Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

EΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

Dr. Sari Kanfer, Dr. Domotor’s Animal Hospital, Monrovia, από τα αρχεία του Zooh Corner Rabbit Rescue

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ

- Απεριόριστες ποσότητες αποξηραμένου χόρτου (άχυρου).
- Περιορισμένες ποσότητες ξηράς τροφής (1/4 του φλυτζσνιού ανά 2.700 γρ. σωματικού βάρους του κουνελιού) ημερησίως (χωρισμένο σε δύο δόσεις, μία το πρωί και μία το βράδυ) για ενήλικα κουνέλια. Για τα ανήλικα κουνέλια (κάτω του 1 έτους), χορηγήστε ελεύθερη ποσότητα ξηράς τροφής αλφάλφα.
- Φρέσκα λαχανικά με πράσινα φύλλα (μόνο για κουνέλια άνω των 6 μηνών).
- Περιορισμένα φρούτα. ‘ΟΧΙ προϊόντα ζύμης (ψωμί, φρυγανιές, κουλούρια κλπ.). ‘ΟΧΙ γιαούρτι και λιχουδιές γιαουρτιού (yogurt drops).

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

- Διαβίωση σε εσωτερικό χώρο, θερμοκρασίας κάτω από 35 βαθμούς Κελσίου.
- ‘Ολα τα ηλεκτρικά καλώδια να είναι καλυμμένα/ προστατευμένα.
- Το κουτί για την τουαλέτα του κουνελιού να περιέχει ασφαλές απορροφητικό υλικό (litter), όπως παλιές εφημερίδες, βιοδιασπώμενες φυτικές ύλες ή συμπιεσμένο ξύλο aspen. Πρέπει να τοποθετείται καθημερινά και κάθε 2 μέρες να αδειάζει και να καθαρίζεται καλά το κουτί για τις ανάγκες του.
- Να χορηγείται καθημερινά καθαρό γλυκό νερό, κατά προτίμηση σε μπολ (τα καλύτερα είναι τα βαριά κεραμικά μπολ και αυτά που βιδώνονται στα κάγκελα του κλουβιού).
- Επίπεδες, χωρίς σύρματα και συρμάτινα πλέγματα, επιφάνειες για να περπατά και να στέκεται, καθώς και χαλάκια ή παλιές πετσέτες μπάνιου για να προστατεύονται οι πατούσες του. Οι διάδρομοι εξάσκησης των σκύλων (x-pens) κάνουν ιδανικές κατοικίες για κουνέλια. Εμείς στο Zooh Corner προτιμούμε τα x-pens από τα κλουβιά.
- Πολλές ώρες εκτός κλουβιού καθημερινά (το λιγότερο από 3-5 ώρες την ημέρα).
- ‘Ολες οι ώρες παιχνιδιού σε προστατευμένο εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να είναι πάντα υπό επίβλεψη για την πρόληψη του κινδύνου της θερμοπληξιας και της επίθεσης από άλλα αρπακτικά ζώα.
- Παιχνίδια για να μασάει και να πετάει.
- Το κουνέλι πρέπει να έχει τη συντροφιά κάποιου άλλου κουνελιού και να μην μένει μόνο του. Τα κουνέλια είναι πολύ κοινωνικά ζώα.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

- Ελέγξτε τα μάτια και τη μύτη, μήπως τρέχουνε.
- Ελέγξτε τα αυτιά, αν είναι καθαρά. Αν όχι, ΜΗΝ επιχειρήσετε να τα καθαρίσετε μόνοι σας, εκτός αν σας καθοδηγήσει ο κτηνίατρός σας. Αν δείτε εναποθέσεις (σημ. συνηθως καφέ ή κίτρινου χρώματος), να πάτε αμέσως στον κτηνίατρο. Ενδέχεται να πρόκειται για ακάρεα αυτιών.
- Ψηλαφίστε τις πλευρές του προσώπου, τα μάγουλα και το σαγόνι για κύστεις, όγκους ή οποιεσδήποτε ασυμμετρίες και πρηξίματα. Ελέγξτε τα μπροστινά δόντια (κοπτήρες). Οι άκρες τους πρέπει να σχηματίζουν μια ομοιόμορφη οριζόντια γραμμή, τα δε άνω και κάτω δόντια πρέπει να ακουμπάνε συμμετρικά. Αν διαπιστώσετε οποιεσδήποτε ανωμαλίες, πηγαίνετε αμέσως για οδοντικό έλεγχο. Τα δόντια των κουνελιών μεγαλώνουν συνεχώς και μπορεί να μεγαλώσουν με αφύσικο τρόπο δημιουργώντας κύστεις. Ο κτηνίατρός σας πρέπει να ελέγχει τα πίσω δόντια (μασητήρες), που βρίσκονται πίσω από τα μάγουλα, μία φορά το χρόνο.
- Ελέγξτε το τρίχωμα για άσπρη πυτιρίδα, απώλεια τριχών, ψείρες, ψύλλους και ακαθαρσίες ακάρεων (μοιάζουν με μαύρους κόκκους), όγκους, κοψίματα και καύκαλα τραύματος.
- Ψηλαφίστε αν το κουνέλι είναι υπερβολικά αδύνατο ή παχύ.
- Ελέγχετε συχνά την περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λεκέδες από ούρα ή κόπρανα κολλημένα πάνω στο τρίχωμα. Τα υπέρβαρα κουνέλια δεν μπορούν να καθαρίσουν εύκολα αυτή την περιοχή. Το ερεθισμένο δέρμα προσελκύει μύγες, ακόμα κι αν το κουνέλι ζει σε εσωτερικό χώρο, και τα αυγά της μύγας εκκολάπτονται ταχύτατα σε σκουλήκια που χώνονται μέσα στο δέρμα του κουνελιού. Αν το κάτω μέρος του σώματός του είναι βρώμικο, καθαρίστε το ΑΜΕΣΩΣ, χρησιμοποιώντας μαλακό σαπούνι (χωρίς αλκαλικά) και χλιαρό νερό. Αν το δέρμα είναι ερεθισμένο και κόκκινο ή δείτε αυγά ή σκουλήκια μύγας, πηγαίνετε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ στον κτηνίατρο για άμεση θεραπεία.
- Παρακολουθείτε τα κόπρανα και τα ούρα και σημειώνετε οποιοεσδήποτε μεταβολές στην όψη ή την ποσότητα. Μικρά και ακανόνιστα σε σχήμα κόπρανα και διάρροια είναι λόγοι άμεσης επίσκεψης στον κτηνίατρο. Κόκκινο χρώμα στα ούρα μπορεί να σημαίνει αιμορραγία από τη μήτρα ή τη χολή, μπορεί όμως η μεταβολή του χρώματος των ούρων να οφείλεται σε χρωστικές ουσίες λαχανικών που έχει φάει το κουνέλι. Ο κτηνίατρος μπορεί να διαπιστώσει άν πρόκειται για αίμα ή όχι.
- Παρακολουθείτε τα επίπεδα της ενέργειας και τη συμπεριφορά του κουνελιού σας.

Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε στενά την όρεξη και την κατανάλωση νερού. Αν το κουνέλι σας τρώει ή πίνει λιγότερο από το συνηθισμένο, πηγαίνετε ΑΜΕΣΩΣ στον κτηνίατρο. Αν το κουνέλι σας δεν έχει φάει ούτε μια μπουκιά για διάστημα 24-36 ωρών, είναι ΚΑΤΑΠΕΙΓΟΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ!