Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008

ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΛΙΣΤΑ ΑΣΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

(απ’ τα αρχεία του House Rabbit Society
και των περιφερειακών κλάδων του και του Carrot Cafe)


Ποσότητα: 1-2 φλυτζάνια ανά 2.700 κιλά σωματικού βάρους κουνελιού.

Eπιλέξτε τουλάχιστον τρία είδη λαχανικών ημερησίως. H ποικιλία είναι αναγκαία για την πρόσληψη των απαιτούμενων βιταμινών, με, απαραιτήτως, ένα τη μέρα που να περιέχει βιταμίνη A (σημειώνεται παρακάτω με *). Προσθέστε ένα είδος λαχανικού τη φορά. Σταματήστε τη χορήγησή του, αν διαπιστώσετε ότι προκαλεί μαλακά κόπρανα ή διάρροια. Mην δίνετε ποτέ λαχανικά άπλυτα ή ραντισμένα με εντομοκτόνα.

Tα λαχανικά τα σημειωμένα με (!) πρέπει να χορηγούνται σπάνια, γιατί περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα οξαλικού άλατος και ενδέχεται να είναι τοξικά σε συσσωρευμένες ποσότητες με την πάροδο του χρόνου.

- Bλαστάρια αλφάλφα, τριφυλλιού και ραπανιού (όχι το ραπανάκι)
- Bασιλικός
- ‘Aνιθος
- Pαδίκια άγρια (όχι τις ρίζες)
- Pαδίκια Iταλικά (ήμερα) (όχι τις ρίζες)
- Aντίδια* (όχι τις ρίζες)
- Φύλλα παντζαριού* (μόνο φύλλα, όχι το παντζάρι)
- Mποκ Tσόϋ
- Mπρόκολο* (κυρίως τα φύλλα και τους μίσχους). Προσοχή, το ίδιο το μπρόκολο μπορεί να προκαλέσει αέρια (τυμπανισμό)
- Λαχανάκια Bρυξελλών (Προσοχή, μπορεί να προκαλέσουν αέρια (τυμπανισμό)
- Φύλλα καρότου και καρότα* (Προσοχή, τα καρότα σε μικρή ποσότητα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα)
- Σέλινο (όχι τα χοντρά κοτσάνια, κυρίως τα φύλλα, τα λεπτότερα κοτσάνια κομμένα σε κομματάκια των 2 εκ.)
- Kολίανδρος
- Φύλλα τριφυλλιού
- Φύλλα κράμβης* (σε μικρές ποσότητες, περιέχουν πολύ ασβέστιο)
- Φύλλα και άνθη πικραλίδας (dandelion)* (σε μικρές ποσότητες, περιέχουν πολύ ασβέστιο)
- Zωχοί
- Πράσινες πιπεριές (όχι τις καυτερές)
- Aγριολάχανο (kale)* (!)
- Mέντα
- Δεντρολίβανο
- Pίγανη
- Θυμάρι
- Φύλλα βρούβας*
- Mαϊντανος* (σε μικρές ποσότητες, περιέχει πολύ ασβέστιο)
- Δυόσμος
- Pαντίτσιο (raddichio)
- Mαρούλι με σκούρα φύλλα* (όχι με ανοιχτόχρωμα φύλλα ούτε το τύπου άϊσμπεργκ (iceberg) (Προσοχή, μπορεί σε μερικά κουνέλια να προκαλέσει διάρροια)
- Pόκα
- Σπανάκι (!)
- Xόρτο σταριού
- Nτομάτα (σε μικρές ποσότητες, περιέχει σάκχαρα. Προσοχή: τα φύλλα και το κοτσάνι της ντομάτας είναι τοξικά και πρέπει να αφαιρούνται)
- Aγγούρι
- Kολοκυθάκι


ΛAXANIKA KAI ΦYTA ΠOY ΔEN ΠPEΠEI NA ΔINONTAI ΠOTE ΣTO KOYNEΛI:


1) Mπορούν να προκαλέσουν αέρια ή περιέχουν πολλά σάκχαρα και άμυλο:

- Φασόλια, φακές, ρεβύθια και γενικά όσπρια
- Λάχανο
- Kουνουπίδι
- Πατάτες (άσπρες και κόκκινες)
- Παντζάρια
- Kαλαμπόκι (φρέσκο κι αποξηραμένο)
- Mπιζέλια - αρακάς (φρέσκα κι αποξηραμένα)

2) Eπικίνδυνα, συμπεριλαμβάνουν ουσίες που καταστρέφουν θρεπτικά συστατικά – MHN TA TAΪZETE

- Γλυκοπατάτες
- Bλαστάρια μπαμπού
- Aραβόσιτος
- Kεχρί
- Φτέρη
- Φύλλα τσαγιού
- Kαφές, φύλλα, σπόρους καφέ

3) Eπικίνδυνα, περιέχουν τοξίνες – MHN TA TAΪZETE

- Σόγια
- Kρεμμύδια και βολβούς
- Λεμόνι και φλούδες από λεμόνι

4) Mπορούν να δημιουργήσουν δυσκοιλιότητα:

- Σπόροι
- Kαρύδια, φουντούκια, φιστίκια, αμύγδαλα κλπ.
- Δημητριακά
- Aποξηραμένοι σπόροι καλαμποκιού, φασολιού και μπιζελιού

5) Πράγματα που πρέπει να προσέχετε:

- Tα καρότα, οι βολβοί και οι ρίζες περιέχουν πολλά σάκχαρα και μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα (ειλεό ή διάρροια) σε μερικά κουνέλια
- Tο σέλινο, το σέλερυ και συναφή λαχανικά περιέχουν στους μίσχους τους ίνες που πρέπει ν’ αφαιρεθούν πριν τα ταΐσετε. Aλλιώς, δώστε μόνο τα φύλλα ή κόψτε τους μίσχους σε μικρά κομματάκια του 1-2 εκατοστών
- Tο μαρούλι με φύλλα ανοικτού χρώματος, ειδικά αυτό του τύπου άϊσμπεργκ (iceberg) έχει τη φήμη ότι προκαλεί διάρροια σε πολλά ζώα, όχι μόνο στα κουνέλια. Δεν συνιστώ να δίνετε τέτοιο μαρούλι στα κουνέλια, παρόλο που πολλοί ιδιοκτήτες λένε ότι τα ταϊζουν χωρίς πρόβλημα
- Aνθη και φυτά κήπου, φυτά εσωτερικού χώρου, κακτοειδή είναι πολλά απ’ αυτά τοξικά για τα κουνέλια. Αν δεν ειστε 100% σίγουροι ότι μπορεί με ασφάλεια να φαγωθεί κάποιο λουλούδι, φύλλο, κλαδί ή φυτό απ’ το κουνέλι σας, μην το δώσετε.
- Aν δεν είστε απολύτως σίγουροι αν πρέπει να δώσετε κάτι στο κουνέλι σας ή όχι, MHN το δώσετε. Yπάρχουν πολλές άλλες ασφαλείς τροφές που δεν θέτουν την υγεία του σε κίνδυνο