Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

ΠΩΣ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΑ ΝΥΧΙΑ

Συγγραφική ομάδα του HRN, από το “Calvin’s Care Corner”

‘Ενα συχνά παραμελημένο, αλλά πολύ σημαντικό, σημείο της φροντίδας των κουνελιών είναι το κόψιμο των νυχιών. Τα νύχια πρέπει να κόβονται συχνά, για να μην μεγαλώνουν υπερβολικά, οπότε σπάνε και μπορούν μέχρι και να εμποδίσουν το κουνέλι να περπατήσει σωστά. Τα μακρυά νύχια είναι επικίνδυνα για την υγεία του κουνελιού σας!

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ; ‘Ενα από τα πιο συχνά ερωτήματα που λαμβάνουμε είναι πόσο συχνά πρέπει να κόβονται τα νύχια. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Εξαρτάται από το κουνέλι, η περίοδος που πρέπει να κοπούν τα νύχια μπορεί να είναι από ένας μέχρι και έξι μήνες, γεγονός που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Πρώτ’ απ’ όλα, κάθε κουνέλι έχει διαφορετικούς ρυθμούς με τους οποίους μεγαλώνουν τα νύχια του. Επισης, τα νύχια των μπροστινών ποδιών μπορεί να μεγαλώνουν με διαφορετική ταχύτητα από τα νύχια των πίσω ποδιών και, έτσι, μπορεί να χρειάζονται κόψιμο σε διαφορετικούς χρόνους. 'Αλλος παράγοντας είναι το περιβάλλον. Το κουνέλι σας περπατάει πάνω σε σκληρό τσιμεντένιο πάτωμα ή πάνω σε μαλακό χαλί; Τέλος, ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας του κουνελιού σας. Τα κουνέλια που τους αρέσει το σκάψιμο, φθείρουν μ’ αυτόν τον τρόπο τα νύχια τους και δεν χρειάζονται τόσο συχνά κόψιμο. Πάντως, είναι απαραίτητο να ελέγχετε το νύχια του κουνελιού σας τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

ΕΓΩ ‘Η Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ; Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν πώς να κόβουν τα νύχια των κουνελιών τους και μπορούν εύκολα να περιποιηθούν τα κουνέλια τους χωρίς βοήθεια. ‘Αλλοι προτιμούν να μην το κάνουν μόνοι τους, αλλά να τα πηγαίνουν στον κτηνίατρο.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ! Αν αποφασίσατε να κόβετε τα νύχια του κουνελιού σας, πρέπει να είστε εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία. Θα χρειαστείτε ένα ειδικό εργαλείο για το κόψιμο των νυχιών. Πολλοί χρησιμοποιούν το ειδικό ψαλιδάκι για γάτες, ενώ άλλοι προτιμούν το νυχοκόπτη -τύπου γκιλοτίνας για μικρά σκυλιά. Πρέπει να έχετε επίσης πάντοτε στυπτική σκόνη (υπάρχει στα περισσότερα pet shops) που σταματάει αμέσως το αίμα, αν, κατά λάθος, κόψετε το νύχι στο ύψος της φλέβας του. Πιάστε με τα δάκτυλα μια μικρή ποσότητα στυπτικής σκόνης και βάλτε τη πάνω στην άκρη του νυχιού. Αν δεν έχετε διαθέσιμη στυπτική σκόνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαγειρική σόδα.

ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΟ ΝΥΧΙ; Πριν ξεκινήσετε να κόβετε τα νύχια, πρέπει να αποκτήσετε μια ιδέα του τί πρέπει να κάνετε. Κρατήστε σταθερά το κουνέλι σας σε μια θέση που να σας βολεύει και προσπαθήστε να δείτε τα νύχια του. Θα είστε τυχεροί, αν το κουνέλι σας έχει άσπρα νύχια, γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση θα μπορείτε να δείτε καθαρά τη ροζ φλέβα που περνάει μέσα από το νύχι του. Πρέπει να προσέξετε να μην κόψετε το νύχι στο σημείο που βρίσκεται η φλέβα, αλλά πιο έξω από αυτήν. Αν το κουνέλι σας έχει μαύρα ή σκουρόχρωμα νύχια, είναι δύσκολο να διακρίνετε πού βρίσκεται η φλέβα, μερικές φορές όμως η φλέβα φαίνεται, αν φωτίσετε το νύχι με ένα μικρό φακό από κάτω προς τα πάνω. Συχνά μπορείτε, έτσι, να καταλάβετε ποιό είναι το μήκος.

ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ! Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να κόψετε τα νύχια του κουνελιού σας. ‘Ολες είναι εξίσου καλές, οπότε δοκιμάστε τις και διαλέξτε αυτήν που σας ταιριάζει καλύτερα. Μερικοί άνθρωποι κόβουν τα νύχια μόνοι τους, ενώ για πολλούς άλλους χρειάζονται δύο άτομα για να το κάνουν (σημ. ο ένας για να κρατάει το κουνέλι σταθερά κι ο άλλος για να κόβει τα νύχια). Μία τεχνική είναι να απλώσετε μια πετσέτα πάνω στο τραπέζι και να βάλετε επάνω το κουνέλι σας. Σηκώστε προσεκτικά το ένα πόδι του και πιέστε μαλακά κάτω από το κέντρο της πατούσας, για να ξεχωρίσουν τα δάκτυλα, πράγμα που σαςε διευκολύνει να πιάσετε ένα νύχι και να το κόψετε. Τοποθετήστε το ειδικό εργαλείο γύρω από την άκρη του νυχιού και πιέστε ελαφρά με το ψαλιδάκι ή το νυχοκόπτη, για να δείτε πώς αντιδρά το κουνέλι σας. Αν αρχίσει να κουνιέται και να τραβιέται, μάλλον το εργαλείο βρίσκεται πολύ κοντά στη φλέβα. Μεταφέρτε το λίγο πιο έξω και ξαναδοκιμάστε. Αν το κουνέλι σας δεν κουνηθεί μόλις εξασκήσετε την πίεση, μπορείτε να κόψετε το νύχι στο σημείο εκείνο. Μια άλλη τεχνική είναι η τεχνική “bunny burrito”, όπου τυλίγετε το κουνέλι σας σα ρολό μέσα σε μια πετσέτα και του τραβάτε απαλά ένα-ένα τα πόδια του έξω από την πετσέτα, για να του κόψετε τα νύχια. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι αυτή η τεχνική βοηθάει ώστε να παραμένει το κουνέλι ακίνητο. Μια τρίτη και λιγότερο δημοφιλής μέθοδος είναι να κρατήσετε το κουνέλι στην αγκαλιά σας, όπως κρατούμε τα μωρά. Πρέπει να κάθεστε σε μια καρέκλα όταν το κάνετε αυτό και η πλάτη του κουνελιού να ακουμπάει σταθερά πάνω στα πόδια σας. Τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να κρατήσετε με το ένα χέρι το πόδι του και με το άλλο να κόψετε τα νύχια, ενώ το κεφάλι του κουνελιού βρίσκεται ακουμπισμένο πάνω στο εσωτερικό του αγκώνα σας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ! Τα κουνέλια έχουν 4 νύχια στα πισω πόδια και 5 νύχια στα μπροστινά πόδια, δηλ. 4 συν 1 νύχι που βρίσκεται πιο πάνω από τα άλλα τέσσερα., ψηλά στο εσωτερικό της πατούσας.

ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ!