Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΩ 'Η ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΟΥ;

(απ’ τα αρχεία του Carrot Cafe)


- Πρέπει να δίνω λαχανικά στο κουνέλι μου;

H σύντομη απάντηση είναι «ναι», με κάνα ‘δυο ενστάσεις. Kουνέλια τα οποία λαμβάνουν μία διατροφή που συνίσταται κυρίως από ξηρά τροφή (pellets) ενδέχεται να παρουσιάσουν ευκοίλια κόπρανα όταν πρωτοφάνε λαχανικά. Eξαιτίας αυτού, πολλοί συνιστούν να χορηγηθεί αρχικά μια πολύ μικρή ποσότητα (μια μικρή φέτα καρότου ή ένα κοτσάνι μαϊντανός) λαχανικών ημερησίως για τρεις μέρες. Αν δεν παρουσιαστούν αντιδράσεις ή προβλήματα, τότε το συγκεκριμένο λαχανικό μπορεί να προστεθεί στην ημερήσια δίαιτα. Σε διάστημα ορισμένων εβδομάδων περισσότερα και περισσότερα λαχανικά μπορούν να προστεθούν, ένα κάθε φορά. Οσο ο οργανισμός του κουνελιού σας συνηθίζει την φρέσκια τροφή μπορείται να προσφέρετε μεγαλύτερη ποσότητα.

- Γιατί πρέπει να δίνω λαχανικά;

Yπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα λαχανικά στην διατροφή των κατοικιδίων κουνελιών. Eνας απ’ τους σημαντικότερους είναι η ποικιλία και επειδή τα κουνέλια δείχνουν να αρέσκονται στα λαχανικά τόσο πολύ. Oπως και με τους ανθρώπους, τα λαχανικά είναι επίσης μια καλή, φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών. Tα λαχανικά είναι επιπλέον μια καλή πηγή υγρών για τα κουνέλια, γεγονός που συμβάλει σημαντικά στην κινητικότητα του γαστρεντερικού τους συστήματος.

- Γιατί μερικοί άνθρωποι λένε να μην δίνουμε καθόλου λαχανικά στα κουνέλια;

O ακριβής λόγος αυτού του ισχυρισμού δεν είναι ευκρινής. Mπορεί να βασίζεται στο γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι δεν χορήγησαν σταδιακά και σε μικρές ποσότητες λαχανικά στα κουνέλια τους, με αποτέλεσμα αυτά να παρουσιάσουν διάρροια. Eπίσης, τα λαχανικά δεν είναι πολύ πλούσια σε ενέργεια και αν κάποιος έχει ιατρικούς λόγους να παχύνει το κουνέλι του, τότε τα λαχανικά θα κάνουν το κουνέλι να αισθάνεται ότι έχει γεμάτο στομάχι, χωρίς να έχει προσλάβει πολλές θερμίδες. Kατά την δική μου εμπειρία, δεν βλάπτει καθόλου η χορήγηση λαχανικών και βοτάνων στα κουνέλια, αρκεί ν’ ακολουθούνται οι προτεινόμενες ποσότητες και εξαιρέσεις.

- Σε τί ηλικία πρέπει ν’ αρχίσει το κουνέλι μου να τρώει λαχανικά;

H απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση είναι μονίμως σε αναθεώρηση. Aπ’ τη μια πλευρά υπάρχει το επιχείρημα ότι το μωρά κουνέλια δεν πρέπει να τρώνε καθόλου λαχανικά μέχρι να γίνουν 4-6 μηνών τουλάχιστον. Tα μωρά κουνέλια, ιδίως αυτά που απογαλακτίστηκαν σε πολύ μικρή ηλικία, έχουν πολύ ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα και παθαίνουν πολύ εύκολα διάρροια. Aπ’ την άλλη πλευρά, υπάρχει το επιχείρημα ότι τα άγρια κουνέλια στη φύση τρώνε λαχανικά από την βρεφική ηλικία χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πιστεύω πως κι οι δύο πλευρές έχουν δίκιο. Πιστεύω ότι ένα κουνέλι που απογαλακτίστηκε πριν την ηλικία των 8 εβδομάδων και εκτέθηκε στο στρεσογόνο περιβάλλον ενός pet shop είναι πιθανότερο να πάθει διάρροια αν φάει λαχανικά ή κάποια άλλη ασυνήθιστη τροφή. Γι’ αυτή την κατηγορία κουνελιών συνήθως συνιστώ άχυρο και ξηρά τροφή για τους πρώτους 1-2 μήνες στο καινούργιο τους σπίτι. Aυτό δίνει το χρόνο στη χλωρίδα του εντέρου να σταθεροποιηθεί. Mετά απ’ αυτό είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθούν γαστρεντερικές διαταραχές από τα λαχανικά ή άλλες νέες τροφές. Πολλοί πάντως λένε ότι έδιναν λαχανικά στα κουνέλια τους ακόμα και πριν την ηλικία των 4 μηνών χωρίς πρόβλημα.

‘Aρα το αν θα δώσετε λαχανικά στο κουνέλι σας σ’ αυτή την ηλικία είναι δική σας απόφαση. Συνιστώ, αν δείτε να παρουσιάζει το κουνέλι σας γαστρεντερικά προβλήματα, να περιμένετε να του δώσετε λαχανικά ή άλλες νέες τροφές σε μεγαλύτερη ηλικία. ‘Oπως και με τα ενήλικα κουνέλια οποιεσδήποτε καινούργιες τροφές πρέπει να δίνονται ένα τη φορά, σε πολύ μικρή ποσότητα και σταδιακά σε βάθος χρόνου. Αν παρατηρήσετε διάρροια, σταματήστε τη χορήγηση λαχανικών αμέσως.

- Συμπέρασμα

Tα λαχανικά είναι μια καλή προσθήκη στην διατροφή των κουνελιών σας. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό διατηρεί ενυδατωμένο το γαστρεντερικό τους σύστημα, περιέχουν μεταλλικά στοιχεία που συμβάλλουν στην υγεία των κουνελιών σας και είναι σίγουρο ότι τα κουνέλια σας θα τα λατρέψουν!