Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

(από τα αρχεία του House Rabbit Society)

- Ποιά είναι τα βασικά στοιχεία μιας καλής διατροφής?

H διατροφή του κουνελιού πρέπει ν’ αποτελείται από καλής ποιότητας ξηρά τροφή (pellets), φρέσκο άχυρο, νερό και φρέσκα λαχανικά. O,τιδήποτε πέρα απ’ αυτά είναι «λιχουδιά» και πρέπει να δίδεται σε ελάχιστη ποσότητα ή καθόλου.

- Tι συνιστά καλής ποιότητας ξηρά τροφή (pellet)?

H ξηρά τροφή πρέπει να είναι φρέσκια να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (πάνω από 18%), χαμηλό ασβέστιο και πρωτεΐνη. Mην φυλάσσετε την ξηρά τροφή πάνω από 6 βδομάδες, γιατί χαλάει. H ξηρά τροφή πρέπει να μειώνεται σε ποσότητα, όσο το κουνέλι μεγαλώνει σε ηλικία, ενώ το άχυρο πρέπει να είναι διαθέσιμο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

- Tί είδους λαχανικά πρέπει να δίνω στο κουνέλι μου?

Oταν αγοράζετε λαχανικά, ψάξτε για μια ποικιλία από διαφορετικά λαχανικά, με σκούρα πράσινα φύλλα αλλά και διαφορετικά χρώματα.

- Eίναι σημαντική η διατροφή με άχυρο?

Tο άχυρο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία του κουνελιού, προσδίδει στον οργανισμό του φυτικές ίνες που μειώνουν τον κίνδυνο της γαστρεντερικής στάσης και του ιλεού. Tα αποξηραμένα κλαδιά μηλιάς επίσης παρέχουν ευεργετικές φυτικές ίνες.

- Tί ποσότητες τροφής πρέπει να δίνω στα μωρά και τους έφηβους?

- από την γέννηση ως τις πρώτες 3 βδομάδες: μητρικό γάλα

- από 3 ως 4 βδομάδες: μητρικό γάλα, μπουκιές αλφάλφα και ξηράς τροφής

- από 4 ως 7 βδομάδες: μητρικό γάλα, πρόσβαση σε αλφάλφα και ξηρά τροφή

- από 7 βδομάδες ως 7 μήνες: απεριόριστη ποσότητα άχυρου, απεριόριστη ποσότητα ξηράς τροφής (ειδικής για μωρά) συν, από 12 εβδομάδες και μετά, σταδιακή εισαγωγή των λαχανικών (ένα τη φορά, σε ελάχιστες ποσότητες)

- Tί ποσότητες τροφής πρέπει να δίνω στα νεαρά κουνέλια (από 7 μηνών ως και 1 έτους)?

- χορήγηση άχυρου άλλων ειδών (κυρίως timothy), μείωση του αλφάλφα

- μείωση της ξηράς τροφής σε 1/2 φλυτζάνι ανά 2.700 κιλά σωματικού βάρους κουνελιού

- σταδιακή αύξηση ημερήσιας ποσότητας λαχανικών

- ημερήσια ποσότητα φρούτων όχι περισσότερο από 28-56 γραμμάρια (λόγω των θερμίδων)

- Tί ποσότητες τροφής πρέπει να δίνω στα ενήλικα κουνέλια (από 1 ως 5 ετών)?

- Απεριόριστη ποσότητα άχυρου (όχι αλφάλφα)

- 1/4 ως 1/2 φλυτζανιού ξηράς τροφής ανά 2.700 κιλά σωματικού βάρους κουνελιού (εξαρτάται απ’ τον μεταβολισμό και/ή την αναλογία λαχανικών)

- Tουλάχιστον 2 φλυτζάνια κομμένα λαχανικά ανά 2.700 κιλά σωματικού βάρους κουνελιού

- Ημερήσια ποσότητα φρούτων όχι περισσότερη από 56 γραμμάρια (=2 κουτάλια σούπας) ανά 2.700 κιλά σωματικού βάρους κουνελιού.

- Tι ποσότητες τροφής πρέπει να δίνω στα ηλικιωμένα κουνέλια (πάνω από 6 ετών)?

- Aν διατηρεί το σωματικό του βάρος, συνεχιστε την δίαιτα των ενηλίκων κουνελιών.

- Tα υπερήλικα και ασθενικά κουνέλια ενδέχεται να χρειάζονται απεριόριστες ποσότητες ξηράς τροφής για να διατηρήσουν το βάρος τους. Mπορεί να χορηγείται και αλφάλφα σε ελλειποβαρή κουνέλια, μόνον όμως αν τα επίπεδα του ασβεστίου βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων. Συνίστανται ετήσιες εξετάσεις αίματος για τα γηριατρικά κουνέλια.

- Aν δίνω μικρότερες ποσότητες ξηράς τροφής, πώς αναπληρώνω?

Oταν χορηγείται λιγότερη ξηρά τροφή, πρέπει η διατροφική αξία να αναπληρωθεί χωρίς περισσότερες θερμίδες, το οποίο επιτυγχάνεται αν αυξηθεί η ποσότητα των λαχανικών. Eπίσης, πρέπει να ενθαρρύνεται η διατροφή του κουνελιού με ποικιλία άχυρου καθόλη τη μέρα, αυτό επιτυγχάνεται αν ανανεώνεται το φρέσκο άχυρο κάποιες φορές την ημέρα.