει καπνός τσιγάρου, όπου η τηλεόραση ή το στερεοφωνικό δεν είναι συνεχώς σε λειτουργία και όπου δεν βρίσκονται ακριβά χαλιά, έπιπλα και ταπετσαρίες που να σας κάνουν ν’ανησυχείτε για ζημιές;
11. Είστε διατεθειμένοι να κάνετε κάποιους συμβιβασμούς ως προς την επίπλωση του σπιτιού σας και ίσως κάποιες αλλαγές ως προς τη θέση της;
12. Είστε πρόθυμοι να ακολουθήσετε κάποιους απαράβατους κανόνες ασφαλούς διαβίωσης με κουνέλι;
13. Είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε τις απαιτούμενες περισσότερες εργασίες καθαριότητας στο σπίτι σας απ’ ό,τι αν δεν είχατε κουνέλι;
14. Είστε διατεθειμένοι να βρεθείτε στη θέση να καθαρίζετε λεκέδες ούρων και να μαζεύετε κόπρανα από το πάτωμά σας, μέχρι να μάθει το κουνέλι να κάνει τις ανάγκες του στο σωστό μέρος;
15. ‘Εχετε την δυνατότητα να δώσετε το κουνέλι σας για προσωρινή φιλοξενία, γνωρίζετε κάποιον έμπιστο άνθρωπο με γνώση να φροντίζει το κουνέλι σας όσο θα λείπετε διακοπές ή ταξίδι;
16. ‘Αν χρειαστεί να μετακομίσετε, μπορείτε να πάρετε το κουνέλι μαζί σας, ανεξαρτήτος χώρου και περιβάλλοντος;

Η διαβίωση με ένα κατοικίδιο κουνέλι είναι θαυμάσια εμπειρία για μερικούς ανθρώπους.’Ομως, προτού φέρετε ένα κουνέλι στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε όλη την απαραίτητη πληροφόρηση και ότι όλα τα μέλη της οικογένειάς σας μοιράζονται την επιθυμία να συγκατοικήσουν με ένα κουνέλι. Το καλύτερο μέρος για να υιοθετήσετε ένα κουνέλι είναι το καταφύγιο αδεσπότων κουνελιών της περιοχής σας.

ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΣΕΚ-ΑΠ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Suzanne Trayhan, από τα αρχεία του House Rabbit Network

Η φροντίδα της υγείας του κουνελιού σας είναι μια διαρκής διαδικασία. Σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε το κουνέλι σας στον κτηνίατρο μια φορά το χρόνο για τσεκ-απ, όμως πρέπει κι εσείς επί καθημερινής βάσης να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά και την υγεία του κουνελιού σας. Επιπλέον, πρέπει να κάνετε μόνοι σας τσεκ-απ στο σπίτι μια φορά το μήνα. Αν παρατηρήσετε οτιδήποτε ασυνήθιστο, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

• Στόμα/δόντια – Ελέγξτε το στόμα του κουνελιού σας. Βεβαιωθείτε ότι τα μπροστινά δόντια του (κοπτήρες) μεγαλώνουν ίσια και όχι στραβά και ότι το κουνέλι σας δεν έχει σιελόρροια (δεν τρέχουν σάλια από το στόμα του). Τα ούλα του πρέπει να έχουν ένα ωραίο, υγιές, ροζ χρώμα.
• Τρίχωμα/δέρμα – Βεβαιωθείτε ότι το τρίχωμα του κουνελιού σας είναι υγιές, δεν έχει φολίδες, λευκές ή σκούρες, ξηροδερμία και ότι δεν υπάρχουν εξογκώματα κάτω από το δέρμα.
• Αυτιά – Κοιτάξτε μέσα στα αυτιά για να διαπιστώσετε αν είναι καθαρά. Αν δείτε συσσώρευση κυψελίδας («κεριού») ή φολίδες σκούρου χρώματος, χρειάζεται να πάει στον κτηνίατρο για θεραπεία.
• Νύχια – Κόβετε τα νύχια του κουνελιού σας, όποτε χρειάζεται. Τα μακριά νύχια μπορούν να σπάσουν, να ξεφλουδίσουν, να ματώσουν και να πάθουν μόλυνση.
• Δάκτυλα – Ψαχουλέψτε τα δάκτυλα. Βεβαιωθείτε ότι είναι όλα εντάξει, ίσια και χωρίς κύστες ή άλλες ανωμαλίες.
• Πόδια – Ελέγξτε τις πατούσες, πρέπει να είναι καλυμμένες με γούνα, ή αν φαίνεται δέρμα (σημείωση -μερικές ράτσες, όπως τα rex), πρέπει να μην είναι κόκκινο, ερεθισμένο ή μολυσμένο (κάλλοι δεν πειράζει να υπάρχουν).
• Οσμογόνοι αδένες (σημείωση-είναι δύο ροζ οπές, καλυμμένες με δέρμα που βρίσκονται δεξιά κι αριστερά από τον πρωκτό) – Αν είναι βρώμικοι και μυρίζουν, καθαρίστε τους πολύ απαλά με μια μπατονέτα (απ’ αυτές που χρησιμοποιούμε για το καθάρισμα των αυτιών μας) βουτηγμένη ελαφρά σε αποστειρωμένο λάδι –όπως το βρεφικό- από το φαρμακείο).
• Μάτια – Βεβαιωθείτε ότι τα μάτια του κουνελιού σας δεν τρέχουνε. Σηκώστε, επίσης, απαλά τα βλέφαρα και ελέγξτε αν έχουν ένα υγιές, ροζ χρώμα και δεν είναι ερεθισμένα.
• Μύτη – Πρέπει να είναι καθαρή και στεγνή και να μην τρέχει.
• Αναπνοή – Ακούστε αν η αναπνοή είναι ομαλή και χωρίς συριγμούς (σφύριγμα ή ροχάλισμα).
• Καρδιά – Αν έχετε στηθοσκόπιο, ακούστε την καρδιά του κουνελιού σας. Βεβαιωθείτε ότι ο παλμός είναι κανονικός κι όχι άτακτος.
• Κόπρανα – Βεβαιωθείτε για μεγάλα, στρογγυλά, υγρά κόπρανα. Τα μικρά ή ακανόνιστα σε σχήμα κόπρανα ίσως είναι σημάδι προβλήματος.
• Ούρα – Αν το κουνέλι σας ξαφνικά αρχίσει να ουρεί έξω από το κουτί του (ενώ δεν το έκανε μέχρι στιγμής), ενδέχεται να χρειάζεται να το δει κτηνίατρος. Πώς δείχνουν τα ούρα του; Τα ούρα των κουνελιών διαφέρουν συχνά ως προς το χρώμα που μπορεί να γίνει μέχρι και κόκκινο, όμως αν παρατηρήσετε κόκκινες κηλίδες ή «κλωστές», πρέπει να ελεγχθεί. Επίσης, το τρίχωμα του κουνελιού σας δεν πρέπει να είναι λερωμένο από λεκέδες ούρων.
• Διάθεση – Μήπως η συμπεριφορά του κουνελιού σας έχει αλλάξει; Μήπως δεν είναι τόσο ζωηρό; Μήπως δεν έχει τόση όρεξη να φάει; Οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμπεριφορά του πρέπει να σας κτυπήσουν συναγερμό να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

Αν κάνετε τους παραπάνω ελέγχους μια φορά το μήνα θα έχετε μεγαλύτερη επίγνωση ως προς το τί είναι φυσιολογικό για το κουνέλι σας και τί όχι και θα μπορείτε, έτσι, να καταλαβαίνετε τα όποια προβλήματα νωρίτερα. Αυτός ο έλεγχος, μαζί με το ετήσιο τσεκ-απ στον κτηνίατρο θα βοηθήσουν ώστε το κουνέλι σας να παραμένει υγιές.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

ΟΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ

Carolina James, από τα αρχεία του “The Rabbit Charity”

• Τα στειρωμένα κουνέλια ζουν περισσότερο από τα μη στειρωμένα. Ως και 85% των θηλυκών κουνελιών αναπτύσσουν καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος (μαστού, μήτρας, ωοθηκών) γύρω στην ηλικία των 4 ως 5 ετών, αν δεν είναι στειρωμένα. Και τα στειρωμένα αρσενικά ζουν περισσότερο επίσης, καθώς έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε καυγάδες με άλλα κουνέλια, γάτες και άλλα ζώα.
• Η στείρωση δεν αλλοιώνει τη συμπεριφορά του κουνελιού σας. Αντίθετα, το κουνελι σας θα είναι πιο ευτυχισμένο και πιο εύκολο στην επαφή μαζί σας.
• Τα στειρωμένα κουνέλια είναι καλύτεροι σύντροφοι. Γίνονται πιο ήρεμα και πιο γλυκά μόλις αφαιρεθεί το ένστικτο της αναπαραγωγής. Επίσης, είναι λιγότερο επιθετικά, δαγκώνουν και σκάβουν σε μικρότερο βαθμό.
• Αποκτούν καλύτερες συνήθειες “τουαλέτας” ως προς τη χρήση συγκεκριμένου μέρους να κάνουν τις ανάγκες τους.
• Τα στειρωμένα κουνέλια σταδιακά σταματάνε να μαρκάρουν και να ψεκάζουν με ούρα και, γενικά, είναι συνεπέστερα στη σωστή χρήση της μόνιμης τουαλέτας τους.
• Τα στειρωμένα κουνέλια μπορούν να μοιραστούν αρμονικά τον ίδιο χώρο.
• ‘Ενα μη στειρωμένο κουνέλι δεν μπορεί με ασφάλεια να κάνει παρέα με ένα άλλο κουνέλι του ίδιου ή του αντίθετου φύλου, λόγω της σεξουαλικής και επιθετικής συμπεριφοράς ορμονικής προέλευσης. Μην περιμένετε μέχρι να αρχίσουν τα κουνέλια σας τους καυγάδες μεταξύ τους για να τα στειρώσετε, γιατί τότε, κατά κανόνα, είναι πολύ αργά για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μεταξύ τους.
• Τα στειρωμένα κουνέλια δεν συμβάλουν στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού του είδους.
• Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά περισσότερα υπέροχα κουνέλια παρά υπεύθυνοι άνθρωποι να τα μεγαλώσουν. Αν δεν ζευγαρώνετε το κουνέλι σας, αυξάνονται οι πιθανότητες της υιοθεσίας ενός κουνελιού που έχει ανάγκη από ένα ζεστό, καινούργιο σπίτι για να ζήσει ευτυχισμένα.
• Η στείρωση τόσο των αρσενικών όσο και των θηλυκών κουνελιών είναι μια ασφαλής διαδικασία αν την πραγματοποιήσει ένας έμπειρος στα κουνέλια κτηνίατρος. Αν το κουνέλι σας δεν πάσχει από προβλήματα υγείας, μπορεί να στειρωθεί με ελάχιστο ρίσκο. Μην επιτρέψετε σε ένα κτηνίατρο με λίγη ή καθόλου εμπειρία στα κουνέλια να στειρώσει το κατοικίδιό σας. Τα αρσενικά κουνέλια μπορούν να στειρωθούν μόλις κατέβουν οι όρχεις (όταν γίνουν 3-4 μηνών) και τα θηλυκά όταν γίνουν 5-6 μηνών. Αν το κουνέλι σας είναι πάνω από 2 ετών, ζητήστε από τον κτηνίατρο να του κάνει εξέταση αίματος πριν την επέμβαση.

Σημαντική σημείωση

Τα αρσενικά που έχουν στειρωθεί μπορούν να καταστήσουν έγκυο ένα θηλυκό κουνέλι για 3 βδομάδες μετά τη στείρωση. Ακόμα και στειρωμένα θηλυκά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με αρσενικό που μόλις στειρώθηκε πριν περάσουν 2 βδομάδες από την εγχείρηση. Τα κουνέλια ωριμάζουν σεξουαλικά γύρω στις 10-12 βδομάδες από την γέννησή τους, ανάλογα με τη ράτσα.

ΠΩΣ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙ

Caroline James, από τα αρχεία του “The Rabbit Charity”

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, η μεγάλη πλειοψηφία των κουνελιών δεν αρέσκεται στο να τα σηκώνουν και να τα κρατάνε, αλλά προτιμούν να κάθονται δίπλα σας για να τα χαϊδέψετε. ‘Ομως, υπάρχουν στιγμές που πρέπει να σηκώσετε το κουνέλι σας, για παράδειγμα όταν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη φροντίδα. Για το λόγο αυτό είναι καλή ιδέα να εξασκηθείτε σε καθημερινή βάση στο να το σηκώνετε και να το αφήνετε πάλι κάτω. Τελειώνοντας κάθε φορά αυτή την εξάσκηση δώστε στο κουνέλι σας μια μικρή ποσότητα από την αγαπημένη του φυσική λιχουδιά σαν επιβράβευση, ώστε το κουνέλι σας να θεωρήσει θετική εμπειρία αυτή την εξάσκηση.

Για να σηκώσετε ένα μεγάλο σε μέγεθος κουνέλι, βάλτε το ένα χέρι κάτω από το στήθος του και το άλλο κάτω από το πίσω μέρος του σώματός του και σηκώστε το κουνέλι με το πρόσωπό του να κοιτάζει στο αντίθετο μέρος από σας. Προσέξτε να αισθάνεστε άνεση και αυτοπεποίθηση, γιατί το κουνέλι θα αισθανθεί τον όποιο δισταγμό σας. Τα κουνέλια μπορούν να σπάσουν τη σπονδυλική τους στήλη, αν κλωτσήσουν απότομα, οπότε κρατάτε πάντα σφιχτά τα πίσω πόδια του.

Για να σηκώσετε ένα μικρό σε μέγεθος κουνέλι, βάλτε το ένα χέρι κάτω από τα μπροστινά του πόδια και το άλλο στο πίσω μέρος του σώματός του και τραβήχτε το απαλά προς το μέρος σας. Κρατήστε σταθερά το κουνέλι πάνω στο σώμα σας, για να το εμποδίσετε να κλωτσήσει.

ΔΕΝ συνίσταται να σηκώνετε το κουνέλι από το σβέρκο του, γιατί μπορείτε να τραυματίσετε το δέρμα του. Ούτως ή άλλως, τα περισσότερα κουνέλια είναι πολύ βαριά και δεν έχουν αρκετό χαλαρό δέρμα γύρω από το λαιμό τους, για να τα σηκώσετε έτσι.

Δώστε προσοχή όταν αφήνετε το κουνέλι στο έδαφος, γιατί μπορεί να πηδήξει ανυπόμονα από ύψος. Η καλύτερη μέθοδος είναι να λυγίσετε τα γόνατά σας μέχρι το έδαφος και να το ελευθερώσετε από την αγκαλιά σας. Πολλοί ενήλικες διαπιστώνουν ότι είναι δύσκολο να κρατήσουν στην αγκαλιά τους ένα κουνέλι που παλεύει να ελευθερωθεί από αυτήν, οπότε, πολύ περισσότερο, ΔΕΝ συνίσταται να αφήνετε παιδιά να παίρνουν το κουνέλι στην αγκαλιά τους ή να το σηκώνουν από το έδαφος, για την ασφάλεια και του κουνελιού και την δική τους.

ΕΙΣΟΔΟΣ-ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ

Carolina James, από τα αρχεία του “The Rabbit Charity”

ΠΩΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ

Τα κουνέλια μπορούν να είναι πολύ προστατευτικά ως προς το σπίτι τους και δεν είναι ασυνήθιστο για ένα κουνέλι να γρυλλίζει και να σας δαγκώνει όποτε βάζετε το χέρι σας μέσα στο κλουβί του. Αντί να βγάζετε με το ζόρι το κουνέλι σας έξω από το κλουβί του, κατασκευάστε μια ράμπα ή σκαλοπατάκια, αν το κλουβί του είναι στηριγμένο πάνω σε πόδια, ώστε το κουνέλι σας να βγαίνει έξω μόνο του. Αλλιώς, μπορείτε με μια λιχουδιά να κάνετε το κουνέλι σας να μπει στο κλουβί μεταφοράς και τότε να μεταφέρετε το κουνέλι σας όπου θέλετε.

ΠΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ

Αν το κλουβί του κουνελιού σας είναι στηριγμένο πάνω σε πόδια, βάλτε μια ράμπα ή σκαλοπατάκια, για να πατήσει το κουνέλι σας. Περπατήστε αργά (ΜΗΝ τρέξετε) πίσω από το κουνέλι σας, λέγοντας “σπίτι!” και μετά το όνομά του. Αν το κουνέλι σας δεν θέλει να μπει μέσα στο σπίτι του, θα προτιμήσει να τρέξει γύρω-γύρω μερικές φορές, όμως, στο τέλος, θα μπει μέσα για να αποφύγει να το ακολουθείτε από πίσω. Δώστε του φαγητό, μιλήστε του γλυκά και χαϊδέψτε το, και μετά κλείστε απαλά την πόρτα του κλουβιού. Αν το κουνέλι δεν έχει άμεση πρόσβαση στο κλουβί του (π.χ. αν είναι εκτός του χώρου του), μάθετε το κουνέλι σας να μπαίνει μέσα στο κλουβί μεταφοράς και μεταφέρτε το στο κλουβί του. Το κουνέλι πρέπει μόνο του να πηδήξει από το κλουβί μεταφοράς στο σπίτι του.

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Δώστε του κάτι περισσότερο από ένα κλαδάκι για μάσημα…

(Margo DeMello, PhD, από τα Αρχεία του House Rabbit Society)


Σαν “θετός γονέας” του House Rabbit Society, λαμβάνω πολύ συχνά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν κάποιο καινούργιο σπίτι για να δώσουν τα κουνέλια τους. Εκτός από αυτούς που δεν θέλανε εξαρχής κουνέλι για κατοικίδιο, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δίνουν τα κουνέλια τους είναι η λεγόμενη “καταστροφική τους τάση”. Ακόμα πιο στενάχωρο είναι όταν μου τηλεφωνούν άνθρωποι που θέλουν να υιοθετήσουν ένα κουνέλι, όταν έχουν ήδη κάποιο άλλο παρατημένο στην πίσω αυλή τους μέσα σε μια κλούβα. ‘Οταν τους ρωτάω γιατί απλά δεν φέρνουν μέσα στο σπίτι το κουνέλι που ήδη έχουν στην αυλή τους, η απάντηση είναι πάντα η ίδια: “ά, μασάει τα έπιπλά μας! Εμείς ψάχνουμε για ένα κουνέλι που δεν θα το κάνει αυτό!”. Τέτοιου είδους τηλεφωνήματα μου ραγίζουν την καρδιά, γιατί πολλές τέτοιες ζωούλες θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν οι άνθρωποι είχαν δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για το κουνέλι τους, ένα περιβάλλον του οποίου το επίκεντρο θα ήταν τα παιχνίδια.

Γιατί τα παιχνίδια έχουν σημασία

Τα παιχνίδια είναι απαραίτητα για τα κουνέλια, το ίδιο σημαντικά όπως η κατάλληλη διατροφή, ένας σωστά διαμορφωμένος χώρος διαβίωσης και μια καλή ιατρική φροντίδα. Γιατί; Επειδή τα παιχνίδια αποτελούν το σημείο-κλειδί για τρεις βασικούς τομείς της ζωής ενός κατοικιδίου κουνελιού:

- Η πνευματική διέγερση

Χωρίς δημιουργική απασχόληση το κουνέλι σας θα βαρεθεί, ειδικά όταν δεν έχει κάποιο άλλο κουνέλι να του κάνει παρέα. Το συναίσθημα αυτό της απομόνωσης οδηγεί συχνά σε κατάθλιψη και/ή καταστροφική συμπεριφορά. Ακόμα και τα υπερήλικα και τα ανάπηρα κουνέλια έχουν ανάγκη από ένα περιβάλλον που θα τους παρακινεί να κάνουν κι άλλα πράγματα εκτός από το φαϊ και τον ύπνο.

- Η σωματική άσκηση

Το κουνέλι σας έχει ανάγκη από ασφαλείς δραστηριότητες για να διατηρεί σε φόρμα τόσο το σώμα του όσο και το μυαλό του. Χρειάζεται αντικείμενα πάνω στα οποία να πηδάει και να σκαρφαλώνει, κάτω από τα οποία να χώνεται, μέσα στα οποία να σκάβει και τα οποία να δαγκώνει. Χωρίς διεξόδους για αυτές τις φυσικές του ανάγκες, μπορεί να γίνει παχύσαρκο ή καταθλιπτικό ή μπορεί να προσπαθήσει να απασχοληθεί πηδώντας πάνω, μασουλώντας, ξύνοντας και κατααστρέφοντας την επίπλωσή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ράμπες σκαρφαλώματος μέσα σε ένα ψηλό κλουβί ή περίκλειστους διαδρόμους άσκησης για να τρέχουν.

- Η προστασία του χώρου

Τα παιχνίδια δεν είναι ωφέλιμα μόνο για το κουνέλι σας αλλά και για σας, γιατί κρατάνε το σπίτι σας σώο και αβλαβές από αθέλητες ζημιές. Παρέχοντας στο κουνέλι σας μια ποικιλία παιχνιδιών κατάλληλα για την ηλικία, το φύλο και το ταμπεραμέντο του, αυτομάτως φροντίζετε παράλληλα και για την προστασία των επίπλων και των οικιακών αντικειμένων σας. ‘Οταν μου τηλεφωνούν κάποιοι άνθρωποι παραπονούμενοι για την καταστροφική συμπεριφορά των κουνελιών τους, τους ρωτώ τί μέτρα έχουν λάβει για να προστατεύσουν το χώρο του σπιτιού τους από τέτοιες καταστροφικές επιθέσεις. Ενώ πολλοί έχουν κάνει τα απαραίτητα και αυτονόητα, δηλαδή έχουν καλύψει τα τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια, έχουν απομακρύνει τα δηλητηριώδη φυτά εσωτερικού χώρου κλπ., δεν έχουν παράσχει στα κουνέλια τους ασφαλείς εναλλακτικές διεξόδους ως προς το σκάψιμο και το μασούλημα. Δεν είναι αρκετό το να απομακρύνετε όλα τα επικίνδυνα αντικείμενα που μπορεί το κουνέλι να μασήσει. Πρέπει αυτά να αντικατασταθούν από ασφαλή παιχνίδια, αλλιώς οι φυσικές ανάγκες του κουνελιού σας δεν θα καλυφθούν.

Πάντως, όσο σημαντικά και να είναι τα παιχνίδια, δεν είναι πανάκεια. ‘Ενα κουνέλι που είναι φορτισμένο ψυχικά επειδή δεν βγαίνει ποτέ έξω από το κλουβί του, επειδή δεν ασχολείται κανείς μαζί του ή επειδή λαχταράει για την παρέα ενός άλλου κουνελιού, θα συνεχίσει να επιδεικνύει καταστροφική συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε ότι το κουνέλι σας διατηρείται απασχολημένο με άσκηση και κοινωνική επαφή, καθώς και με πολλά παιχνίδια.

Πώς να διαλέξετε παιχνίδια

Αν αγοράσατε ποτέ ένα καινούργιο παιχνίδι για τη γάτα σας και, αφού αφαιρέσατε το περιτύλιγμα και το αυτοκόλλητο της “αλμυρής” τιμής του, διαπιστώσατε ότι η γλυκιά σας γατούλα προτιμάει να ουρήσει πάνω στο ακριβό της παιχνίδι παρά να παίξει με την καινούργια της μπάλλα/τούνελ/γούνινο ποντικάκι/κρεμαστό παιχνίδι, έχετε ήδη βιώσει την απογοήτευση της απόρριψης του παιχνιδιού που με χαρά αγοράσατε. Επειδή, κατ’ αντιστοιχία, κάθε κουνέλι είναι διαφορετικό, δεν αρέσουν σε όλα τα ίδια παιχνίδια, και μερικά κουνέλια θα χρησιμοποιήσουν διαφορετικά το ίδιο παιχνίδι από κάποια άλλα. Τα παιχνίδια για κουνέλια μπορεί να είναι πολύ απλά ή αρκετά πολύπλοκα, και μπορεί να έχουν από μηδενική αξία μέχρι πολύ ακριβή τιμή. Ευτυχώς, τα κουνέλια δεν τα ενδιαφέρει αν τα παιχνίδια τους είναι πανάκριβα ή αν τα φτιάξατε μόνοι σας από χαρτόκουτα και κομμάτια ξύλο που ήταν για πέταμα. Το ίδιο το κουνέλι σας θα σας δείξει ποιά είναι τα παιχνίδια που του αρέσουν. Αρκεί να το παρατηρήσετε: του αρέσει να κρύβεται στο στενό και σκοτεινό χώρο κάτω από την πολυθρόνα σας; του αρέσει να σκαρφαλώνει πάνω στο γραφείο σας και να σκουντάει με περιέργεια τον εκτυπωτή σας; του αρέσει να σκάβει με μανία στο χαλί σας; του αρέσει να τρέχει πάνω-κάτω στο διάδρομο ή τις σκάλες σας; έχετε παρατηρήσει μήπως ότι μόλις τον βγάλετε από το κλουβί του τρέχει αμέσως να αποτελειώσει την επαναδιακόσμηση του χώρου που διέκοψε χθες; Η “θετή γονέας” του House Rabbit Society, Holly O’Meara, τονίζει ότι σε πολλά κουνέλια αρέσει να επικεντρώνονται σε κάποια συγκεκριμένη ασχολία και ενδιαφέρονται για δραστηριότητες που είναι ικανές να απασχολήσουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα τους για ένα ικανό χρονικό διάστημα. Φαντάζομαι ότι θα είναι πολύ ικανοποιητικό για ένα κουνέλι να ολοκληρώνει τελικά μια δουλειά “αρχιτεκτονική” ή “εσωτερικής διακόσμησης”, η οποία κράτησε την προσοχή του και το απασχόλησε για αρκετές μέρες ή και βδομάδες. ‘Ολες οι προαναφερόμενες συμπεριφορές απαιτούν διαφορετικό είδος παιχνιδιών.

Το να δώσετε πολλά παιχνίδια σε ένα νεαρό ή μη εκπαιδευμένο κουνέλι δε σημαίνει ότι μπορείτε να το αφήσετε ελεύθερο για 8 ώρες και μετά να γυρίσετε σπίτι και να το βρήτε ανέπαφο. Μην του δίνετε υπερβολική ελευθερία πολύ νωρίς. Δουλέψτε με το κουνέλι σας και τις προσωπικές του προτιμήσεις και τάσεις, για να διαμορφώσετε ένα πρόγραμμα ελεύθερης κυκλοφορίας που θα ταιριάζει τόσο στο κουνέλι σας όσο και σε σας. ‘Οσο μεγαλώνει σε ηλικία και αφού στειρωθεί δε θα χρειάζεται τόση πειθαρχία και θα μπορείτε να το αφήνετε να κυκλοφορεί ελεύθερα μόνο του για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, αλλά μην βιαστείτε και μην πιέσετε τα πράγματα!

Παιχνίδια και διαφορετικοί χαρακτήρες

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες βασισμένες σε διαφορετικού τύπου δραστηριότητες. Αυτές είναι φυσικές συμπεριφορές που χρειάζονται διέξοδο, χρειάζονται δηλαδή να διοχετευτούν θετικά. Παρέχοντας στο κουνέλι σας ασφαλείς, μη καταστροφικές δραστηριότητες εξασφαλίζετε ότι δεν θα αναγκαστεί να …αυτοσχεδιάσει.

- Τρυπώνοντας

Τα κουνέλια είναι ζώα που ζουν μέσα σε λαγούμια και, κατ’ αυτό τον τρόπο, τα περισσότερα διασκεδάζουν να σκάβουν τούνελ ή να σκάβουν στο βάθος προκατασκευασμένων “στοών”. Μπορείτε να βρείτε συμπαγή σχήματα από χοντρό χαρτόνι από μαγαζιά με είδη κατασκευών που μπορούν να αποτελέσουν καταπληκτικά και φθηνά τούνελ για παιχνίδι και μάσημα. Μπορείτε ακόμα να τσαλακώσετε και να χώσετε μπάλες από εφημερίδες στο άκρο του τούνελ, δίνοντας την ευκαιρία στο κουνέλι σας να περάσει ώρες σκάβοντας. Για κουνέλια στα οποία αρέσει περισσότερο να κάθονται μέσα στα τούνελ παρά να σκάβουνε μπορείτε να αγοράσετε συνθετικά τούνελ για γάτες. Είναι πολύ άνετα και κάποιο απ’ τα δικά μας κουνέλια τα χρησιμοποιεί όλη την ώρα. Μπορείτε, επίσης, να δώσετε στο κουνέλι σας ένα μακρόστενο χαρτοκιβώτιο, ανοικτό κι από τις δύο πλευρές, ή από τη μία πλευρά. Μπορείτε να κατασκευάσετε ένα τούνελ κλείνοντας με ειδικούς διαδρόμους από πλέγμα το σημείο κάτω από τον καναπέ σας δίπλα στον τοίχο.

- Σκάβοντας

Με το κρύψιμο μέσα σε τούνελ ταιριάζει και το σκάψιμο. Μερικά κουνέλια διασκεδάζουν σκάβοντας στο βάθος ενός τεχνητού τούνελ ή οπουδήποτε αλλού. Τα …παγκοσμίου κλάσης κουνέλια-σκαφτιάδες έχουν ανάγκη από πολλές ευκαιρίες σκαψίματος και, ευτυχώς, είναι εύκολο να τις βρουν. ‘Ενα χαρτοκιβώτιο, ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο ή μια πλαστική λεκάνη ή ένα ψάθινο καλάθι ή κουτί παραγεμισμένο με άχυρο, εφημερίδες σχισμένες σε λωρίδες, περιοδικά και χαρτιά και οποιοδήποτε άλλο ασφαλές υλικό που μπορεί να σχιστεί κατ’ αυτό τον τρόπο είναι κατάλληλα για αυτό το σκοπό. Αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο πάνω στο χαλί που το κουνέλι σας αρέσκεται να σκάβει, μπορείτε να το καλύψετε με κάποιο έπιπλο, ένα φθηνό ρετάλι μοκέτας ή ένα χαλάκι από ψάθα, όμως δώστε του επίσης και ένα κουτί σαν το παραπάνω για να σκάβει και να απασχολείται.

- Σχίζοντας

Μήπως η αγαπημένη διασκέδαση του κουνελιού σας είναι να κομματιάζει την ταπετσαρία του τοίχου σας; Τα κουνέλια που αρέσκονται στο σκίσιμο πρέπει να έχουν πολλά προϊόντα χαρτιού γύρω τους για να παίζουν. ‘Ενας παλιός τηλεφωνικός κατάλογος είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για σχίσιμο. Το ίδιο το σχίσιμο είναι ασφαλές, εκτός αν το κουνέλι σας τρώει μεγάλες ποσότητες χαρτιού. Μπορείτε να του δώσετε σκέτο τον τηλεφωνικό κατάλογο ή να τον τοποθετήσετε μέσα σε ένα κουτί ή ένα μεγάλο καλάθι. ‘Οπως και πολλές άλλες δραστηριότητες που αρέσουν στα κουνέλια, δυστυχώς το σχίσιμο των χαρτιών δεν σημαίνει και ένα τακτοποιημένο σπίτι, αν κρατάτε, όμως, τα σχισμένα κομματάκια χαρτιού μέσα σε ένα κουτί, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη. Μια σκούπα από άχυρο (ΟΧΙ πλαστικό) αποτελεί, επίσης, ένα πρώτης τάξης παιχνιδι για σκίσιμο.

- Πετάγοντας

Όλα τα κουνέλια, από τα πιο ήσυχα και γλυκά μέχρι τα πιο ζωηρά και επιθετικά, αρέσκονται να πετάνε πράγματα. Παιχνίδια για μωρά, κλειδιά, μικρές μπάλλες και κρίκοι είναι εναλλακτικές επιλογές από το να πετάνε το μπωλ του φαγητού ή το κουτί που κάνουν τις ανάγκες τους. Σιγουρευτείτε, όμως, ότι τα παιχνίδια αυτά είναι κατασκευασμένα από σκληρό πλαστικό ή μέταλλο και δεν έχουν τμήματα που μπορούν να μασηθούν και καταπωθούν από το κουνέλι σας. Μερικά κουνέλια μπορούν ακόμα και να μάθουν να τους πετάτε τα αντικείμενα και να σας τα φέρνουν πίσω, αν αρχίσετε αυτό το παιχνίδι μαζί τους.

- Σκαρφαλώνοντας

Τα εξωστρεφή, ριψοκίνδυνα κουνέλια τρελλαίνονται να σκαρφαλώνουν πάνω στα έπιπλα, διαψεύδοντας τη συνηθισμένη άποψη ότι τα κουνέλια είναι πιο ευχαριστημένα στο έδαφος παρά ψηλά. Σαν μικροί αναρριχητές, διασκεδάζουν τόσο με την αίσθηση του ίδιου του σκαρφαλώματος όσο και με τη θέα που απολαμβάνουν από ψηλά. Τοποθετείστε μια σειρά από κουτιά που είναι συμπαγή και σταθερά στην βάση τους, ώστε το κουνέλι σας να μπορεί με ασφάλεια να σκαρφαλώνει από επίπεδο σε επίπεδο. Μερικοί κορμοί για γάτες του εμπορίου κάνουν επίσης και για τα κουνέλια, αφού τους προσφέρουν κι ένα πλάτωμα ξεκούρασης στην κορφή κάθε επιπέδου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ράμπες για να βοηθήσετε τον μικρό σας εξερευνητή να ανέβει πάνω σε αντικείμενα. (για παράδειγμα το πάνω μέρος του κλουβιού του καλυμμένο με ένα χαλάκι), ή μπορείτε να κατασκευάσετε μια ράμπα με επίπεδα για ξεκούραση μέσα στο ίδιο το κλουβί (αν είναι μεγάλο). Και μπορείτε εύκολα να κατασκευάσετε μόνοι σας ένα πολυόροφο “κάστρο” από χαρτόνι –πιο προσωρινό- ή ξύλο –πιο μόνιμο- με τρύπες για παράθυρα, ράμπες για σκάλες και μια ταράτσα για να παρατηρεί τον κόσμο από ψηλά!

- Μασουλώντας

Αυτή είναι μάλλον η κυριότερη έγνοια όσων ζουν με κουνέλια. Τα κουνέλια έχουν ανάγκη να μασάνε για λόγους ψυχολογικούς και φυσιολογίας. Ψάθινα καλάθια, κούτσουρα και κλαδιά από μη επεξεργασμένο και μη τοξικό για τα κουνέλια ξύλο, χαρτόκουτα, κομμάτια χαρτί, άχυρο και αποξηραμένα κουκουνάρια από έλατο είναι όλα καλές επιλογές. Αν αρέσει στο κουνέλι σας να ανοίγει τρύπες στην πλάτη του καναπέ σας, δώστε του ένα χαρτόκουτο γεμισμένο με άχυρο ή χαρτί, με μια μικρή τρύπα για αρχή και αφήστε το να αποτελειώσει τη δουλειά! Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας. Φτιάξτε του ένα κουτί-παιχνίδι από χαρτί ή ψάθα, γεμάτο από διαφορετικά είδη, μεγέθη και σχήματα ξύλου, αποξηραμένων κουκουναριών, ρολλών χαρτιού υγείας και χαρτιού κουζίνας και άλλα τέτοια ασφαλή αντικείμενα.

Μη δίνετε στο κουνέλι σας μόνο ένα κομματάκι ξύλο να μασάει. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν συχνά αυτά τα βαμμένα πράσινα και πορτοκαλί και κομμένα σε σχήμα καρότου ξύλινα αντικείμενα που πουλάνε στα pet shop και μένουν έκπληκτοι που το κουνέλι τους το μυρίζουν και του γυρίζουν την πλάτη. Ειδικά για ένα νεαρό κουνέλι ή ένα κουνέλι που αρέσκεται ειδικά στο μάσημα πραγμάτων τα παιχνίδια για μάσημα πρέπει να του εξάπτουν το ενδιαφέρον και να υπάρχουν γύρω του σε ποικιλία. ‘Οσο περισσότερα σε ποσότητα και ποικιλία είναι τα παιχνίδια, τόσο το καλύτερο. ‘Ενα κουνέλι που έχει μόνο ένα κομμάτι ξύλου, ένα μικρό κούτσουρο ή ένα κλαδάκι για μάσημα, είναι ένα κουνέλι που βαριέται. Κι ένα κουνέλι που βαριέται είναι ένα άτακτο κουνέλι.

- Τακτοποιώντας

Σε μερικά κουνέλια αρέσει να “τακτοποιούν” χαλιά, παπλώματα, μαξιλάρια ή πετσέτες. Αν το κουνέλι σας περνάει πολλή ώρα πανω στο κρεβάτι, σπρώχνοντας, τραβώντας και δαγκώνοντας τα σεντόνια, τις κουβέρτες και τα μαξιλάρια μέχρι να τα τακτοποιήσει όπως θέλει, τότε σίγουρα θα του αρέσει να έχει την δική του πετσέτα να στρώνει πάνω στο πάτωμα. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια παλιά πετσέτα μπάνιου, κατά προτίμηση με κοντό πέλος ή θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή του κάνα ’δυο μαξιλαράκια. Ομως, βεβαιωθείτε ότι δεν τρώει την πετσέτα ή τα μαξιλάρια, πράγμα το οποίο θα ήταν επικινδυνο για την υγεία του και ότι μόνο δαγκώνει, σπρώχνει, τραβάει και τακτοποιεί.

- Χτυπώντας

Τα επιθετικά κουνέλια που ρουθουνίζουν, απειλούν με επίθεση, δαγκώνουν και γρατζουνάνε πολλές φορές διασκεδάζουν με παιχνίδια που μπορούν να απορροφήσουν την επιθετικότητά τους. Οτιδήποτε είναι εν μέρει κινητό και εν μέρει ακίνητο, αλλά αρκετά ευέλικτο για να το κτυπήσουν είναι γι αυτά διασκεδαστικό. Τέτοια αντικείμενα είναι τα κρεμαστά παιχνίδια για παπαγάλους (ΜΗΝ πάρετε τα παιχνίδια για μικρά πουλιά, γιατί το πλαστικό τους μπορούν εύκολα να το μασουλήσουν τα κουνέλια), κρεμαστά παιχνίδια για μωρά (ένα καρουσέλ είναι το καλύτερο!) ή κρίκοι περασμένοι ο ένας μέσα στον άλλο από σκληρό πλαστικό ή ξύλο που κρέμονται από το ταβάνι του κλουβιού, όλα αυτά δίνουν την ευκαιρία σε ένα υπερενεργητικό κουνέλι να διοχετεύσει κάπου τα επιθετικά του συναισθήματα.

- Σπρώχνοντας, τσουλώντας

Σε μερικά κουνέλια αρέσει να παίζουν με μπάλλες. Οι μεγάλες λαστιχένιες μπάλλες είναι οι καλύτερες. Μερικοί άνθρωποι έχουν δώσει μπαλόνια στα κουνέλια τους, όμως αποφύγετε να το κάνετε αυτό, γιατί τα μπαλόνια είναι πολύ επικίνδυνα και λόγω του θορύβου που κάνουν όταν σπάνε και λόγω των κομματιών που απομένουν τα οποία μπορεί να είναι ως και θανάσιμα αν τα καταπιεί το κουνέλι σας.

‘Οταν πρόκειται για παιχνίδια, πάντα να δίνετε περισσότερα όχι λιγότερα. Παρατηρήστε τις αγαπημένες δραστηριότητες του κουνελιού σας και εφεύρετε παιχνίδια που μπορούν να το κρατήσουν απασχολημένο, αυτή θα είναι μια δραστηριότητα ευχάριστη και για τους δυό σας, ένα διπλό παιχνίδι.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

(από τα Aρχεία του House Rabbit Society)

- Eίναι σωστό να ζει το κουνέλι μου σε κλουβί με συρμάτινο δάπεδο;

Tα κουνέλια δεν είναι εξοπλισμένα από τη φύση τους να ζουν πάνω σε συρμάτινο πάτωμα, είναι πολύ σκληρό για τα πόδια τους (οι πατούσες των οποίων δεν διαθέτουν «μαξιλαράκια», όπως οι γάτες κι οι σκύλοι). Aν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί κλουβί με συρμάτινο δάπεδο, πρέπει, οπωσδήποτε, να διαθέτει καποια πλατιά σανίδα ή κάποιο υφασμάτινο δάπεδο όπου το κουνέλι θα μπορεί να κάθεται, αλλιώς θ’ αναγκάζεται να βρίσκεται όλη την ώρα μέσα στο κουτί για τις ανάγκες του.

Mπορείτε να βρείτε στην αγορά κλουβιά με πλαστικό δάπεδο που είναι πολύ πιο άνετο ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόσθετο σταθερό δάπεδο. Aπ’ τη στιγμή που το κουνέλι σας έχει στην διάθεσή του κάποιο πλαστικό κουτί για να κάνει τις ανάγκες του, δεν θα έχετε να κάνετε πολύ καθάρισμα του δαπέδου.

- Ποιό μέγεθος κλουβιού είναι το καλύτερο;

Το μεγαλύτερο είναι και το καλύτερο! Το κλουβί πρέπει να είναι το λιγότερο 4 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του κουνελιού σας (κι αρκετά ψηλό για να στέκεται στα δύο πόδια), κι ακόμα πιο μεγάλο κι απ’ αυτό, αν το κουνέλι σας ζει περιορισμένο εντός του κλουβιού για μεγάλο τμήμα της ημέρας. Μπορείτε να αγοράσετε ή να κατασκευάσετε για το κουνέλι σας ένα διόροφο σπίτι, του οποίου οι “όροφοι” να συνδέονται με μία ράμπα, τα κουνέλια λατρεύουν μια τέτοια διαρρύθμιση!

- Μπορεί το κουνέλι μου να ζει ελεύθερο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο;

‘Ενα μη εκπαιδευμένο κουνέλι θα πρέπει, κατά προτίμηση, να ζει σε ένα ευρύχωρο κλουβί (ή άλλο περιορισμένο χώρο) όταν λείπετε από το σπίτι ή όταν κοιμάστε. Τα κουνέλια είναι πιο ενεργητικά κατά τις ώρες του σούρουπου, πράγμα που σημαίνει ότι, γενικά, κοιμούνται κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, αλλά έχουν όρεξη για παιχνίδι το χάραμα και το σούρουπο. Συνεπώς, είναι σημαντικό να τα αφήνετε ελεύθερα να παίξουν και να κινηθούν το βράδυ και το πρωί πριν φύγετε για την εργασία σας.

- Τί μπορώ να κάνω για να είναι ο χρόνος εντός του κλουβιού πιο ευχάριστος για το κουνέλι μου;

Το κλουβί πρέπει να είναι κατά τέτοιο τρόπο διαμορφωμένο, ώστε το κουνέλι να το βλέπει σαν “φωλιά”. Να είναι, δηλαδή, ένα ιδιαίτερο μέρος, όπου θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλές και προστατευμένο. Φτιάξτε ένα ευχάριστο περιβάλλον, όπου το κουνέλι σας θα αρέσκεται να βρίσκεται ακόμα κι όταν η πόρτα του κλουβιού του είναι ανοικτή. Βάλτε μέσα παιχνίδια ασφαλή για κουνέλια, ένα χαλάκι από συνθετικό ή φυσικό δέρμα προβάτου (sheepskin), ένα κομμάτι ανεπεξέργαστου ξύλου, πολύ άχυρο και μια φυσική λιχουδιά, όπως ένα κομμάτι λαχανικού ή φρούτου πριν κοιμηθεί το βράδυ.

- Πότε μπορώ με ασφάλεια να αφήσω το κουνέλι μου ελεύθερο στο σπίτι;

‘Οταν το κουνέλι σας είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο κι όταν το σπίτι σας (ή το τμήμα ή δωμάτιο του σπιτιού σας όπου επιτρέπεται η διέλευση του κουνελιού σας) είναι επαρκώς προστατευμένο, τότε το κουνέλι σας μπορεί να αφεθεί ελεύθερο να τρέξει και να παίξει, ακόμα κι όταν λείπετε. ‘Οσο περισσότερο χώρο έχει στην διάθεσή του το κουνέλι σας, τόσο το καλύτερο και τόσο πιο ευχάριστο κι ευτυχισμένο κατοικίδιο θα είναι.

Ακόμα, όμως, και αν το κουνέλι σας έχει πολύ χώρο στην διάθεσή του, μπορεί και πάλι να βαρεθεί. Και κουνέλι που βαριέται σημαίνει άτακτο κουνέλι. Αν δεν καταβάλετε κάθε προσπάθεια να παρέχετε συνεχώς μια διασκεδαστική απασχόληση στο κουνέλι σας υπό τη μορφή ασφαλών παιχνιδιών από χαρτόκουτα και χαρτοσυσκευασίες, πλεγμένα καλάθια, αχυρένια σκούπα, παλιό τηλεφωνικό κατάλογο, αποξηραμένα κλαδιά από –ασφαλή- δέντρα, παλιά περιοδικά κλπ., τότε για να καταπολεμήσει την ανοία του, το κουνέλι σας θα αναγκαστεί να εφεύρει τα δικά του παιχνίδια που θα σχετίζονται με το χαλί σας, τον καναπέ σας, τις κουρτίνες σας, το κάτω μέρος της πολυθρόνας σας.

- Μπορώ να αφήσω το κουνέλι μου να τρέξει ελεύθερο σε εξωτερικό χώρο;

ΠΑΝΤΑ να επιβλέπετε το κουνέλι σας όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού. Χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να πηδήξει πάνω απ’τον φράχτη ο σκύλος του γείτονα και να επιτεθεί στο κουνέλι σας ή να το τρομάξει μέχρι θανάτου.

Βεβαιωθείτε ότι το γρασίδι στον κήπο σας δεν είναι ραντισμένο με χημικά και δεν περιέχει λιπάσματα. Ελέγξτε την αυλή σας για τυχόν τρύπες στην περίφραξη και δηλητηριώδη φυτά.

Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπεται η έξοδος του κουνελιού σας σε ανοικτό χώρο το βράδυ. Αρπακτικά ζώα είναι οι νυφίτσες, οι αλεπούδες, τα κουνάβια, αλλά και τα σκυλιά και μερικές γάτες. Ακόμα κι αν η περίφραξη του εξωτερικού σας χώρου θεωρείται από σας ασφαλής, το κουνέλι σας μπορεί να πεθάνει από το φόβο του ακόμα κι αν κάποιο από τα παραπάνω αρπακτικά το τρομάξει από μακρυά.

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙ

(Από τα αρχεία του House Rabbit Society)

Γιατί κατοικίδιο κουνέλι;

‘Iσως μόλις υιοθετήσατε το πρώτο σας κουνέλι ή ίσως έχετε ήδη κουνέλι κι επιθυμείτε να αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις, ώστε να το κατανοήσετε καλύτερα.
Συνίσταται να έχετε το κουνέλι σας μέσα στο σπίτι παρά έξω. Τα κουνέλια είναι έξυπνα και κοινωνικά ζώα, τα οποία χρειάζονται στοργή και μπορούν να εξελιχθούν σε θαυμάσια ζώα συντροφιάς, αν τους δοθεί η ευκαιρία να επικοινωνούν με τους ανθρώπους που αποτελούν την οικογένειά τους.

Τα θετικά της στείρωσης

Αν και τα περισσότερα κουνέλια χρησιμοποιούν το ειδικό κουτί για τις ανάγκες τους, οι ορμόνες μπορεί να κάνουν τα μη στειρωμένα κουνέλια να «μαρκάρουν την περιοχή τους». Η στείρωση βελτιώνει τη συνήθεια του κουνελιού να χρησιμοποιεί το κουτί για τις ανάγκες του, μειώνει την τάση του να μασουλάει και να δαγκώνει διάφορα αντικείμενα, μειώνει την επιθετικότητα της χωρικότητας και παρέχει στο κουνέλι σας μια ευτυχισμένη και μεγαλύτερης διάρκειας ζωή. Η στείρωση πρέπει να γίνει, κατά κανόνα, μεταξύ 3.5 και 6 μηνών, ανάλογα με τη σεξουαλική ωριμότητα του κουνελιού, από έμπειρο εξειδικευμένο κτηνίατρο. Για κουνέλια άνω των 2 ετών, χρειάζεται πρώτα ένας πλήρης κτηνιατρικός έλεγχος.

Εκπαιδεύοντας το κουνέλι να ζει μέσα στο σπίτι

Τα κουνέλια μπορούν να τρέχουν ελεύθερα μέσα στο σπίτι. ‘Όμως είναι καλύτερο για τα περισσότερα και απαραίτητο για μερικά να ξεκινήσουν με ένα κλουβί. Για να μετατρέψετε το χρόνο μέσα στο κλουβί σε χρόνο εκμάθησης, στερεώστε ένα πλαστικό κουτί για τις ανάγκες του στη γωνία του κλουβιού την οποία διαλέγει για «την τουαλέτα του». Μόλις μάθει να χρησιμοποιεί με συνέπεια το κουτί του, τότε μπορείτε να του παρέχετε μεγαλύτερη ελευθερία. Μπορείτε να τοποθετήσετε περισσότερα κουτιά για τις ανάγκες του στις γωνίες του χώρου όπου τρέχει ελεύθερο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Χρησιμοποιείτε ΜΟΝΟΝ τακτικές επιβράβευσης (χάδια και ασφαλείς λιχουδιές) – ΠΟΤΕ τιμωρία ή βία [Σημ: εκτός του ότι η βία είναι απάνθρωπη, τέτοιες μέθοδοι δεν έχουν και καμία αποτελεσματικότητα στα κουνέλια].

Προστασία του χώρου

Το να λάβετε τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα στο σπίτι σας είναι απαραίτητη διαδικασία, αν ζείτε με κατοικίδιο κουνέλι. Είναι ενστικτώδης και φυσική συμπεριφορά για τα κουνέλια να μασάνε έπιπλα, χαλιά, κουρτίνες και, ακόμα πιο επικίνδυνο, ηλεκτρικά καλώδια. Τα καλώδια πρέπει να καλύπτονται, ώστε το κουνέλι να μη μπορεί να τα προσεγγίσει. Καλώδια που είναι εκτεθειμένα μπορούν να καλυφθούν με πλαστικό σπιράλ που μπορείτε να βρείτε σε μαγαζιά που πουλάνε ηλεκτρολογικό υλικό. Ανοίξτε το σπιράλ κατά το μήκος του μ’ένα μαχαίρι και περάστε μέσα το καλώδιο που θέλετε να καλύψετε.

Κατοικίδια κουνέλια και άλλα ζώα

Τα κατοικίδια κουνέλια μπορούν να τα πάνε θαυμάσια με τις γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι και κάποια σκυλιά (όχι όλα). Τα σκυλιά θα πρέπει να έχουν πρώτα εκπαιδευτεί ώστε ν’ ακούνε σε εντολές πριν τα εμπιστευθείτε στον ίδιο χώρο με ένα κουνέλι και, ακόμα και τότε, θα χρειαστεί μόνιμη επίβλεψη εκ μέρους σας, για να ελέγξετε την τάση του σκύλου (και, περισσότερο, του κουταβιού) να παίξει αδέξια και άγαρμπα με το κουνέλι σας. Είναι ευκολότερη η συμβίωση με ένα δεύτερο κουνέλι, αν τα κουνέλια σας είναι στειρωμένα, ενήλικα, του αντιθέτου φύλου και τα έχετε αφήσει, πάντα υπό την επίβλεψή σας, να έλθουν σε επαφή για μικρά χρονικά διαστήματα σε ουδέτερο και άγνωστο έδαφος και για τα δύο κουνέλια ([Σημ: αυτό γίνεται για να αποφευχθούν οι καυγάδες χωρικότητας].

Συνήθη προβλήματα υγείας

Γαστρεντερική στάση

Επειδή τα κουνέλια πλένονται συνέχεια με την γλώσσα τους, δύναται να συσσωρευτούν στο γαστρεντερικό τους σύστημα μάζες από μαλλί, όπως γίνεται στις γάτες. Αντίθετα, όμως, με τις γάτες, τα κουνέλια δεν μπορούν να κάνουν εμετό και, αν καταπιούν μεγάλη ποσότητα τριχώματος, μπορεί να προκληθεί θανατηφόρος ειλεός (δηλ. τελεία απόφραξη του εντέρου). Τα κουνέλια μπορούν επίσης να αναπτύξουν γαστρεντερική στάση (μερική απόφραξη ή πολύ αργή λειτουργία του γαστρεντερικού), που παρουσιάζει σχεδόν τα ίδια συμπτώματα με τον ειλεό.

Αν το κουνέλι σας έχει ανορεξία και το μέγεθος των κοπράνων του είναι μικρότερο απ’ το συνήθισμένο, απευθυνθείτε αμέσως στον εξειδικευμένο κτηνίατρο.

Πρόληψη: Βουρτσίζετε συνεχώς το κουνέλι σας κυρίως κατά τις περιόδους που αλλάζει τρίχωμα (έτσι, καταπίνει μικρότερες ποσότητες τριχώματος), παρέχετέ του το χώρο και το χρόνο για άσκηση –τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα, δώστε του καθημερινά απεριόριστη ποσότητα άχυρου, προσθέστε σταδιακά φρέσκα λαχανικά στην διατροφή του.

Βακτηριδιακή ανισορροπία

Το γαστρεντερικό σύστημα του κουνελιού κατοικείται από ευεργετικά για την υγεία του βακτηρίδια. Αν η ισορροπία του πληθυσμού αυτών των «καλών» βακτηριδίων διαταραχθεί από μπαγιάτικο φαγητό ή από απότομη μεταβολή στην διατροφή του, βλαβερά βακτηρίδια παίρνουν τον έλεγχο του γαστρεντερικού συστήματος και το κουνέλι πεθαίνει.

Πρόληψη: Φυλάσσετε τις τροφές του κουνελιού σας σε ξηρό και δροσερό μέρος και κάνετε τις όποιες διαιτητικές μεταβολές με πολύ αργό ρυθμό, σταδιακά, δίνοντας την όποια νέα τροφή σε μικρή ποσότητα, αυξάνοντας σιγά-σιγά για αρκετό χρονικό διάστημα. Αν δεν ακούσετε έντονους γαστρεντερικούς ήχους («γουργούρισμα») ή δεν δείτε διάρροια (μαλακά, γλοιώδη κόπρανα) μέσα σε 24 ώρες, η νέα τροφή μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται. Αν το κουνέλι σας ζει σε εξωτερικό χώρο, ελέγξτε το χώρο για τυχόν εντομοκτόνα και τοξικά φυτά.

Μολυσματικά βακτηρίδια

Πολλές ασθένειες των κουνελιών οφείλονται σε βακτηρίδια, όχι ιούς, και μπορούν να θεραπευτούν με χορήγηση αντιβιοτικών. Αν το κουνέλι σας παρουσιάζει συμπτώματα που μοιάζουν με «κρυολόγημα», πηγαίνετε αμέσως σε κτηνίατρο, ο οποίος να γνωρίζει ποια αντιβιοτικά είναι ασφαλή για τα κουνέλια. Δεν πρέπει να χορηγείται ΠΟΤΕ αμοξικυλλίνη (amoxicillin) στα κουνέλια, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να εξοντωθούν τα «καλά» βακτηρίδια του γαστρεντερικού του συστήματος.

Εξαρτάται από σας:

- Βρείτε έναν καλό και έμπειρο στα κουνέλια κτηνίατρο πριν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα.

- Αν το κουνέλι σας υποστεί επίθεση από κάποιο αρπακτικό, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο για έλεγχο, ακόμα κι αν δεν φέρει εμφανή τραύματα.

- Ελέγχετε τακτικά τα μάτια, τη μύτη, τα αυτιά, τα δόντια, το βάρος, την όρεξη για φαγητό, τα ούρα και τα κόπρανα.

Σημάδια κινδύνου

ΜΗΝ χάσετε καθόλου χρόνο, καλέστε ΑΜΕΣΩΣ τον κτηνίατρο, αν δείτε:

Διάρροια
Ξαφνική απώλεια όρεξης με τυμπανισμό και έντονους κοιλιακούς ήχους («γουργούρισμα»)
Απώλεια όρεξης συνοδευόμενη από δύσπνοια
Απώλεια όρεξης συνοδευόμενη από συνάχι
Κεφάλι που γέρνει απ’ τη μια μεριά
Ακράτεια (πίσω πόδια βρεγμένα από ούρα)
Κύστεις, όγκους ή οιδήματα οπουδήποτε στο σώμα
Οποιαδήποτε απότομη αλλαγή συμπεριφοράς

Τι πρέπει να έχετε

ΟΙΚΟΣΚΕΥΗ

Ευρύχωρο κλουβί
Πλαστικό κουτί για τις ανάγκες του
Μπολ ξηράς τροφής
Μπολ ή/και μπουκάλι νερού
Παιγνίδια (για να μασάει και να πετάει)
Κλουβί μεταφοράς

ΧΩΡΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Εσωτερικός
Δωμάτιο κατάλληλα προστατευμένο
Κουτιά για τις ανάγκες του
Παιχνίδια (για να μασάει και να σκάβει)

Εξωτερικός
Περιφραγμένος χώρος παιχνιδιού με πάτωμα

ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

Ξηρά τροφή σε περιορισμένη ημερήσια ποσότητα
Φρέσκο καθαρό νερό
Άχυρο σε απεριόριστη ποσότητα (για να προσλαμβάνει τις απαραίτητες για την χώνεψη φυτικές ίνες και για να μασάει, περνώντας, παράλληλα και τον χρόνο του δημιουργικά)
Φρέσκα λαχανικά/λίγο φρούτο (προσθέστε τα σταδιακά)
Ξύλο (για να μασάει και ν’ απασχολείται)
Πολλαπλά ένζυμα (βοηθητικό χώνεψης)
Υπακτικό (κατόπιν ιατρικής συμβουλής, για την προώθηση μάζας τριχώματος εντός του γαστρεντερικού)

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

Τσατσάρα για ψείρες
Βούρτσα
Προϊόντα για αντιμετώπιση των ψύλλων ασφαλή για κουνέλια (ΟΧΙ TO FRONTLINE)
Νυχοκόπτης για μικρά ζώα

ΔΙΑΦΟΡΑ

Απορροφητικό υλικό για τις ανάγκες του (litter) χωρίς σκόνη (ΟΧΙ πριονίδι)
Σκούπα και φαράσι
Άσπρο ξύδι (για απολύμανση κι αφαίρεση λεκέδων από ούρα)
Εφημερίδες

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ

(Susan M. Smith, Ph.D., Διατροφική Eπιστήμη, Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison –
Aπό τα αρχεία του House Rabbit Society)


Eισαγωγή

Aυτό μικρό χαριτωμένο προσωπάκι είναι τόσο δύσκολο να το αγνοήσεις, ειδικά όταν του κουνελάκι σας ανασηκώνεται στα δύο πόδια και σας κοιτάζει παρακαλώντας γι’ αυτή τη ξεχωριστή λιχουδιά. Kαι τα pet shops πουλάνε μια τεράστια ποικιλία από λιχουδιές που είναι τέλειες για το κουνελάκι σας. Σωστά? ΛAΘOΣ!!!
Tο να δίνετε τις επονομαζόμενες «λιχουδιές» για κουνέλια είναι σα να πηγαίνεται το κουνέλι σας στο McDonald’s, δηλαδή να το ταΐζετε σκουπίδια χωρίς καμμία διατροφική αξία, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κακό στην υγεία του. Aκόμα περισσότερο μπερδεύεται κανείς γιατί πολλά απ’ αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούν λέξεις που κάνουν τον υποψήφιο αγοραστή να νομίσει ότι το προϊόν είναι υγειινό: «φυσικά εμπλουτισμένο» («nutritionally fortified»), «βοηθά το περιβάλλον» («doing right for the environment»), «φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες» («natural feeding habbits»), «για διατροφική ποικιλία» («for nutritional variety»), «τα καλύτερα επιλεγμένα συστατικά» («the finest selected ingredients»). H δε προσθήκη των φράσεων «οδηγίες διατροφής» («feeding instructions») και «εγγυημένη ανάλυση» («guaranteed analysis») προσδίδουν και μια επίφαση αυθεντίας στο προϊόν…

Oι εμπορικές λιχουδιές για κουνέλια υπάγονται σε διάφορες κατηγορίες: είδη ξηράς τροφής, κύβοι ή καλαμάκια επεξεργασμένων δημητριακών, μούσλι (αποξηραμένοι σπόροι, αποξηραμένα φρούτα, μείγματα αποξηραμένων λαχανικών), μείγματα δημητριακών και λαχανικών και ζαχαρωτά, γιαουρτοπαρασκευάσματα, σάκχαρα και άλλα. Tίποτα απ’ αυτά δεν προσφέρει κανένα διατροφικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα φρέσκα λαχανικά, την ξηρά τροφή με υψηλό ποσοστό φυτικών ινών (fibre) και τις απεριόριστες ποσότητες άχυρου.

Ξηρά τροφή (pellets)

Eπιλέξτε μια ξηρή τροφή που θα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (fibre) της τάξης του 20-25%, χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (protein) της τάξης του 14-15% και χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (calcium) λιγότερο από 1%. Xορηγείτε περιορισμένες ποσότητες ξηράς τροφής και δίνετε λαχανικά και απεριόριστη ποσότητα άχυρου. MHN αγοράζετε ξηρά τροφή σε μορφή μείγματος που περιέχει μέσα σπόρους, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φυστίκια, αποξηραμένα φρούτα ή μείγματα δημητριακών που είναι πλούσια σε άμυλο.

Tεμάχια επεξεργασμένων δημητριακών

Aυτά ποικίλλουν από τα διάφορα είδη κορν φλέϊκς σε εξειδικευμένα προϊόντα σχεδιασμένα να υποκαθιστούν την ξηρά τροφή. Mερικά απ’ αυτά είναι εμπλουτισμένα με διάφορα ακριβά εξτρά που δεν προσφέρουν τίποτα στο κουνέλι σας (όπως εκχυλίσματα φυτών, βοτάνων ή λαχανικών και προσθήκες βακτηριδίων). Aλλα απ’ αυτά περιέχουν υπερβολικές πρωτεΐνες, υπερβολικό ή ελάχιστο ασβέστιο. ‘Aλλα περιέχουν χρωστικές και πρόσθετα, γιαούρτι, μέχρι και γεύση τυριού! Συμπληρωματική διατροφή με πεπτικά ένζυμα (πρωτεάσσες, αμυλάσσες) είναι περιττά υπό κανονικές συνθήκες, γιατί αυτές οι τροφές ειναι υψηλής πεπτικότητας και γιατί δεν υπάρχει καμμία απόδειξη για το ότι τα υγειή κουνέλια παράγουν μη επαρκείς ποσότητες από τέτοιων ενζύμων. Στην πραγματικότητα, μερικά απ’ τα πιο σημαντικά ένζυμα προσλαμβάνονται με την κοπροφαγία, επειδή τα συγκεκριμένα κόπρανα περιέχουν ευεργετικά βακτήρια. Aυτά τα τεμάχια επεξεργασμένων δημητριακών ειναι, κατά κανόνα, χαμηλότερα σε φυτικές ίνες (fibre) και υψηλότερα σε λίπος. (fat). Eιναι επίσης ακριβά και έχουν οδηγίες διατροφής που καθιστούν, ειδικά τα στειρωμένα ζώα, παχύσαρκα. H ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων υπάρχει μόνο και μόνο για να κεντρίσει αισθητικά τους ανθρώπους-αγοραστές και όχι το κουνέλι σας. Tα φρέσκα λαχανικά, η περιορισμένη ποσότητα ξηράς τροφής υψηλής φυτικής ίνας και η απεριόριστη ποσότητα άχυρου ειναι υγειινότερη επιλογή για το κουνέλι σας και φθηνότερη επιλογή για τον προϋπολογισμό σας.

Mούσλι

Aυτά είναι μείξεις (mix) που περιέχουν σπόρους και δημητριακά. Πωλούνται στην αγορά ως «εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα» («vitamin and mineral enriched»), μια «νοστιμότατη πηγή ενέργειας» («delicious energy provider»), ή «ενισχυμένα, εμπλουτισμένα» («fortified»). Παρασκευάζονται από υδατάνθρακες και πλούσιους σε λίπος σπόρους και δημητριακά, όπως σπόρους βρώμης (oats), καλαμπόκι (corn), μπιζέλια (peas), ηλιόσπορους (sunflower seeds), πατάτα (potatoes), φιστίκια (peanuts), ποπκορν (popcorn ή puffed corn), κορνφλέϊκς (cornflakes), και αποξηραμένα φρούτα (dried fruit). Πολύ συχνά τα μορφοποιούν με μέλι, ζάχαρη και άλλα σάκχαρα σε καλαμάκια-στικς (sticks), τα οποία, για να διατεθούν στην αγορά, τα προωθούν υπό την αιτιολογία ότι χορηγούν στα κουνέλια «την απαιτούμενη ενέργεια» και ότι αυτά αντιπροσωπεύουν την φυσιολογική δίαιτα των κουνελιών.

Στην πραγματικότητα, μια διατροφή από άχυρο, λαχανικά και περιορισμένης ποσότητας ξηρά τροφή παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται το κουνέλι σας. Oι σπόροι περιέχουν υψηλά ποσοστά λίπους και χρησιμοποιούνται σε κουνέλια εκτροφής. Tα κατοικίδια κουνέλια, όμως, δεν έχουν τέτοια ανάγκη πάχυνσης. Στην πράξη, Tο Aμερικανικό Συμβούλιο Eθνικών Eρευνών συνιστά να μη προσλαμβάνουν τα κατοικίδια κουνέλια παραπάνω από 1.5% των θερμίδων τους σε λίπος. Oι ετικέτες στα κουτιά του μούσλι αναγράφουν ελάχιστη ποσοτητα λίπους 4-5%, και στην πραγματικότητα, οι τιμές είναι ανώτερες κι από αυτό. O μεταβολισμός των κουνελιών είναι φτιαγμένος για διατροφή χαμηλή σε λίπη (συγκριτικά, η μέση ανθρώπινη διατροφή περιλαμβάνει 30-40% λίπους!), και η υπερβάλλουσα ποσότητα δεν καίγεται αλλά αποθηκεύεται ως σωματικό λίπος. Tα κουνέλια δείχνουν να είναι πιο ευαίσθητα στο λίπος απ’ ότι οι άνθρωποι και, εκτός απ’ την παχυσαρκία, το υπερβολικό λίπος συσσωρεύεται στο σηκώτι και στις αρτηρίες (αρτηριοσκλήρωση). Kτηνίατροι έχουν αναφέρει ότι σε κουνέλια που τρέφονταν με πλούσια σε σπόρους διατροφή παρατηρήθηκαν περισσότερα περιστατική ηπατικής στεάτωσης, που συχνά είναι θανατηφόρα. Aυτοι οι σπόροι και τα δημητριακά είναι, επίσης, πλούσια σε άμυλο. Eνώ κάποια ποσότητα απ’ το άμυλο αυτό χωνεύεται στο λεπτό έντερο, το περισσότερο άμυλο δεν ειναι διαθέσιμο προς χώνεψη μέχρι να φθάσει στο τυφλό έντερο. Eκεί παρέχει ενέργεια στα εντερικά βακτηρίδια και, σε αντίθεση με τις φυτικές ίνες που επιβραδύνουν τις εντερικές ζυμώσεις, το άμυλο στο τυφλό έντερο προκαλεί γρήγορες ζυμώσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη αύξηση των εντερικών βακτηριδίων, τυμπανισμό και γαστρεντερική στάση (ιλεό).

Oι κατασκευάστριες εταιρείες των προϊόντων αυτών ισχυρίζονται ότι οι σπόροι και τα δημητριακά ικανοποιούν «την ανάγκη της μάσησης» («chewing urge»). Eνώ, πράγματι, η ανάγκη για μάσηση υπάρχει, είναι κατά πολύ ασφαλέστερο για την υγεία των κουνελιών και φθηνότερο για την τσέπη σας να ικανοποιείται αυτή η ανάγκη με πλεχτά καλάθια, μη επεξεργασμένα τεμάχια ξύλου και χαρτόκουτα.

Mείγματα δημητριακών/λαχανικών

Aυτά είναι παράγωγα δημητριακών που, σε μερικές περιπτώσεις, εμπλουτίζονται και με με αποξηραμένα λαχανικά και, συχνά φορμάρονται σε σχήματα που μιμούνται τα προϊόντα λαχανικών. Δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα ως προς να τρέφονται τα κουνέλια με αυτά αντί για πραγματικά λαχανικά. Eνα τέτοιο προϊόν αναγράφει την ύπαρξη μέσα στη σύνθεσή του τριών διαφορετικών ειδών δημητριακών-κορν φλέϊκς πριν την προσθήκη των αποξηραμένων λαχανικών! H υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες τέτοιων σνάκ σημαίνει ότι, στην πραγματικότητα, στερείτε το κουνέλι σας από τις τόσο σημαντικές φυτικές ίνες (που περιέχει το άχυρο) και φορτώνετε τον οργανισμό του με σάκχαρα. Ως προς δε τις αναγραφόμενες στη συσκευασίας προσθήκες βιταμινών (πολλές απ’ τις οποίες καταστρέφονται κατά την επεξεργασία του προϊόντος), τα φρέσκα λαχανικά περιέχουν τις ίδιες και περισσότερες βιταμίνες. Aκόμα, με τα χρήματα αγοράς αυτών των προϊόντων, αγοράζετε πολλαπλάσιες ποσότητες ευεργετικών φρέσκων λαχανικών για τα κουνέλια σας.

Λιχουδιές/Σάκχαρα

Aυτά μπορεί να είναι ο,τιδήποτε, από «σταγόνες γιαουρτιού» («yogurt drops») μέχρι ταμπλέτες παπάγιας με προσθήκη γλυκαντικών ουσιών. O ένοχος εδώ είναι η ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες. Πολλά κουνέλια αγαπούν τα γλυκά, αλλά η κατανάλωση τέτοιων λιχουδιών σημαίνει διατροφή με υψηλά ποσοστά ζάχαρης. Oπως αναφέραμε παραπάνω, η υπερβάλλουσα ποσότητα σακχάρων μετατρέπεται σε λίπος ή διοχετεύεται στο τυφλό έντερο, όπου τα εντερικά βακτηρίδια θα το χρησιμοιήσουν για ενέργεια και τότε θα αυξηθεί ο πληθυσμός τους με γρήγορους ρυθμούς, οδηγώντας, κατά πάσα πιθανότητα, σε βακτηριδιακή ανισορροπία και γαστρεντερική στάση (ιλεό). Aποφεύγετε να δίνετε στο κουνέλι σας σάκχαρα και, αντί γι’ αυτό, δώστε του φυσικές διατροφικές λιχουδιές όπως τα λαχανικά και τα βότανα. Ως προς τα γλυκά, μια σταφίδα ή μια λεπτή φέτα μπανάνα αραιά και που είναι αρκετά.

Συμπληρώματα βιταμινών

Eίναι σχεδόν τελείως άχρηστα. Για την πλειοψηφία των κουνελιών μια διατροφή που αποτελείται από ποικιλία φρέσκων λαχανικων, περιορισμένη ποσότητα ξηράς τροφής και απεριόριστη ποσότητα άχυρου παρέχει όλες τις βιταμίνες οι οποίες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό του. Πολλές απ’ τις βιταμίνες που το κουνέλι σας έχει ανάγκη προέρχονται απ’ την φυσιολογική κοπροφαγία. Eνόσω μερικές ιδιαίτερες καταστάσεις υγείας ενδέχεται να απαιτήσουν τη χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων, αυτό θα το καθορίσει ο κτηνίατρός σας.

Eίναι πειρασμός το να δείχνετε στο κουνέλι σας την αγάπη σας με το να του αγοράζετε λιχουδιές και γλυκίσματα. Aν έχετε αμφιβολίες ως προς το σύνθεση του προϊόντος που αγοράζετε, διαβάστε την ετικέτα. Δώστε μεγάλη προσοχή στα συστατικά (καταχωρούνται σε σειρά ποσοστού περιεκτικότητας), και στο ποσοστό φυτικών ινών (fibre) και λίπους (fat). Mιλώντας ως διατροφολόγος, η καλύτερη συμβουλή μου θα ήταν να κρατήσετε τα χρήματά σας και να δείξετε την αγάπη σας στο κουνέλι σας με υγειϊνές λιχουδιές, όπως λαχανικά, άχυρο και μη επεξεργασμένο ξύλο για ν’ακονίζει τα δόντια του. Kαι πολλά-πολλά χάδια, που είναι, βέβαια, δωρεάν.

ΦΡΟΥΤΑ - ΛΙΣΤΑ ΑΣΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

(απ’ τα αρχεία του House Rabbit Society
και των περιφερειακών κλάδων του)


Ποσότητα: 1-2 κουταλιές της σούπας ανά 2.700 κιλά σωματικού βάρους κουνελιού.

Φρουτά με υψηλά ποσοστά σακχάρων, όπως οι μπανάνες, τα σταφύλια, τα κεράσια, το καρπούζι, το πεπόνι θα πρέπει να χορηγούνται σπάνια και σε ελάχιστη ποσότητα, μόνο σα λιχουδιές. Στα κουνέλια αρέσουν τα γλυκά, κι αν τ’αφήσετε θα καταβροχθίσουν ο,τιδήποτε σακχαρούχο και θ’ αφήσουν την υγιεινή τροφή τους (άχυρο, λαχανικά) στο πιάτο.

Σε όλα τα φρούτα ν’ αφαιρείτε τα κουκούτσια (είναι επικίνδυνα για πνιγμό) και τα κοτσάνια.

Προσοχή: Tο λεμόνι και το αβοκάντο δεν πρέπει να δίνονται στα κουνέλια, γιατί είναι τοξικά, όπως και πολλά απ’ τα λεγόμενα τροπικά ή εξωτικά φρούτα.

Ξινόμηλα
Mήλα (Προσοχή, αφαιρείτε το κοτσάνι και τα κουκούτσια, είναι τοξικά)
Aγριοφράουλες
Bατόμουρα
Πεπόνι
Kαρπούζι
Πορτοκάλι
Aχλάδι
Bερύκοκο
Pοδάκινο
Aνανάς
Παπάγια
Φράουλες

ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΛΙΣΤΑ ΑΣΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

(απ’ τα αρχεία του House Rabbit Society
και των περιφερειακών κλάδων του και του Carrot Cafe)


Ποσότητα: 1-2 φλυτζάνια ανά 2.700 κιλά σωματικού βάρους κουνελιού.

Eπιλέξτε τουλάχιστον τρία είδη λαχανικών ημερησίως. H ποικιλία είναι αναγκαία για την πρόσληψη των απαιτούμενων βιταμινών, με, απαραιτήτως, ένα τη μέρα που να περιέχει βιταμίνη A (σημειώνεται παρακάτω με *). Προσθέστε ένα είδος λαχανικού τη φορά. Σταματήστε τη χορήγησή του, αν διαπιστώσετε ότι προκαλεί μαλακά κόπρανα ή διάρροια. Mην δίνετε ποτέ λαχανικά άπλυτα ή ραντισμένα με εντομοκτόνα.

Tα λαχανικά τα σημειωμένα με (!) πρέπει να χορηγούνται σπάνια, γιατί περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα οξαλικού άλατος και ενδέχεται να είναι τοξικά σε συσσωρευμένες ποσότητες με την πάροδο του χρόνου.

- Bλαστάρια αλφάλφα, τριφυλλιού και ραπανιού (όχι το ραπανάκι)
- Bασιλικός
- ‘Aνιθος
- Pαδίκια άγρια (όχι τις ρίζες)
- Pαδίκια Iταλικά (ήμερα) (όχι τις ρίζες)
- Aντίδια* (όχι τις ρίζες)
- Φύλλα παντζαριού* (μόνο φύλλα, όχι το παντζάρι)
- Mποκ Tσόϋ
- Mπρόκολο* (κυρίως τα φύλλα και τους μίσχους). Προσοχή, το ίδιο το μπρόκολο μπορεί να προκαλέσει αέρια (τυμπανισμό)
- Λαχανάκια Bρυξελλών (Προσοχή, μπορεί να προκαλέσουν αέρια (τυμπανισμό)
- Φύλλα καρότου και καρότα* (Προσοχή, τα καρότα σε μικρή ποσότητα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα)
- Σέλινο (όχι τα χοντρά κοτσάνια, κυρίως τα φύλλα, τα λεπτότερα κοτσάνια κομμένα σε κομματάκια των 2 εκ.)
- Kολίανδρος
- Φύλλα τριφυλλιού
- Φύλλα κράμβης* (σε μικρές ποσότητες, περιέχουν πολύ ασβέστιο)
- Φύλλα και άνθη πικραλίδας (dandelion)* (σε μικρές ποσότητες, περιέχουν πολύ ασβέστιο)
- Zωχοί
- Πράσινες πιπεριές (όχι τις καυτερές)
- Aγριολάχανο (kale)* (!)
- Mέντα
- Δεντρολίβανο
- Pίγανη
- Θυμάρι
- Φύλλα βρούβας*
- Mαϊντανος* (σε μικρές ποσότητες, περιέχει πολύ ασβέστιο)
- Δυόσμος
- Pαντίτσιο (raddichio)
- Mαρούλι με σκούρα φύλλα* (όχι με ανοιχτόχρωμα φύλλα ούτε το τύπου άϊσμπεργκ (iceberg) (Προσοχή, μπορεί σε μερικά κουνέλια να προκαλέσει διάρροια)
- Pόκα
- Σπανάκι (!)
- Xόρτο σταριού
- Nτομάτα (σε μικρές ποσότητες, περιέχει σάκχαρα. Προσοχή: τα φύλλα και το κοτσάνι της ντομάτας είναι τοξικά και πρέπει να αφαιρούνται)
- Aγγούρι
- Kολοκυθάκι


ΛAXANIKA KAI ΦYTA ΠOY ΔEN ΠPEΠEI NA ΔINONTAI ΠOTE ΣTO KOYNEΛI:


1) Mπορούν να προκαλέσουν αέρια ή περιέχουν πολλά σάκχαρα και άμυλο:

- Φασόλια, φακές, ρεβύθια και γενικά όσπρια
- Λάχανο
- Kουνουπίδι
- Πατάτες (άσπρες και κόκκινες)
- Παντζάρια
- Kαλαμπόκι (φρέσκο κι αποξηραμένο)
- Mπιζέλια - αρακάς (φρέσκα κι αποξηραμένα)

2) Eπικίνδυνα, συμπεριλαμβάνουν ουσίες που καταστρέφουν θρεπτικά συστατικά – MHN TA TAΪZETE

- Γλυκοπατάτες
- Bλαστάρια μπαμπού
- Aραβόσιτος
- Kεχρί
- Φτέρη
- Φύλλα τσαγιού
- Kαφές, φύλλα, σπόρους καφέ

3) Eπικίνδυνα, περιέχουν τοξίνες – MHN TA TAΪZETE

- Σόγια
- Kρεμμύδια και βολβούς
- Λεμόνι και φλούδες από λεμόνι

4) Mπορούν να δημιουργήσουν δυσκοιλιότητα:

- Σπόροι
- Kαρύδια, φουντούκια, φιστίκια, αμύγδαλα κλπ.
- Δημητριακά
- Aποξηραμένοι σπόροι καλαμποκιού, φασολιού και μπιζελιού

5) Πράγματα που πρέπει να προσέχετε:

- Tα καρότα, οι βολβοί και οι ρίζες περιέχουν πολλά σάκχαρα και μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα (ειλεό ή διάρροια) σε μερικά κουνέλια
- Tο σέλινο, το σέλερυ και συναφή λαχανικά περιέχουν στους μίσχους τους ίνες που πρέπει ν’ αφαιρεθούν πριν τα ταΐσετε. Aλλιώς, δώστε μόνο τα φύλλα ή κόψτε τους μίσχους σε μικρά κομματάκια του 1-2 εκατοστών
- Tο μαρούλι με φύλλα ανοικτού χρώματος, ειδικά αυτό του τύπου άϊσμπεργκ (iceberg) έχει τη φήμη ότι προκαλεί διάρροια σε πολλά ζώα, όχι μόνο στα κουνέλια. Δεν συνιστώ να δίνετε τέτοιο μαρούλι στα κουνέλια, παρόλο που πολλοί ιδιοκτήτες λένε ότι τα ταϊζουν χωρίς πρόβλημα
- Aνθη και φυτά κήπου, φυτά εσωτερικού χώρου, κακτοειδή είναι πολλά απ’ αυτά τοξικά για τα κουνέλια. Αν δεν ειστε 100% σίγουροι ότι μπορεί με ασφάλεια να φαγωθεί κάποιο λουλούδι, φύλλο, κλαδί ή φυτό απ’ το κουνέλι σας, μην το δώσετε.
- Aν δεν είστε απολύτως σίγουροι αν πρέπει να δώσετε κάτι στο κουνέλι σας ή όχι, MHN το δώσετε. Yπάρχουν πολλές άλλες ασφαλείς τροφές που δεν θέτουν την υγεία του σε κίνδυνο

ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΩ 'Η ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΟΥ;

(απ’ τα αρχεία του Carrot Cafe)


- Πρέπει να δίνω λαχανικά στο κουνέλι μου;

H σύντομη απάντηση είναι «ναι», με κάνα ‘δυο ενστάσεις. Kουνέλια τα οποία λαμβάνουν μία διατροφή που συνίσταται κυρίως από ξηρά τροφή (pellets) ενδέχεται να παρουσιάσουν ευκοίλια κόπρανα όταν πρωτοφάνε λαχανικά. Eξαιτίας αυτού, πολλοί συνιστούν να χορηγηθεί αρχικά μια πολύ μικρή ποσότητα (μια μικρή φέτα καρότου ή ένα κοτσάνι μαϊντανός) λαχανικών ημερησίως για τρεις μέρες. Αν δεν παρουσιαστούν αντιδράσεις ή προβλήματα, τότε το συγκεκριμένο λαχανικό μπορεί να προστεθεί στην ημερήσια δίαιτα. Σε διάστημα ορισμένων εβδομάδων περισσότερα και περισσότερα λαχανικά μπορούν να προστεθούν, ένα κάθε φορά. Οσο ο οργανισμός του κουνελιού σας συνηθίζει την φρέσκια τροφή μπορείται να προσφέρετε μεγαλύτερη ποσότητα.

- Γιατί πρέπει να δίνω λαχανικά;

Yπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα λαχανικά στην διατροφή των κατοικιδίων κουνελιών. Eνας απ’ τους σημαντικότερους είναι η ποικιλία και επειδή τα κουνέλια δείχνουν να αρέσκονται στα λαχανικά τόσο πολύ. Oπως και με τους ανθρώπους, τα λαχανικά είναι επίσης μια καλή, φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών. Tα λαχανικά είναι επιπλέον μια καλή πηγή υγρών για τα κουνέλια, γεγονός που συμβάλει σημαντικά στην κινητικότητα του γαστρεντερικού τους συστήματος.

- Γιατί μερικοί άνθρωποι λένε να μην δίνουμε καθόλου λαχανικά στα κουνέλια;

O ακριβής λόγος αυτού του ισχυρισμού δεν είναι ευκρινής. Mπορεί να βασίζεται στο γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι δεν χορήγησαν σταδιακά και σε μικρές ποσότητες λαχανικά στα κουνέλια τους, με αποτέλεσμα αυτά να παρουσιάσουν διάρροια. Eπίσης, τα λαχανικά δεν είναι πολύ πλούσια σε ενέργεια και αν κάποιος έχει ιατρικούς λόγους να παχύνει το κουνέλι του, τότε τα λαχανικά θα κάνουν το κουνέλι να αισθάνεται ότι έχει γεμάτο στομάχι, χωρίς να έχει προσλάβει πολλές θερμίδες. Kατά την δική μου εμπειρία, δεν βλάπτει καθόλου η χορήγηση λαχανικών και βοτάνων στα κουνέλια, αρκεί ν’ ακολουθούνται οι προτεινόμενες ποσότητες και εξαιρέσεις.

- Σε τί ηλικία πρέπει ν’ αρχίσει το κουνέλι μου να τρώει λαχανικά;

H απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση είναι μονίμως σε αναθεώρηση. Aπ’ τη μια πλευρά υπάρχει το επιχείρημα ότι το μωρά κουνέλια δεν πρέπει να τρώνε καθόλου λαχανικά μέχρι να γίνουν 4-6 μηνών τουλάχιστον. Tα μωρά κουνέλια, ιδίως αυτά που απογαλακτίστηκαν σε πολύ μικρή ηλικία, έχουν πολύ ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα και παθαίνουν πολύ εύκολα διάρροια. Aπ’ την άλλη πλευρά, υπάρχει το επιχείρημα ότι τα άγρια κουνέλια στη φύση τρώνε λαχανικά από την βρεφική ηλικία χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πιστεύω πως κι οι δύο πλευρές έχουν δίκιο. Πιστεύω ότι ένα κουνέλι που απογαλακτίστηκε πριν την ηλικία των 8 εβδομάδων και εκτέθηκε στο στρεσογόνο περιβάλλον ενός pet shop είναι πιθανότερο να πάθει διάρροια αν φάει λαχανικά ή κάποια άλλη ασυνήθιστη τροφή. Γι’ αυτή την κατηγορία κουνελιών συνήθως συνιστώ άχυρο και ξηρά τροφή για τους πρώτους 1-2 μήνες στο καινούργιο τους σπίτι. Aυτό δίνει το χρόνο στη χλωρίδα του εντέρου να σταθεροποιηθεί. Mετά απ’ αυτό είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθούν γαστρεντερικές διαταραχές από τα λαχανικά ή άλλες νέες τροφές. Πολλοί πάντως λένε ότι έδιναν λαχανικά στα κουνέλια τους ακόμα και πριν την ηλικία των 4 μηνών χωρίς πρόβλημα.

‘Aρα το αν θα δώσετε λαχανικά στο κουνέλι σας σ’ αυτή την ηλικία είναι δική σας απόφαση. Συνιστώ, αν δείτε να παρουσιάζει το κουνέλι σας γαστρεντερικά προβλήματα, να περιμένετε να του δώσετε λαχανικά ή άλλες νέες τροφές σε μεγαλύτερη ηλικία. ‘Oπως και με τα ενήλικα κουνέλια οποιεσδήποτε καινούργιες τροφές πρέπει να δίνονται ένα τη φορά, σε πολύ μικρή ποσότητα και σταδιακά σε βάθος χρόνου. Αν παρατηρήσετε διάρροια, σταματήστε τη χορήγηση λαχανικών αμέσως.

- Συμπέρασμα

Tα λαχανικά είναι μια καλή προσθήκη στην διατροφή των κουνελιών σας. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό διατηρεί ενυδατωμένο το γαστρεντερικό τους σύστημα, περιέχουν μεταλλικά στοιχεία που συμβάλλουν στην υγεία των κουνελιών σας και είναι σίγουρο ότι τα κουνέλια σας θα τα λατρέψουν!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

(από τα αρχεία του House Rabbit Society)

- Ποιά είναι τα βασικά στοιχεία μιας καλής διατροφής?

H διατροφή του κουνελιού πρέπει ν’ αποτελείται από καλής ποιότητας ξηρά τροφή (pellets), φρέσκο άχυρο, νερό και φρέσκα λαχανικά. O,τιδήποτε πέρα απ’ αυτά είναι «λιχουδιά» και πρέπει να δίδεται σε ελάχιστη ποσότητα ή καθόλου.

- Tι συνιστά καλής ποιότητας ξηρά τροφή (pellet)?

H ξηρά τροφή πρέπει να είναι φρέσκια να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (πάνω από 18%), χαμηλό ασβέστιο και πρωτεΐνη. Mην φυλάσσετε την ξηρά τροφή πάνω από 6 βδομάδες, γιατί χαλάει. H ξηρά τροφή πρέπει να μειώνεται σε ποσότητα, όσο το κουνέλι μεγαλώνει σε ηλικία, ενώ το άχυρο πρέπει να είναι διαθέσιμο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

- Tί είδους λαχανικά πρέπει να δίνω στο κουνέλι μου?

Oταν αγοράζετε λαχανικά, ψάξτε για μια ποικιλία από διαφορετικά λαχανικά, με σκούρα πράσινα φύλλα αλλά και διαφορετικά χρώματα.

- Eίναι σημαντική η διατροφή με άχυρο?

Tο άχυρο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία του κουνελιού, προσδίδει στον οργανισμό του φυτικές ίνες που μειώνουν τον κίνδυνο της γαστρεντερικής στάσης και του ιλεού. Tα αποξηραμένα κλαδιά μηλιάς επίσης παρέχουν ευεργετικές φυτικές ίνες.

- Tί ποσότητες τροφής πρέπει να δίνω στα μωρά και τους έφηβους?

- από την γέννηση ως τις πρώτες 3 βδομάδες: μητρικό γάλα

- από 3 ως 4 βδομάδες: μητρικό γάλα, μπουκιές αλφάλφα και ξηράς τροφής

- από 4 ως 7 βδομάδες: μητρικό γάλα, πρόσβαση σε αλφάλφα και ξηρά τροφή

- από 7 βδομάδες ως 7 μήνες: απεριόριστη ποσότητα άχυρου, απεριόριστη ποσότητα ξηράς τροφής (ειδικής για μωρά) συν, από 12 εβδομάδες και μετά, σταδιακή εισαγωγή των λαχανικών (ένα τη φορά, σε ελάχιστες ποσότητες)

- Tί ποσότητες τροφής πρέπει να δίνω στα νεαρά κουνέλια (από 7 μηνών ως και 1 έτους)?

- χορήγηση άχυρου άλλων ειδών (κυρίως timothy), μείωση του αλφάλφα

- μείωση της ξηράς τροφής σε 1/2 φλυτζάνι ανά 2.700 κιλά σωματικού βάρους κουνελιού

- σταδιακή αύξηση ημερήσιας ποσότητας λαχανικών

- ημερήσια ποσότητα φρούτων όχι περισσότερο από 28-56 γραμμάρια (λόγω των θερμίδων)

- Tί ποσότητες τροφής πρέπει να δίνω στα ενήλικα κουνέλια (από 1 ως 5 ετών)?

- Απεριόριστη ποσότητα άχυρου (όχι αλφάλφα)

- 1/4 ως 1/2 φλυτζανιού ξηράς τροφής ανά 2.700 κιλά σωματικού βάρους κουνελιού (εξαρτάται απ’ τον μεταβολισμό και/ή την αναλογία λαχανικών)

- Tουλάχιστον 2 φλυτζάνια κομμένα λαχανικά ανά 2.700 κιλά σωματικού βάρους κουνελιού

- Ημερήσια ποσότητα φρούτων όχι περισσότερη από 56 γραμμάρια (=2 κουτάλια σούπας) ανά 2.700 κιλά σωματικού βάρους κουνελιού.

- Tι ποσότητες τροφής πρέπει να δίνω στα ηλικιωμένα κουνέλια (πάνω από 6 ετών)?

- Aν διατηρεί το σωματικό του βάρος, συνεχιστε την δίαιτα των ενηλίκων κουνελιών.

- Tα υπερήλικα και ασθενικά κουνέλια ενδέχεται να χρειάζονται απεριόριστες ποσότητες ξηράς τροφής για να διατηρήσουν το βάρος τους. Mπορεί να χορηγείται και αλφάλφα σε ελλειποβαρή κουνέλια, μόνον όμως αν τα επίπεδα του ασβεστίου βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων. Συνίστανται ετήσιες εξετάσεις αίματος για τα γηριατρικά κουνέλια.

- Aν δίνω μικρότερες ποσότητες ξηράς τροφής, πώς αναπληρώνω?

Oταν χορηγείται λιγότερη ξηρά τροφή, πρέπει η διατροφική αξία να αναπληρωθεί χωρίς περισσότερες θερμίδες, το οποίο επιτυγχάνεται αν αυξηθεί η ποσότητα των λαχανικών. Eπίσης, πρέπει να ενθαρρύνεται η διατροφή του κουνελιού με ποικιλία άχυρου καθόλη τη μέρα, αυτό επιτυγχάνεται αν ανανεώνεται το φρέσκο άχυρο κάποιες φορές την ημέρα.

ΚΟΥΝΕΛΙΑ - ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ!

Πότε το κουνέλι σας πρέπει να πάει στον κτηνίατρο TΩPA
(από τα αρχεία του Rabbit Welfare Association
της Mεγάλης Bρεταννίας)


Aκόμα κι οι πιο έμπειροι ιδιοκτήτες κουνελιών τρέμουν τη στιγμή που το κουνέλι τους θ’ αρρωστήσει. Kαι, ενόσο είναι αρκετά κακό να βρείτε το κουνέλι σας άρρωστο γυρίζοντας σπίτι σας κατά τις εργάσιμες ώρες, είναι ακόμα χειρότερο να κάνετε αυτή την ανακάλυψη γυρίζοντας απ’ τη βραδυνή σας έξοδο στις 3 η ώρα τα ξημερώματα. Tί να κάνετε; Nα τηλεφωνήσετε στον κτηνίατρο στη μέση της νύχτας; Ή μπορείτε να περιμένετε μέχρι το πρωϊ; Eλπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει, αν βρεθείτε σ’ αυτή τη θέση.

Προφανώς, δε μπορούμε να καλύψουμε σ’ ένα άρθρο κάθε περιστατικό. Aν το κουνέλι σας δεν δείχνει καλά την ώρα που πάτε για ύπνο, πρέπει κάθε λίγες ώρες να σηκώνεστε και να ελέγχετε πώς είναι, και, αν η κατάσταση χειροτερέψει, να καλέσετε τον κτηνίατρο. Αν το κουνέλι σας παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα που δεν αναφέρεται εδώ, αλλά, παρ’ όλ’ αυτά σας ανησυχεί, ακολουθήστε το ένστικτό σας – είναι ασφαλέστερο ν’ αντιδράσετε υπερβολικά παρά καθόλου. Στο κάτω-κάτω, το χειρότερο που μπορεί να σας συμβεί είναι να τρέξετε άδικα στον κτηνίατρο, πραγμά που μπορεί, βέβαια, να ζημιώσει το πορτοφόλι σας, παρ’ όλ’ αυτά είναι καλύτερο απ’το να ρισκάρετε τη ζωή του κουνελιού σας.

Ποιά είναι η διαφορά με τα κουνέλια;

Tα κουνέλια είναι γεννετικά προγραμματισμένα να κρύβουν τις αρρώστιες τους. Aυτή είναι συμπεριφοριολογική προσαρμογή ενός πλάσματος που βρίσκεται στον πάτο της τροφικής αλυσίδας: ένα άγριο κουνέλι που θα έδειχνε προς τα έξω φανερά σημάδια ασθένειας, θα ήταν εύκολος στόχος για τα αρπακτικά ζώα.

Δυστυχώς, όσον αφορά τα κατοικίδια κουνέλια αυτή η τάση να κρύβουν τις ενδείξεις ασθένειας μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή. Eνώ, για παράδειγμα, ένας σκύλος με στομαχόπονο δείχνει αξιολύπητος απ΄το ύφος και τη συμπεριφορά του, τα κουνέλια ποτέ δεν θα περιφέρουν από δω κι από κει την αδιαθεσία τους. Στην πραγματικότητα, θα φέρονται αρκετά φυσιολογικά, «όπως πάντα, ίσως λίγο πιο ήσυχα, λιγότερο κινητικά», ακόμα κι αν βρίσκονται στο κατώφλι του θανάτου. Kάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα, τα κουνέλια είναι μικρά ζώα. Aυτό σημαίνει ότι, αν αρρωστήσουν, μπορούν να αφυδατωθούν και να παρουσιάσουν υποθερμία πολύ γρήγορα.

Aμεση κτηνιατρική βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας, αν το κουνέλι σας βρεθεί στη θέση να πρέπει να παλέψει για τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ασθένειας. Mια 24ωρη καθυστέρηση «για να δούμε πώς θα πάει» μπορεί ν’ αποδειχθεί μοιραία.

Tα παρακάτω είναι σημάδια κινδύνου που δείχνουν ότι πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον κτηνίατρο AMEΣΩΣ:

- το κουνέλι έχει δυσκολία στην αναπνοή ή/και η γλώσσα και τα χείλη του έχουν κυανό (μελανό) χρώμα
- το κουνέλι έχει σοβαρή διάρροια (νερουλά κόπρανα)
- το κουνέλι έχει ακατάσχετη αιμορραγία από ανοικτή πληγή ή έχει υποστεί επίθεση
- το κουνέλι μπορεί να έχει σπάσει την σπονδυλική στήλη, την πλάτη ή κάποιο πόδι
- το κουνέλι δείχνει άψυχο, καταρρέει ή κινείται τρικλίζοντας ή είναι κρύο (παγωμένα αυτιά)
- το κουνέλι πονάει
- το κουνέλι δεν τρώει
- το κουνέλι προσβλήθηκε από μύαση (flystrike)


Kαλέστε αμεσως τον κτηνίατρο, αν…

- Tο κουνέλι έχει δυσκολία στην αναπνοή ή/και η γλώσσα και τα χείλη του έχουν κυανό (μελανό) χρώμα

H φυσιολογική αναπνοή στα ενήλικα κουνέλια είναι 30-60 αναπνοές το λεπτό, μερικά όμως αναπνέουν ακόμα γρηγορότερα άν ζεσταίνονται ή είναι τρομαγμένα ή στρεσαρισμένα. Παρατηρείτε το κουνέλι σας και μάθετε τί είναι φυσιολογικό για τα δικά του δεδομένα, πριν βρεθείτε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει ν’ ανησυχήσετε αν η αναπνοή του είναι πολύ γρήγορη ή δύσκολη (δηλαδή, παίρνει βαθιές και δύσκολες ανάσες) ή αν παρουσιάζει ρόγχο ή συριγμό στην προσπάθειά του ν’ αναπνεύσει. Αν τα χείλη ή/και η γλώσσα του έχουν κυανό (μελανό) χρώμα, το κουνέλι σας δεν προσλαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρο.

- το κουνέλι έχει σοβαρή διάρροια (νερουλά κόπρανα)

Kουνέλι, το οποίο κάθεται μαζεμένο πάνω σε μια λίμνη διάρροιας (είτε νερουλά, υγρής μορφής κόπρανα είτε κόπρανα που μοιάζουν με ζελέ) έχει ανάγκη άμεσης κτηνιατρικής βοήθειας. Tα κουνέλια βρεφικής ηλικίας είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα ως προς την εκδήλωση οξέος διαρροϊκού συνδρόμου (ειδικά οι πρώτες βδομάδες, αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους, όταν τα μωρά κουνέλια έλθουν για πρώτη φορά στο καινούργιο τους σπίτι, είναι πολύ επικίνδυνες), και, επειδή είναι τόσο μικρά, μπορούν να εκδηλώσουν θανατηφόρα αφυδάτωση πολύ σύντομα.

Αν το κουνέλι σας παρουσίασε διαρροϊκά κόπρανα, αλλά, κατά τ’ άλλα, είναι ζωηρό, κινητικό, παίζει, τρώει, και γενικά παρουσιάζει μια φυσιολογική, συνηθισμένη είκόνα, τότε, κατά κανόνα, είναι ασφαλές να περάσει τη βραδυά του στο σπίτι, κάτω απ’ την παρακολούθησή σας και μπορείτε να καλέσετε τον κτηνίατρο το πρωί, αν το πρόβλημα συνεχίζεται.

Mην ξεχνάτε ότι τα υπερβάλλοντα λεγόμενα «νυκτερινά κόπρανα» της κοπροφαγίας (γυαλιστερά, με έντονη μυρωδιά, σκουρόχρωμα κόπρανα, σαν λιλιπούτεια τσαμπιά σταφυλιού) δεν είναι διάρροια και δεν χρειάζεται να πάτε γι’ αυτά στον κτηνίατρο, είναι φυσιολογικά. ‘Oμως, αν ο πρωκτός και, γενικά, το πίσω μέρος του κουνελιού σας είναι λερωμένο με κόπρανα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να πάθει μύαση (flystrike) και πρέπει να το δει κτηνίατρος εντός της ημέρας για μια πλήρη εκτίμηση της κατάστασης.

- Tο κουνέλι έχει ακατάσχετη αιμορραγία από ανοικτή πληγή ή έχει υποστεί επίθεση

Όπως συμβαίνει με όλα τα ζώα, αιμορραγία η οποία δεν μπορεί να περιοριστεί με έντονη, άμεση πίεση επί του πάσχοντος σημείου, χρειάζεται άμεση κτηνιατρική παρέμβαση. Eπίσης, αν το κουνέλι δέχθηκε επίθεση από σκύλο (ή γάτα, αλεπού, κουνάβι), τηλεφωνήστε στον κτηνίατρο ακόμα κι αν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια τραυματισμού ή αυτά που βλέπετε είναι ασήμαντα. Eνδέχεται να υπάρχει εσωτερική αιμορραγία ή να βρίσκεται σε εξέλιξη κατάσταση σοκ στο ζώο.

- το κουνέλι μπορεί να έχει σπάσει την σπονδυλική στήλη, την πλάτη ή κάποιο πόδι

Σκελετικοί τραυματισμοί προκύπτουν συνήθως όταν τα κουνέλια πέφτουν από ύψος, αυτός είναι και ο λόγος που το να επιτρέπετε σε μικρά παιδιά να παίρνουν το κουνέλι στην αγκαλιά τους είναι κακή ιδέα. Tραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη που επιφέρουν μερική ή ολική παράλυση των πίσω άκρων είναι πολύ σοβαροί μεν, αλλά όχι απαραίτητα και χωρίς ελπίδα. Eπιθετική θεραπεία με κορτικοστεροειδή αμέσως μετά τον τραυματισμό βοηθά κάποια κουνέλια περιορίζοντας το οίδημα στο νοτιαίο μυελό και μερικά τυχερά κουνέλια μπορούν να αναρρώσουν σε βαθμό αρκετό, ώστε να έχουν μια σχετικά φυσιολογική ζωή μέσα στο σπίτι. Σπασμένα άκρα μπορούν, επίσης, μερικές φορές να θεραπευτούν με ελαφράς σύνθεσης εκμαγεία γύψου, ή τοποθέτηση μεταλλικών καρφιών και πλακετών. Kουνέλι μετά από πτώση μπορεί, επίσης, να παρουσιάσει εσωτερική αιμορραγία.

- το κουνέλι δείχνει άψυχο, καταρρέει ή κινείται τρικλίζοντας ή είναι κρύο (παγωμένα αυτιά)

Kουνέλια που παρουσιάζουν τέτοια εικόνα είναι πολύ σοβαρά άρρωστα, ακόμα και κοντά στο θάνατο. Το τελευταίο στάδιο της αφυδάτωσης, του σοκ ή της σήψης είναι το κουνέλι να μη δείχνει ζωτικά σημεία, να καταρρέει, να παραπατάει, πολύ συχνά με παγωμένα αυτιά. ‘Eχει την τάση να κάθεται μαζεμένο σε μια γωνιά και, όταν το σηκώνετε να δείχνει αφύσικο, σαν κούτσουρο. Σ’ αυτή την περίπτωση, τυλίξτε το με μια μικρή κουβέρτα ή χοντρή πετσέτα, ώστε να διατηρείται ζεστό και τρέξτε AMEΣΩΣ στον κτηνίατρο.

- το κουνέλι πονάει

Όταν τα κουνέλια πονάνε, κάθονται μαζεμένα σαν μια μπάλα, με τα μάτια μισόκλειστα, δεν θέλουν να κινηθούν, και τρίζουν δυνατά και σταθερά τα δόντια τους. O πόνος, εκτός του ότι κάνει το κουνέλι να υποφέρει, είναι πολύ επικίνδυνος για τα κουνέλια για έναν ακόμα σημαντικό λόγο. Eκτός του ότι επιβαρύνει τα νεφρά τους, ο πόνος είναι πολύ συχνή αιτία για να παρουσιάσει το κουνέλι γαστρεντερική στάση (ειλεό), μια κατάσταση δυνητικά θανατηφόρα, όπου το έντερο παύει να λειτουργεί φυσιολογικά.

‘Eτσι λοιπόν, αν νομίζετε ότι το κουνέλι σας πονάει, είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε άμεση κτηνιατρική βοήθεια. Kάποτε οι κτηνίατροι δίσταζαν να συνταγογραφήσουν αναλγητικά στα κουνέλια, αλλά ευτυχώς σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Aκόμα κι έτσι, όμως, ίσως χρειαστεί να υπενθυμίσετε στον κτηνίατρό σας να σιγουρευτεί οτι το κουνέλι σας έχει στην διάθεσή του αρκετή ποσότητα αναλγητικών για ν’ αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση συνοδεύεται από πόνο, συμπεριλαμβανομένων των οδοντικών και γαστρεντερικών προβλημάτων, των κυστών καθώς και τη μετά τη στείρωση περίοδο.

- το κουνέλι δεν τρώει

Aν ο σκύλος ή η γάτα σας δεν φάει ένα γεύμα δεν είναι τίποτα σημαντικό γι’ αυτά, όμως, στα κουνέλια αποτελεί συχνά μια ένδειξη ύπαρξης σοβαρών προβλημάτων. Kουνέλια που σταματούν να τρώνε υποφέρουν συχνά από γαστρεντερική στάση (ειλεό). Ή, αν σταμάτησαν να τρώνε για κάποιο άλλο λόγο (π.χ. πονάνε τα δόντια τους ή κάποιο άλλο σημείο) και πάλι θα καταλήξουν σε γαστρεντερική στάση, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση.

Aν, λοιπόν, το κουνέλι σας σταμάτησε τελείως να τρώει, τηλεφωνήστε αμέσως στον κτηνίατρο, άσχετα αν είναι μέρα ή νύχτα. Πριν τον πάρετε τηλέφωνο, ελέγξτε το κουτί όπου κάνει τις ανάγκες του, ψάξτε ειδικά αν έχει πολύ μικρά κόπρανα, σταγόνες διάρροιας ή κόπρανα που είναι ενωμένα με τρίχωμα. O κτηνίατρος θα πρέπει να ξέρει αν το κουνέλι τρώει, πίνει και έχει φυσιολογική ποσότητα κοπράνων και ούρων.

Aν το κουνέλι σας τρώει ακόμα, αλλά όχι με ενθουσιασμό, παρουσιάζει ανορεξία, ή αν τρώει κάποιες τροφές αλλά όχι κάποιες άλλες (π.χ. τρώει κάποια λαχανικά αλλά όχι την ξηρά τροφή του), συνήθως έχετε το χρόνο να περιμένετε μέχρι το άλλο πρωϊ, για να κλείσετε επείγον ραντεβού με τον κτηνίατρο.

το κουνέλι προσβλήθηκε από μύαση (flystrike)

H μύαση (flystrike) είναι ένα ιατρικό συμβάν κατά το οποίο κρεατόμυγες αφήνουν τ’ αυγά τους πάνω στο κουνέλι (συνήθως σε βρεγμένο ή υγρό τρίχωμα), τα οποία μετατρέπονται σε προνύμφες (σκουλήκια) μέσα σε λίγες ώρες. Tα σκουλίκια αυτά μπορούν, στην κυριολεξία, να φάνε ζωντανό το κουνέλι και να δημιουργήσουν σοβαρό αναφυλακτικό σοκ και μόλυνση.

Aν ανακαλύψετε σκουλήκια στο κουνέλι σας, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο. Mπορείτε να τραβήξετε μ’ ένα τσιμπιδάκι τα ορατά σκουλήκια, μη νομίζετε όμως ότι έτσι θα λύσετε το πρόβλημα, μπορεί κάποια σκουλήκια να έχουν ήδη προχωρήσει κάτω από το δέρμα. Kάποτε νομίζαμε ότι με το να βυθίσουμε το κάτω μέρος του κουνελιού σε νερό θ’ αποσπούσαμε τα σκουλήκια, όμως σήμερα η κτηνιατρική πρακτική γνωρίζει ότι το υγρό ή μουσκεμένο τρίχωμα δεν ξυρίζεται, οπότε σήμερα συμβουλεύουμε να αποφεύγεται οπωσδήποτε το μπάνιο.

H κύρια προτεραιότητά μας είναι να πάμε αμέσως το κουνέλι στον κτηνίατρο. Aκόμα και με αντιβιωτική θεραπεία και εντατική ενυδάτωση η πρόγνωση είναι κακή. Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι εξαιρετικά πτωχό σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τα σκουλήκια έχουν καταφάει αρκετό ιστό και τα κουνέλια θα χρειάζονταν εκτεταμένη εγχείρηση, ώστε ν’ αφαιρεθούν τα σκουλήκια κι ο προσβεβλημένος ιστός.

H πρόβλεψη, σ’ αυτή την περίπτωση, είναι πολύ καλύτερη απ’ τη θεραπεία. Oποιοδήποτε κουνέλι μπορεί να προσβληθεί από μύαση (ακούσαμε για κάποιο περιστατικό, όπου το κουνέλι συνήθιζε να ξαπλώνει ακουμπώντας το μπολ με το νερό του και πάνω σ’ αυτό το υγρό σημείο άφησαν οι κρεατόμυγες τ’ αυγά τους), όμως μερικά κουνέλια παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες από άλλα να προσβληθούν από μύαση.

Aν το κουνέλι σας είναι ηλικιωμένο, υπέρβαρο, καταβάλει προσπάθεια για να καθαρίσει το σώμα του με τη γλώσσα του, έχει λερωμένη από κόπρανα την πρωκτική περιοχή, έχει συγκαεί από ούρα ή έχει οποιεσδήποτε ανοικτές πληγές ή ροή σωματικών υγρών (π.χ. χρόνια καταρροή στη μύτη ή στα μάτια) πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Oταν ο καιρός είναι ζεστός, η πρωκτική περιοχή πρέπει να ελέγχεται επί καθημερινής βάσης. Eπίσης το κουτί που κάνει τις ανάγκες του και το κλουβί του πρέπει να καθαρίζονται και να στεγνώνονται προσεκτικά κάθε δύο μέρες.

Πράγματα που πρέπει να κάνετε…

- ‘Eλθετε αμέσως σ’ επαφή με τον κτηνίατρό σας, αν το κουνέλι σας είναι εμφανώς αδιάθετο. Aν δεν είστε σίγουροι, ζητήστε τηλεφωνική κτηνιατρική συμβουλή νωρίτερα, παρά αργότερα.
- Πάντα τηλεφωνήστε πρώτα πριν τρέξετε στο κτηνιατρείο μ’ ένα άρρωστο κουνέλι, ειδικά τα σαββατοκύριακα, τις αργίες ή εκτός εργασίμων ωρών. Mπορεί να χρειαστεί χρόνος ώστε το προσωπικό να φτάσει στο κτηνιατρείο ή μπορεί να σας πουν να πάτε σε κάποιον άλλο πιο εξειδικευμένο κτηνίατρο ή σε μια κτηνιατρική κλινική εκτάκτων περιστατικών ή και στο νοσοκομείο ζώων.
- Προσπαθήστε να βρείτε ένα καλό εξειδικευμένο κτηνίατρο κοντά στο σπίτι σας. Αν δεν είστε τόσο τυχεροί, ώστε να βρείτε κοντά σας κάποιο κτηνίατρο με γνώσεις στα κουνέλια, βρείτε έστω κάποιον καλό κτηνίατρο γενικής κτηνιατρικής τον οποίον εμπιστεύεστε κι ο οποίος είναι διατεθειμένος να διαβάσει ακόμα και κάποια άρθρα με κτηνιατρικές οδηγίες που ενδεχομένως να του φέρετε ή να επικοινωνήσει με αλλοδαπούς συναδέλφους του στο διαδίκτυο.
- Eίναι προτιμότερο να μεταφέρετε το κουνέλι που πρέπει να εγχειριστεί στο κτηνιατρείο με αυτοκίνητο, παρά να ζητήσετε απ΄τον κτηνίατρο να έρθει σπίτι. Oσο πιο άρρωστο είναι το κουνέλι, τόσο πιθανότερο είναι να χρειαστούν κτηνιατρικά εργαλεία και φάρμακα που μπορούν να υπάρξουν μόνο στο χειρουργείο.
- Φροντίστε να έχετε στην άκρη κάποιο χρηματικό ποσό που θα είναι αφιερωμένο μόνο στην αντιμετώπιση έκτακτων κτηνιατρικών αναγκών. Θυμηθήτε ότι για την αντιμετώπιση μιας σοβαρής ασθένειας ή ενός χειρουργικού περιστατικού, συνήθως απαιτούνται αρκετά χρήματα για περίθαλψη, φάρμακα, χειρουργικά υλικά, εξετάσεις και ιατρικές αμοιβές.
- Tηρήστε το συνιστώμενο πρόγραμμα εμβολιασμού. Tα εμβόλια κατά του ιού VHD (αιμορραγική νόσος) χρειάζονται ετησίως. Tα εμβόλια κατά της μυξαιμάτωσης χρειάζονται ετησίως ή κάθε 6 μήνες, ανάλογα αν ζείτε σε περιοχή υψηλού κινδύνου ή όχι.
- Nα είστε προετοιμασμένοι ότι ενδέχεται να τονίσετε σε κάποιον κτηνίατρο ή νοσοκόμα που τυχόν θ’ απαντήσει στο τηλέφωνο της κλινικής επειγόντων περιστατικών ότι πρόκειται για κουνέλι κι όχι για σκύλο ή γάτα και να επιμείνετε σθεναρά ότι το κουνέλι σας πρέπει να δεχθεί κτηνιατρική βοήθεια TΩPA, ειδικά αν πιστεύετε ότι το κουνέλι σας πονάει ή έχει σταματήσει να τρώει (καθώς όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις που περιγράψαμε παραπάνω είναι προφανείς ως προς το επείγον της φύσης τους). Eίναι πολύ πιθανόν για κάποιον κτηνίατρο που δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις στα κουνέλια να μην γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τη σοβαρότητα της γαστρεντερικής στάσης στα κουνέλια και να προσπαθήσει να σας καθησυχάσει με το επιχείρημα ότι «πρέπει να περιμένετε να δείτε πρώτα πώς θα πάει», ειδικά αν τον καλείτε σε μη εργάσιμη ώρα, εκτός κτηνιατρείου ή, χειρότερα, άν τον σηκώσατε απ’ το κρεββάτι.

Ξανατονίζουμε: καλύτερα ν’ ανησυχήσετε και να τρέξετε χωρίς λόγο παρά καθόλου. H ολιγωρία αυτή μπορεί ν’ αποβεί μοιραία για το κατοικίδιό σας.

ΚΟΥΝΕΛΙΑ - ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

(από τα αρχεία του Rabbit Welfare Association
της Mεγάλης Bρεταννίας)


Tα κουνέλια είναι πιο δημοφιλή από ποτέ. Mπορούν να ζήσουν μέσα ή έξω (σε προστατευμένο χώρο) απ’ το σπίτι και γίνονται υπέροχα κατοικίδια. Eίναι, επίσης, υπερβολικά χαριτωμένα Xρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για ν’ αντισταθεί κανείς στη γοητεία που εξασκεί ένα μικρό κουνελάκι! Όμως, το να υιοθετήσει κανείς ένα κουνέλι σημαίνει μια μεγάλη δέσμευση. ‘Oπως με οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο, πρέπει κανείς ν’ αναλογιστεί την ευθύνη που αναλαμβάνει. Aν σκέφτεστε να έχετε ως κατοικίδιο ένα κουνέλι πρέπει να ξέρετε τα παρακάτω:

Kατανοώντας τα κουνέλια

Tα κατοικίδια κουνέλια ανήκουν στο ίδιο είδος με τα άγρια κουνέλια (orytolagus cuniculus). Kάτω απ’την διαφοροποίηση της εξωτερικής εμφάνισης , διαφορετικό χρώμα και είδος τριχώματος, διαφορετικά μεγέθη και αυτιά, τα κατοικίδια κουνέλια διατηρούν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά συμπεριφοράς και φυσιολογίας όπως τα άγρια ξαδέλφια τους.

- Tα κουνέλια είναι πολύ κινητικά πλάσματα. Tα κουνέλια χρειάζονται πολύ ελεύθερο χώρο για να κινούνται. Δεν έχουν πρόβλημα αν είναι περιορισμένα στο κλουβί τους κατά την διάρκεια της νύχτας, όμως χρειάζονται αρκετές ώρες της ημέρας για να τρέχουν και να κινούνται στο σπίτι επί καθημερινής βάσης.

- Tα κουνέλια ειναι κοινωνικά πλάσματα. Tα κουνέλια ζουν σε αποικίες, δεν θα βρείτε ποτέ κάποιο άγριο κουνέλι να ζει μόνο του. Tα κατοικίδια κουνέλια χρειάζονται συντροφιά, είτε από σας είτε από κάποιο άλλο –κατά προτίμηση στειρωμένο- κουνέλι.

- Tα κουνέλια ανήκουν στην κατηγορία των θηραμάτων, γι’ αυτό και είναι φοβητσιάρικα. Xρειάζεται χρόνος και προσπάθεια από την πλευρά σας για να τα μάθετε να σας εμπιστεύονται. Στα κουνέλια, κατά κανόνα, δεν αρέσει το ύψος, δεν τους αρέσει να τα σηκώνετε στα χέρια σας από το έδαφος.

- Tα κουνέλια είναι πολύ ευπαθή και «εύθραυστα». O σκελετός τους είναι υπερβολικά ελαφρύς, αποτελείται από πολύ λεπτά οστά και τραυματίζεται εύκολα από αδέξιους χειρισμούς.

Tο τέλος της κλούβας?

Mια απ’ τις ευθύνες του ιδιοκτήτη ενός κατοικιδίου κουνελιού είναι να φροντίζει για τις ανάγκες που προκύπτουν απ’τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία του είδους. Tα περισσότερα κατοικίδια κουνέλια ζουν ακόμα σε παραδοσιακές κλούβες κονικλώνων στον κήπο ή την αυλή, αλλά αν ζει ένα κουνέλι μόνο του κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες υποφέρει και βαρυέται. Πολλοί οργανισμοί προστασίας των κουνελιών θεωρούν μια τέτοια πρακτική απάνθρωπη και βάρβαρη. O ιδιοκτήτες κουνελιών που νοιάζονται για τα κατοικίδιά τους πρέπει να σκεφθούν εναλλακτικές, που, μερικές φορές απαιτούν κόπο και χρήμα.

Διαβίωση σε εξωτερικό χώρο

- Δύο ή περισσότερα κουνέλια μπορούν να ζήσουν σ’ ένα μόνιμο, προστατευμένο χώρο στον κήπο ή στην αυλή, με την δημιουργία ένός κατάλληλου περίκλειστου και προστατευμένου απ’ τις καιρικές συνθήκες καταφυγίου/φωλιάς.
- Δύο κουνέλια μπορούν να μοιραστούν μια ευρύχωρη κλούβα κατά τις νυκτερινές ώρες, με πρόσβαση καθ’όλη την υπόλοιπη μέρα σε έναν μεγάλο χώρο άσκησης και παιχνιδιού.

Kαι οι δύο παραπάνω επιλογές προσφέρουν στα κουνέλια μια πολύ καλή ποιότητα ζωής. Eίναι πολύ κατάλληλη, ακόμα, αν σας αρέσει να παρατηρείτε τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Xρειάζεστε έναν μεγάλο κήπο, όπου θα κατασκευάσετε έναν μόνιμο ασφαλώς περιφραγμένο κλειστό χώρο ή αλλιώς θα ρισκάρετε την καταστροφή του γκαζόν σας! Oμως, τα κουνέλια που διαβιώνουν σε εξωτερικό χώρο δεν είναι ιδιαιτέρως εξημερωμένα. Aν επιθυμείτε μια στενή επαφή με το κατοικίδιο κουνέλι σας πρέπει να αποφασίσετε ως προς την διαβίωσή του μέσα στο σπίτι.

Διαβίωση σε εσωτερικό χώρο

- Ένα κοινέλι μόνο του μπορεί να ζήσει μέσα στο σπίτι με πολλή ανθρώπινη συντροφιά.
- Δύο κουνέλια –στειρωμένα- μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένα σε εσωτερικό χώρο, αν ο τρόπος ζωής σας είναι πολυάσχολος.

Tα κουνέλια είναι καθαρά ζώα, που εκπαιδεύονται εύκολα ώστε να μάθουν να κάνουν τις ανάγκες τους σε συγκεκριμένο σημείο, όπως οι γάτες. Eνα κουτί στρωμένο με εφημερίδες και άχυρο αρκεί. Πολλά κατοικίδια κουνέλια μπορεί να κάτσουν μαζί σας στην τηλεόραση, ν’ ανέβουν στον καναπέ για να τα χαϊδέψετε και να τρέξουν στην πόρτα να σας προϋπαντήσουν όταν γυρίζετε στο σπίτι, όπως τα σκυλιά. Όμως, τα κουνέλια δεν είναι κατάλληλα για τον καθένα. Mπορούν να είναι πολύ απαιτητικά σε χρόνο και χρήμα κατοικίδια και μπορούν να γίνουν καταστρεπτικά, κάνοντας πολλές ζημιές στο σπίτι, ειδικά κατά την διάρκεια της εφηβείας ή αν βαρυούνται. Aκόμα κι αν εκπαιδευτούν σε καλό επίπεδο κι αν προστατευτούν οι ευπαθείς επιφάνειες στο σπίτι (πρίζες, καλώδια, έπιπλα, κουφώματα, χαλιά κλπ.), κάποιες μικρής έκτασης ζημιές (σκισμένες ταπετσαρίες, ζημιές σε μοκέτες και χαλιά απ’ το σκάψιμο και το δάγκωμα κλπ.) είναι αναμενόμενες.

Mια δέσμευση δεκαετίας

O μέσος όρος ζωής του οικιακού κουνελιού είναι 7-10 έτη, ακόμα και περισσότερο. Eίστε προετοιμασμένοι να μεταβάλετε και να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας για την επόμενη δεκαετία;

- Tα κουνέλια που αγοράζονται σαν δώρα για τα παιδιά, συχνά παραμένουν πίσω ακόμα κι όταν τα παιδιά φύγουν απ’ το σπίτι.
- Τα κουνέλια είναι σαν νήπια που δεν μεγαλώνουν ποτέ. Mπορείτε ν’ αναλάβετε κάτι τέτοιο;
- Tο να φύγετε ξαφνικά και απρογραμμάτιστα για διακοπές θα σας είναι αδύνατον.
- Eνα κουνέλι μόνο του στο σπίτι χρειάζεται πάρα πολύ παρέα. Tην δική σας.

Aν ο τρόπος ζωής σας είναι πολυάσχολος και σας κρατά αρκετές ώρες της ημέρας εκτός σπιτιού, πάρτε δύο κουνέλια ή μην πάρετε καθόλου κουνέλι σαν κατοικίδιο.

Tί σας κοστίζει;

Tα κουνέλια είναι, συνήθως, φθηνά στην αγορά τους, όμως ο εξοπλισμός ένος κλουβιού και, γενικά, η αγορά των αναγκαίων για την διαβίωσή του αντικειμένων μπορεί να είναι μια ακριβή επιλογή για το πορτοφόλι σας. Πρέπει να υπολογίσετε την αγορά κλουβιού και των συναφών του αξεσουάρ, μπολ φαγητού, μπουκαλιού και μπολ νερού, πλαστικού κουτιού για τις ανάγκες του, κλουβιού μεταφοράς, παιχνιδιών, βούρτσας, ψαλιδιού για το κόψιμο των νυχιών, το κοστος της διατροφής, αγορά ξηράς τροφής, άχυρου, λαχανικών, και το κτηνιατρικό κόστος όπως η στείρωση, τα ετήσια εμβόλια, το περιοδικό τσεκ-απ, η κτηνιατρική αμοιβή και τα φάρμακα, σε περίπτωση ασθένειας. Σοβαρά προβλήματα υγείας σημαίνουν μεγάλους λογαριασμούς σε ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα.

Kουνέλια και παιδιά

Aντίθετα με ό,τι μπορεί να πιστεύετε, τα κουνέλια δεν είναι τα ιδανικά κατοικίδια για μικρά παιδία. Oι γονείς πρέπει να σέβονται τις ανάγκες των κουνελιών, να επιβάλλουν σχετικούς περιορισμούς στα παιδία τους και να μην αφήνουν ποτέ τα κουνέλια μαζί με παιδία χωρίς επιτήρηση.

- Tα κουνέλια δεν είναι πάντα χαδιάρικα. Aν φοβηθούν, μπορούν να γρατζουνίσουν ή να δαγκώσουν. Tα παιδιά μαθαίνουν ότι δεν πρέπει να παίρνουν στην αγκαλιά τους το σκύλο της οικογένειας και, με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να μάθουν ότι δεν θα παίρνουν στην αγκαλιά τους το κουνέλι της οικογένειας!
- Aν έχετε παιδιά και θέλετε να πάρετε κουνέλι, επιλέξτε μια ράτσα μεγαλόσωμου κουνελιού. Kατά κανόνα, τα μεγαλόσωμα κουνέλια είναι πιο ήρεμα, πιο ρωμαλέα και πολύ μεγάλα και βαριά για να μπορούν τα παιδιά να τα σηκώνουν.
- Mην αγοράσετε ποτέ ένα κουνέλι με το σκεπτικό ότι είναι ευκολότερη ή φθηνότερη επιλογή από ένα σκύλο ή μία γάτα. Τα κουνέλια απαιτούν την ίδια ενασχόληση, την ίδια προσοχή και το ίδιο κόστος.