Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

ΠΩΣ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙ

Caroline James, από τα αρχεία του “The Rabbit Charity”

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, η μεγάλη πλειοψηφία των κουνελιών δεν αρέσκεται στο να τα σηκώνουν και να τα κρατάνε, αλλά προτιμούν να κάθονται δίπλα σας για να τα χαϊδέψετε. ‘Ομως, υπάρχουν στιγμές που πρέπει να σηκώσετε το κουνέλι σας, για παράδειγμα όταν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη φροντίδα. Για το λόγο αυτό είναι καλή ιδέα να εξασκηθείτε σε καθημερινή βάση στο να το σηκώνετε και να το αφήνετε πάλι κάτω. Τελειώνοντας κάθε φορά αυτή την εξάσκηση δώστε στο κουνέλι σας μια μικρή ποσότητα από την αγαπημένη του φυσική λιχουδιά σαν επιβράβευση, ώστε το κουνέλι σας να θεωρήσει θετική εμπειρία αυτή την εξάσκηση.

Για να σηκώσετε ένα μεγάλο σε μέγεθος κουνέλι, βάλτε το ένα χέρι κάτω από το στήθος του και το άλλο κάτω από το πίσω μέρος του σώματός του και σηκώστε το κουνέλι με το πρόσωπό του να κοιτάζει στο αντίθετο μέρος από σας. Προσέξτε να αισθάνεστε άνεση και αυτοπεποίθηση, γιατί το κουνέλι θα αισθανθεί τον όποιο δισταγμό σας. Τα κουνέλια μπορούν να σπάσουν τη σπονδυλική τους στήλη, αν κλωτσήσουν απότομα, οπότε κρατάτε πάντα σφιχτά τα πίσω πόδια του.

Για να σηκώσετε ένα μικρό σε μέγεθος κουνέλι, βάλτε το ένα χέρι κάτω από τα μπροστινά του πόδια και το άλλο στο πίσω μέρος του σώματός του και τραβήχτε το απαλά προς το μέρος σας. Κρατήστε σταθερά το κουνέλι πάνω στο σώμα σας, για να το εμποδίσετε να κλωτσήσει.

ΔΕΝ συνίσταται να σηκώνετε το κουνέλι από το σβέρκο του, γιατί μπορείτε να τραυματίσετε το δέρμα του. Ούτως ή άλλως, τα περισσότερα κουνέλια είναι πολύ βαριά και δεν έχουν αρκετό χαλαρό δέρμα γύρω από το λαιμό τους, για να τα σηκώσετε έτσι.

Δώστε προσοχή όταν αφήνετε το κουνέλι στο έδαφος, γιατί μπορεί να πηδήξει ανυπόμονα από ύψος. Η καλύτερη μέθοδος είναι να λυγίσετε τα γόνατά σας μέχρι το έδαφος και να το ελευθερώσετε από την αγκαλιά σας. Πολλοί ενήλικες διαπιστώνουν ότι είναι δύσκολο να κρατήσουν στην αγκαλιά τους ένα κουνέλι που παλεύει να ελευθερωθεί από αυτήν, οπότε, πολύ περισσότερο, ΔΕΝ συνίσταται να αφήνετε παιδιά να παίρνουν το κουνέλι στην αγκαλιά τους ή να το σηκώνουν από το έδαφος, για την ασφάλεια και του κουνελιού και την δική τους.