Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΣΕΚ-ΑΠ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Suzanne Trayhan, από τα αρχεία του House Rabbit Network

Η φροντίδα της υγείας του κουνελιού σας είναι μια διαρκής διαδικασία. Σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε το κουνέλι σας στον κτηνίατρο μια φορά το χρόνο για τσεκ-απ, όμως πρέπει κι εσείς επί καθημερινής βάσης να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά και την υγεία του κουνελιού σας. Επιπλέον, πρέπει να κάνετε μόνοι σας τσεκ-απ στο σπίτι μια φορά το μήνα. Αν παρατηρήσετε οτιδήποτε ασυνήθιστο, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

• Στόμα/δόντια – Ελέγξτε το στόμα του κουνελιού σας. Βεβαιωθείτε ότι τα μπροστινά δόντια του (κοπτήρες) μεγαλώνουν ίσια και όχι στραβά και ότι το κουνέλι σας δεν έχει σιελόρροια (δεν τρέχουν σάλια από το στόμα του). Τα ούλα του πρέπει να έχουν ένα ωραίο, υγιές, ροζ χρώμα.
• Τρίχωμα/δέρμα – Βεβαιωθείτε ότι το τρίχωμα του κουνελιού σας είναι υγιές, δεν έχει φολίδες, λευκές ή σκούρες, ξηροδερμία και ότι δεν υπάρχουν εξογκώματα κάτω από το δέρμα.
• Αυτιά – Κοιτάξτε μέσα στα αυτιά για να διαπιστώσετε αν είναι καθαρά. Αν δείτε συσσώρευση κυψελίδας («κεριού») ή φολίδες σκούρου χρώματος, χρειάζεται να πάει στον κτηνίατρο για θεραπεία.
• Νύχια – Κόβετε τα νύχια του κουνελιού σας, όποτε χρειάζεται. Τα μακριά νύχια μπορούν να σπάσουν, να ξεφλουδίσουν, να ματώσουν και να πάθουν μόλυνση.
• Δάκτυλα – Ψαχουλέψτε τα δάκτυλα. Βεβαιωθείτε ότι είναι όλα εντάξει, ίσια και χωρίς κύστες ή άλλες ανωμαλίες.
• Πόδια – Ελέγξτε τις πατούσες, πρέπει να είναι καλυμμένες με γούνα, ή αν φαίνεται δέρμα (σημείωση -μερικές ράτσες, όπως τα rex), πρέπει να μην είναι κόκκινο, ερεθισμένο ή μολυσμένο (κάλλοι δεν πειράζει να υπάρχουν).
• Οσμογόνοι αδένες (σημείωση-είναι δύο ροζ οπές, καλυμμένες με δέρμα που βρίσκονται δεξιά κι αριστερά από τον πρωκτό) – Αν είναι βρώμικοι και μυρίζουν, καθαρίστε τους πολύ απαλά με μια μπατονέτα (απ’ αυτές που χρησιμοποιούμε για το καθάρισμα των αυτιών μας) βουτηγμένη ελαφρά σε αποστειρωμένο λάδι –όπως το βρεφικό- από το φαρμακείο).
• Μάτια – Βεβαιωθείτε ότι τα μάτια του κουνελιού σας δεν τρέχουνε. Σηκώστε, επίσης, απαλά τα βλέφαρα και ελέγξτε αν έχουν ένα υγιές, ροζ χρώμα και δεν είναι ερεθισμένα.
• Μύτη – Πρέπει να είναι καθαρή και στεγνή και να μην τρέχει.
• Αναπνοή – Ακούστε αν η αναπνοή είναι ομαλή και χωρίς συριγμούς (σφύριγμα ή ροχάλισμα).
• Καρδιά – Αν έχετε στηθοσκόπιο, ακούστε την καρδιά του κουνελιού σας. Βεβαιωθείτε ότι ο παλμός είναι κανονικός κι όχι άτακτος.
• Κόπρανα – Βεβαιωθείτε για μεγάλα, στρογγυλά, υγρά κόπρανα. Τα μικρά ή ακανόνιστα σε σχήμα κόπρανα ίσως είναι σημάδι προβλήματος.
• Ούρα – Αν το κουνέλι σας ξαφνικά αρχίσει να ουρεί έξω από το κουτί του (ενώ δεν το έκανε μέχρι στιγμής), ενδέχεται να χρειάζεται να το δει κτηνίατρος. Πώς δείχνουν τα ούρα του; Τα ούρα των κουνελιών διαφέρουν συχνά ως προς το χρώμα που μπορεί να γίνει μέχρι και κόκκινο, όμως αν παρατηρήσετε κόκκινες κηλίδες ή «κλωστές», πρέπει να ελεγχθεί. Επίσης, το τρίχωμα του κουνελιού σας δεν πρέπει να είναι λερωμένο από λεκέδες ούρων.
• Διάθεση – Μήπως η συμπεριφορά του κουνελιού σας έχει αλλάξει; Μήπως δεν είναι τόσο ζωηρό; Μήπως δεν έχει τόση όρεξη να φάει; Οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμπεριφορά του πρέπει να σας κτυπήσουν συναγερμό να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

Αν κάνετε τους παραπάνω ελέγχους μια φορά το μήνα θα έχετε μεγαλύτερη επίγνωση ως προς το τί είναι φυσιολογικό για το κουνέλι σας και τί όχι και θα μπορείτε, έτσι, να καταλαβαίνετε τα όποια προβλήματα νωρίτερα. Αυτός ο έλεγχος, μαζί με το ετήσιο τσεκ-απ στον κτηνίατρο θα βοηθήσουν ώστε το κουνέλι σας να παραμένει υγιές.