Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

ΠΩΣ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΑ ΝΥΧΙΑ

Συγγραφική ομάδα του HRN, από το “Calvin’s Care Corner”

‘Ενα συχνά παραμελημένο, αλλά πολύ σημαντικό, σημείο της φροντίδας των κουνελιών είναι το κόψιμο των νυχιών. Τα νύχια πρέπει να κόβονται συχνά, για να μην μεγαλώνουν υπερβολικά, οπότε σπάνε και μπορούν μέχρι και να εμποδίσουν το κουνέλι να περπατήσει σωστά. Τα μακρυά νύχια είναι επικίνδυνα για την υγεία του κουνελιού σας!

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ; ‘Ενα από τα πιο συχνά ερωτήματα που λαμβάνουμε είναι πόσο συχνά πρέπει να κόβονται τα νύχια. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Εξαρτάται από το κουνέλι, η περίοδος που πρέπει να κοπούν τα νύχια μπορεί να είναι από ένας μέχρι και έξι μήνες, γεγονός που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Πρώτ’ απ’ όλα, κάθε κουνέλι έχει διαφορετικούς ρυθμούς με τους οποίους μεγαλώνουν τα νύχια του. Επισης, τα νύχια των μπροστινών ποδιών μπορεί να μεγαλώνουν με διαφορετική ταχύτητα από τα νύχια των πίσω ποδιών και, έτσι, μπορεί να χρειάζονται κόψιμο σε διαφορετικούς χρόνους. 'Αλλος παράγοντας είναι το περιβάλλον. Το κουνέλι σας περπατάει πάνω σε σκληρό τσιμεντένιο πάτωμα ή πάνω σε μαλακό χαλί; Τέλος, ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας του κουνελιού σας. Τα κουνέλια που τους αρέσει το σκάψιμο, φθείρουν μ’ αυτόν τον τρόπο τα νύχια τους και δεν χρειάζονται τόσο συχνά κόψιμο. Πάντως, είναι απαραίτητο να ελέγχετε το νύχια του κουνελιού σας τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

ΕΓΩ ‘Η Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ; Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν πώς να κόβουν τα νύχια των κουνελιών τους και μπορούν εύκολα να περιποιηθούν τα κουνέλια τους χωρίς βοήθεια. ‘Αλλοι προτιμούν να μην το κάνουν μόνοι τους, αλλά να τα πηγαίνουν στον κτηνίατρο.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ! Αν αποφασίσατε να κόβετε τα νύχια του κουνελιού σας, πρέπει να είστε εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία. Θα χρειαστείτε ένα ειδικό εργαλείο για το κόψιμο των νυχιών. Πολλοί χρησιμοποιούν το ειδικό ψαλιδάκι για γάτες, ενώ άλλοι προτιμούν το νυχοκόπτη -τύπου γκιλοτίνας για μικρά σκυλιά. Πρέπει να έχετε επίσης πάντοτε στυπτική σκόνη (υπάρχει στα περισσότερα pet shops) που σταματάει αμέσως το αίμα, αν, κατά λάθος, κόψετε το νύχι στο ύψος της φλέβας του. Πιάστε με τα δάκτυλα μια μικρή ποσότητα στυπτικής σκόνης και βάλτε τη πάνω στην άκρη του νυχιού. Αν δεν έχετε διαθέσιμη στυπτική σκόνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαγειρική σόδα.

ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΟ ΝΥΧΙ; Πριν ξεκινήσετε να κόβετε τα νύχια, πρέπει να αποκτήσετε μια ιδέα του τί πρέπει να κάνετε. Κρατήστε σταθερά το κουνέλι σας σε μια θέση που να σας βολεύει και προσπαθήστε να δείτε τα νύχια του. Θα είστε τυχεροί, αν το κουνέλι σας έχει άσπρα νύχια, γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση θα μπορείτε να δείτε καθαρά τη ροζ φλέβα που περνάει μέσα από το νύχι του. Πρέπει να προσέξετε να μην κόψετε το νύχι στο σημείο που βρίσκεται η φλέβα, αλλά πιο έξω από αυτήν. Αν το κουνέλι σας έχει μαύρα ή σκουρόχρωμα νύχια, είναι δύσκολο να διακρίνετε πού βρίσκεται η φλέβα, μερικές φορές όμως η φλέβα φαίνεται, αν φωτίσετε το νύχι με ένα μικρό φακό από κάτω προς τα πάνω. Συχνά μπορείτε, έτσι, να καταλάβετε ποιό είναι το μήκος.

ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ! Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να κόψετε τα νύχια του κουνελιού σας. ‘Ολες είναι εξίσου καλές, οπότε δοκιμάστε τις και διαλέξτε αυτήν που σας ταιριάζει καλύτερα. Μερικοί άνθρωποι κόβουν τα νύχια μόνοι τους, ενώ για πολλούς άλλους χρειάζονται δύο άτομα για να το κάνουν (σημ. ο ένας για να κρατάει το κουνέλι σταθερά κι ο άλλος για να κόβει τα νύχια). Μία τεχνική είναι να απλώσετε μια πετσέτα πάνω στο τραπέζι και να βάλετε επάνω το κουνέλι σας. Σηκώστε προσεκτικά το ένα πόδι του και πιέστε μαλακά κάτω από το κέντρο της πατούσας, για να ξεχωρίσουν τα δάκτυλα, πράγμα που σαςε διευκολύνει να πιάσετε ένα νύχι και να το κόψετε. Τοποθετήστε το ειδικό εργαλείο γύρω από την άκρη του νυχιού και πιέστε ελαφρά με το ψαλιδάκι ή το νυχοκόπτη, για να δείτε πώς αντιδρά το κουνέλι σας. Αν αρχίσει να κουνιέται και να τραβιέται, μάλλον το εργαλείο βρίσκεται πολύ κοντά στη φλέβα. Μεταφέρτε το λίγο πιο έξω και ξαναδοκιμάστε. Αν το κουνέλι σας δεν κουνηθεί μόλις εξασκήσετε την πίεση, μπορείτε να κόψετε το νύχι στο σημείο εκείνο. Μια άλλη τεχνική είναι η τεχνική “bunny burrito”, όπου τυλίγετε το κουνέλι σας σα ρολό μέσα σε μια πετσέτα και του τραβάτε απαλά ένα-ένα τα πόδια του έξω από την πετσέτα, για να του κόψετε τα νύχια. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι αυτή η τεχνική βοηθάει ώστε να παραμένει το κουνέλι ακίνητο. Μια τρίτη και λιγότερο δημοφιλής μέθοδος είναι να κρατήσετε το κουνέλι στην αγκαλιά σας, όπως κρατούμε τα μωρά. Πρέπει να κάθεστε σε μια καρέκλα όταν το κάνετε αυτό και η πλάτη του κουνελιού να ακουμπάει σταθερά πάνω στα πόδια σας. Τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να κρατήσετε με το ένα χέρι το πόδι του και με το άλλο να κόψετε τα νύχια, ενώ το κεφάλι του κουνελιού βρίσκεται ακουμπισμένο πάνω στο εσωτερικό του αγκώνα σας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ! Τα κουνέλια έχουν 4 νύχια στα πισω πόδια και 5 νύχια στα μπροστινά πόδια, δηλ. 4 συν 1 νύχι που βρίσκεται πιο πάνω από τα άλλα τέσσερα., ψηλά στο εσωτερικό της πατούσας.

ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ!

EΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

Dr. Sari Kanfer, Dr. Domotor’s Animal Hospital, Monrovia, από τα αρχεία του Zooh Corner Rabbit Rescue

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ

- Απεριόριστες ποσότητες αποξηραμένου χόρτου (άχυρου).
- Περιορισμένες ποσότητες ξηράς τροφής (1/4 του φλυτζσνιού ανά 2.700 γρ. σωματικού βάρους του κουνελιού) ημερησίως (χωρισμένο σε δύο δόσεις, μία το πρωί και μία το βράδυ) για ενήλικα κουνέλια. Για τα ανήλικα κουνέλια (κάτω του 1 έτους), χορηγήστε ελεύθερη ποσότητα ξηράς τροφής αλφάλφα.
- Φρέσκα λαχανικά με πράσινα φύλλα (μόνο για κουνέλια άνω των 6 μηνών).
- Περιορισμένα φρούτα. ‘ΟΧΙ προϊόντα ζύμης (ψωμί, φρυγανιές, κουλούρια κλπ.). ‘ΟΧΙ γιαούρτι και λιχουδιές γιαουρτιού (yogurt drops).

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

- Διαβίωση σε εσωτερικό χώρο, θερμοκρασίας κάτω από 35 βαθμούς Κελσίου.
- ‘Ολα τα ηλεκτρικά καλώδια να είναι καλυμμένα/ προστατευμένα.
- Το κουτί για την τουαλέτα του κουνελιού να περιέχει ασφαλές απορροφητικό υλικό (litter), όπως παλιές εφημερίδες, βιοδιασπώμενες φυτικές ύλες ή συμπιεσμένο ξύλο aspen. Πρέπει να τοποθετείται καθημερινά και κάθε 2 μέρες να αδειάζει και να καθαρίζεται καλά το κουτί για τις ανάγκες του.
- Να χορηγείται καθημερινά καθαρό γλυκό νερό, κατά προτίμηση σε μπολ (τα καλύτερα είναι τα βαριά κεραμικά μπολ και αυτά που βιδώνονται στα κάγκελα του κλουβιού).
- Επίπεδες, χωρίς σύρματα και συρμάτινα πλέγματα, επιφάνειες για να περπατά και να στέκεται, καθώς και χαλάκια ή παλιές πετσέτες μπάνιου για να προστατεύονται οι πατούσες του. Οι διάδρομοι εξάσκησης των σκύλων (x-pens) κάνουν ιδανικές κατοικίες για κουνέλια. Εμείς στο Zooh Corner προτιμούμε τα x-pens από τα κλουβιά.
- Πολλές ώρες εκτός κλουβιού καθημερινά (το λιγότερο από 3-5 ώρες την ημέρα).
- ‘Ολες οι ώρες παιχνιδιού σε προστατευμένο εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να είναι πάντα υπό επίβλεψη για την πρόληψη του κινδύνου της θερμοπληξιας και της επίθεσης από άλλα αρπακτικά ζώα.
- Παιχνίδια για να μασάει και να πετάει.
- Το κουνέλι πρέπει να έχει τη συντροφιά κάποιου άλλου κουνελιού και να μην μένει μόνο του. Τα κουνέλια είναι πολύ κοινωνικά ζώα.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

- Ελέγξτε τα μάτια και τη μύτη, μήπως τρέχουνε.
- Ελέγξτε τα αυτιά, αν είναι καθαρά. Αν όχι, ΜΗΝ επιχειρήσετε να τα καθαρίσετε μόνοι σας, εκτός αν σας καθοδηγήσει ο κτηνίατρός σας. Αν δείτε εναποθέσεις (σημ. συνηθως καφέ ή κίτρινου χρώματος), να πάτε αμέσως στον κτηνίατρο. Ενδέχεται να πρόκειται για ακάρεα αυτιών.
- Ψηλαφίστε τις πλευρές του προσώπου, τα μάγουλα και το σαγόνι για κύστεις, όγκους ή οποιεσδήποτε ασυμμετρίες και πρηξίματα. Ελέγξτε τα μπροστινά δόντια (κοπτήρες). Οι άκρες τους πρέπει να σχηματίζουν μια ομοιόμορφη οριζόντια γραμμή, τα δε άνω και κάτω δόντια πρέπει να ακουμπάνε συμμετρικά. Αν διαπιστώσετε οποιεσδήποτε ανωμαλίες, πηγαίνετε αμέσως για οδοντικό έλεγχο. Τα δόντια των κουνελιών μεγαλώνουν συνεχώς και μπορεί να μεγαλώσουν με αφύσικο τρόπο δημιουργώντας κύστεις. Ο κτηνίατρός σας πρέπει να ελέγχει τα πίσω δόντια (μασητήρες), που βρίσκονται πίσω από τα μάγουλα, μία φορά το χρόνο.
- Ελέγξτε το τρίχωμα για άσπρη πυτιρίδα, απώλεια τριχών, ψείρες, ψύλλους και ακαθαρσίες ακάρεων (μοιάζουν με μαύρους κόκκους), όγκους, κοψίματα και καύκαλα τραύματος.
- Ψηλαφίστε αν το κουνέλι είναι υπερβολικά αδύνατο ή παχύ.
- Ελέγχετε συχνά την περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λεκέδες από ούρα ή κόπρανα κολλημένα πάνω στο τρίχωμα. Τα υπέρβαρα κουνέλια δεν μπορούν να καθαρίσουν εύκολα αυτή την περιοχή. Το ερεθισμένο δέρμα προσελκύει μύγες, ακόμα κι αν το κουνέλι ζει σε εσωτερικό χώρο, και τα αυγά της μύγας εκκολάπτονται ταχύτατα σε σκουλήκια που χώνονται μέσα στο δέρμα του κουνελιού. Αν το κάτω μέρος του σώματός του είναι βρώμικο, καθαρίστε το ΑΜΕΣΩΣ, χρησιμοποιώντας μαλακό σαπούνι (χωρίς αλκαλικά) και χλιαρό νερό. Αν το δέρμα είναι ερεθισμένο και κόκκινο ή δείτε αυγά ή σκουλήκια μύγας, πηγαίνετε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ στον κτηνίατρο για άμεση θεραπεία.
- Παρακολουθείτε τα κόπρανα και τα ούρα και σημειώνετε οποιοεσδήποτε μεταβολές στην όψη ή την ποσότητα. Μικρά και ακανόνιστα σε σχήμα κόπρανα και διάρροια είναι λόγοι άμεσης επίσκεψης στον κτηνίατρο. Κόκκινο χρώμα στα ούρα μπορεί να σημαίνει αιμορραγία από τη μήτρα ή τη χολή, μπορεί όμως η μεταβολή του χρώματος των ούρων να οφείλεται σε χρωστικές ουσίες λαχανικών που έχει φάει το κουνέλι. Ο κτηνίατρος μπορεί να διαπιστώσει άν πρόκειται για αίμα ή όχι.
- Παρακολουθείτε τα επίπεδα της ενέργειας και τη συμπεριφορά του κουνελιού σας.

Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε στενά την όρεξη και την κατανάλωση νερού. Αν το κουνέλι σας τρώει ή πίνει λιγότερο από το συνηθισμένο, πηγαίνετε ΑΜΕΣΩΣ στον κτηνίατρο. Αν το κουνέλι σας δεν έχει φάει ούτε μια μπουκιά για διάστημα 24-36 ωρών, είναι ΚΑΤΑΠΕΙΓΟΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ!

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙ;

Carolina James, από τα αρχεία του “The Rabbit Charity”

Η φροντίδα ενός κουνελιού είναι μεγάλη ευθύνη που διαρκεί για ολόκληρη τη ζωή του (7-10 χρόνια και, σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και 14 χρόνια). ‘Ισως εκπλαγείτε αν μάθετε ότι τα κουνέλια δεν είναι φθηνά στη συντήρησή τους κατοικίδια και μπορούν να απαιτούν τόση δουλειά όσο ένας σκύλος. Τα παρακάτω σημεία θα σας βοηθήσουν να πάρετε την απόφαση αν το κουνέλι είναι η σωστή επιλογή κατοικιδίου για σας.

1. Είστε διατεθειμένοι να αφιερώνετε τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα στο κουνέλι;
2. Αν έχετε παιδιά, είστε αποφασισμένοι να τα επιβλέπετε συνεχώς όταν έρχονται σε επαφή με το κουνέλι και να είστε εσεις –και όχι αυτά- υπεύθυνοι για τη φροντίδα και την ευζωϊα του;
3. Μπορείτε να διαθέσετε τα όχι ευκαταφρόνητα χρήματα αγοράς μεγάλου κλουβιού/χώρου παιχνιδιού και διαβίωσης, φαγητού, στρωσιδιού, υλικού για την τουαλέτα του κλπ. ;
4. Εχετε τον κατάλληλο κλειστό χώρο, ώστε το κουνέλι να βρίσκεται ασφαλές κατά την διάρκεια της νύκτας (μέσα στο σπίτι ή σε ασφαλή περίκλειστο χώρο ή στο γκαράζ) ;
5. Εχετε ασφαλή χώρο, αυλή, κήπο, διάδρομο για τρέξιμο μέσα στο σπίτι, από τον οποίο δεν μπορεί να δραπετεύσει και να φύγει το κουνέλι για την ημερήσια άσκησή του (πάντα υπό την επίβλεψή σας) ;
6. Μπορείτε να χαρίσετε στο κουνέλι τη συντροφιά κάποιου άλλου κουνελιού ή ζώου ή, εναλλακτικά, την δική σας για κάποιες ώρες επί καθημερινής βάσης;
7. Εχετε χρόνο και διάθεση να γίνετε οικείοι και να έρχεστε σε επαφή με το κουνέλι στο δικό του χώρο, δηλαδή στο πάτωμα;
8. Μπορείτε να αναλάβετε το χρηματικό κόστος του ετήσιου εμβολιασμού και της εφάπαξ στείρωσης του κουνελιού;
9. Μπορείτε να αναλάβετε το χρηματικό κόστος της κτηνιατρικής φροντίδας, όταν το κουνέλι είναι άρρωστο (υπολογίστε ένα σχετικά μεγάλο ετήσιο κόστος) ;
10. Διαθέτετε στο σπίτι σας τουλάχιστον 1-2 δωμάτια, όπου δεν υπάρχει καπνός τσιγάρου, όπου η τηλεόραση ή το στερεοφωνικό δεν είναι συνεχώς σε λειτουργία και όπου δεν βρίσκονται ακριβά χαλιά, έπιπλα και ταπετσαρίες που να σας κάνουν ν’ανησυχείτε για ζημιές;
11. Είστε διατεθειμένοι να κάνετε κάποιους συμβιβασμούς ως προς την επίπλωση του σπιτιού σας και ίσως κάποιες αλλαγές ως προς τη θέση της;
12. Είστε πρόθυμοι να ακολουθήσετε κάποιους απαράβατους κανόνες ασφαλούς διαβίωσης με κουνέλι;
13. Είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε τις απαιτούμενες περισσότερες εργασίες καθαριότητας στο σπίτι σας απ’ ό,τι αν δεν είχατε κουνέλι;
14. Είστε διατεθειμένοι να βρεθείτε στη θέση να καθαρίζετε λεκέδες ούρων και να μαζεύετε κόπρανα από το πάτωμά σας, μέχρι να μάθει το κουνέλι να κάνει τις ανάγκες του στο σωστό μέρος;
15. ‘Εχετε την δυνατότητα να δώσετε το κουνέλι σας για προσωρινή φιλοξενία, γνωρίζετε κάποιον έμπιστο άνθρωπο με γνώση να φροντίζει το κουνέλι σας όσο θα λείπετε διακοπές ή ταξίδι;
16. ‘Αν χρειαστεί να μετακομίσετε, μπορείτε να πάρετε το κουνέλι μαζί σας, ανεξαρτήτος χώρου και περιβάλλοντος;

Η διαβίωση με ένα κατοικίδιο κουνέλι είναι θαυμάσια εμπειρία για μερικούς ανθρώπους.’Ομως, προτού φέρετε ένα κουνέλι στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε όλη την απαραίτητη πληροφόρηση και ότι όλα τα μέλη της οικογένειάς σας μοιράζονται την επιθυμία να συγκατοικήσουν με ένα κουνέλι. Το καλύτερο μέρος για να υιοθετήσετε ένα κουνέλι είναι το καταφύγιο αδεσπότων κουνελιών της περιοχής σας.

ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΣΕΚ-ΑΠ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Suzanne Trayhan, από τα αρχεία του House Rabbit Network

Η φροντίδα της υγείας του κουνελιού σας είναι μια διαρκής διαδικασία. Σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε το κουνέλι σας στον κτηνίατρο μια φορά το χρόνο για τσεκ-απ, όμως πρέπει κι εσείς επί καθημερινής βάσης να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά και την υγεία του κουνελιού σας. Επιπλέον, πρέπει να κάνετε μόνοι σας τσεκ-απ στο σπίτι μια φορά το μήνα. Αν παρατηρήσετε οτιδήποτε ασυνήθιστο, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

• Στόμα/δόντια – Ελέγξτε το στόμα του κουνελιού σας. Βεβαιωθείτε ότι τα μπροστινά δόντια του (κοπτήρες) μεγαλώνουν ίσια και όχι στραβά και ότι το κουνέλι σας δεν έχει σιελόρροια (δεν τρέχουν σάλια από το στόμα του). Τα ούλα του πρέπει να έχουν ένα ωραίο, υγιές, ροζ χρώμα.
• Τρίχωμα/δέρμα – Βεβαιωθείτε ότι το τρίχωμα του κουνελιού σας είναι υγιές, δεν έχει φολίδες, λευκές ή σκούρες, ξηροδερμία και ότι δεν υπάρχουν εξογκώματα κάτω από το δέρμα.
• Αυτιά – Κοιτάξτε μέσα στα αυτιά για να διαπιστώσετε αν είναι καθαρά. Αν δείτε συσσώρευση κυψελίδας («κεριού») ή φολίδες σκούρου χρώματος, χρειάζεται να πάει στον κτηνίατρο για θεραπεία.
• Νύχια – Κόβετε τα νύχια του κουνελιού σας, όποτε χρειάζεται. Τα μακριά νύχια μπορούν να σπάσουν, να ξεφλουδίσουν, να ματώσουν και να πάθουν μόλυνση.
• Δάκτυλα – Ψαχουλέψτε τα δάκτυλα. Βεβαιωθείτε ότι είναι όλα εντάξει, ίσια και χωρίς κύστες ή άλλες ανωμαλίες.
• Πόδια – Ελέγξτε τις πατούσες, πρέπει να είναι καλυμμένες με γούνα, ή αν φαίνεται δέρμα (σημείωση -μερικές ράτσες, όπως τα rex), πρέπει να μην είναι κόκκινο, ερεθισμένο ή μολυσμένο (κάλλοι δεν πειράζει να υπάρχουν).
• Οσμογόνοι αδένες (σημείωση-είναι δύο ροζ οπές, καλυμμένες με δέρμα που βρίσκονται δεξιά κι αριστερά από τον πρωκτό) – Αν είναι βρώμικοι και μυρίζουν, καθαρίστε τους πολύ απαλά με μια μπατονέτα (απ’ αυτές που χρησιμοποιούμε για το καθάρισμα των αυτιών μας) βουτηγμένη ελαφρά σε αποστειρωμένο λάδι –όπως το βρεφικό- από το φαρμακείο).
• Μάτια – Βεβαιωθείτε ότι τα μάτια του κουνελιού σας δεν τρέχουνε. Σηκώστε, επίσης, απαλά τα βλέφαρα και ελέγξτε αν έχουν ένα υγιές, ροζ χρώμα και δεν είναι ερεθισμένα.
• Μύτη – Πρέπει να είναι καθαρή και στεγνή και να μην τρέχει.
• Αναπνοή – Ακούστε αν η αναπνοή είναι ομαλή και χωρίς συριγμούς (σφύριγμα ή ροχάλισμα).
• Καρδιά – Αν έχετε στηθοσκόπιο, ακούστε την καρδιά του κουνελιού σας. Βεβαιωθείτε ότι ο παλμός είναι κανονικός κι όχι άτακτος.
• Κόπρανα – Βεβαιωθείτε για μεγάλα, στρογγυλά, υγρά κόπρανα. Τα μικρά ή ακανόνιστα σε σχήμα κόπρανα ίσως είναι σημάδι προβλήματος.
• Ούρα – Αν το κουνέλι σας ξαφνικά αρχίσει να ουρεί έξω από το κουτί του (ενώ δεν το έκανε μέχρι στιγμής), ενδέχεται να χρειάζεται να το δει κτηνίατρος. Πώς δείχνουν τα ούρα του; Τα ούρα των κουνελιών διαφέρουν συχνά ως προς το χρώμα που μπορεί να γίνει μέχρι και κόκκινο, όμως αν παρατηρήσετε κόκκινες κηλίδες ή «κλωστές», πρέπει να ελεγχθεί. Επίσης, το τρίχωμα του κουνελιού σας δεν πρέπει να είναι λερωμένο από λεκέδες ούρων.
• Διάθεση – Μήπως η συμπεριφορά του κουνελιού σας έχει αλλάξει; Μήπως δεν είναι τόσο ζωηρό; Μήπως δεν έχει τόση όρεξη να φάει; Οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμπεριφορά του πρέπει να σας κτυπήσουν συναγερμό να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

Αν κάνετε τους παραπάνω ελέγχους μια φορά το μήνα θα έχετε μεγαλύτερη επίγνωση ως προς το τί είναι φυσιολογικό για το κουνέλι σας και τί όχι και θα μπορείτε, έτσι, να καταλαβαίνετε τα όποια προβλήματα νωρίτερα. Αυτός ο έλεγχος, μαζί με το ετήσιο τσεκ-απ στον κτηνίατρο θα βοηθήσουν ώστε το κουνέλι σας να παραμένει υγιές.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

ΟΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ

Carolina James, από τα αρχεία του “The Rabbit Charity”

• Τα στειρωμένα κουνέλια ζουν περισσότερο από τα μη στειρωμένα. Ως και 85% των θηλυκών κουνελιών αναπτύσσουν καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος (μαστού, μήτρας, ωοθηκών) γύρω στην ηλικία των 4 ως 5 ετών, αν δεν είναι στειρωμένα. Και τα στειρωμένα αρσενικά ζουν περισσότερο επίσης, καθώς έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε καυγάδες με άλλα κουνέλια, γάτες και άλλα ζώα.
• Η στείρωση δεν αλλοιώνει τη συμπεριφορά του κουνελιού σας. Αντίθετα, το κουνελι σας θα είναι πιο ευτυχισμένο και πιο εύκολο στην επαφή μαζί σας.
• Τα στειρωμένα κουνέλια είναι καλύτεροι σύντροφοι. Γίνονται πιο ήρεμα και πιο γλυκά μόλις αφαιρεθεί το ένστικτο της αναπαραγωγής. Επίσης, είναι λιγότερο επιθετικά, δαγκώνουν και σκάβουν σε μικρότερο βαθμό.
• Αποκτούν καλύτερες συνήθειες “τουαλέτας” ως προς τη χρήση συγκεκριμένου μέρους να κάνουν τις ανάγκες τους.
• Τα στειρωμένα κουνέλια σταδιακά σταματάνε να μαρκάρουν και να ψεκάζουν με ούρα και, γενικά, είναι συνεπέστερα στη σωστή χρήση της μόνιμης τουαλέτας τους.
• Τα στειρωμένα κουνέλια μπορούν να μοιραστούν αρμονικά τον ίδιο χώρο.
• ‘Ενα μη στειρωμένο κουνέλι δεν μπορεί με ασφάλεια να κάνει παρέα με ένα άλλο κουνέλι του ίδιου ή του αντίθετου φύλου, λόγω της σεξουαλικής και επιθετικής συμπεριφοράς ορμονικής προέλευσης. Μην περιμένετε μέχρι να αρχίσουν τα κουνέλια σας τους καυγάδες μεταξύ τους για να τα στειρώσετε, γιατί τότε, κατά κανόνα, είναι πολύ αργά για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μεταξύ τους.
• Τα στειρωμένα κουνέλια δεν συμβάλουν στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού του είδους.
• Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά περισσότερα υπέροχα κουνέλια παρά υπεύθυνοι άνθρωποι να τα μεγαλώσουν. Αν δεν ζευγαρώνετε το κουνέλι σας, αυξάνονται οι πιθανότητες της υιοθεσίας ενός κουνελιού που έχει ανάγκη από ένα ζεστό, καινούργιο σπίτι για να ζήσει ευτυχισμένα.
• Η στείρωση τόσο των αρσενικών όσο και των θηλυκών κουνελιών είναι μια ασφαλής διαδικασία αν την πραγματοποιήσει ένας έμπειρος στα κουνέλια κτηνίατρος. Αν το κουνέλι σας δεν πάσχει από προβλήματα υγείας, μπορεί να στειρωθεί με ελάχιστο ρίσκο. Μην επιτρέψετε σε ένα κτηνίατρο με λίγη ή καθόλου εμπειρία στα κουνέλια να στειρώσει το κατοικίδιό σας. Τα αρσενικά κουνέλια μπορούν να στειρωθούν μόλις κατέβουν οι όρχεις (όταν γίνουν 3-4 μηνών) και τα θηλυκά όταν γίνουν 5-6 μηνών. Αν το κουνέλι σας είναι πάνω από 2 ετών, ζητήστε από τον κτηνίατρο να του κάνει εξέταση αίματος πριν την επέμβαση.

Σημαντική σημείωση

Τα αρσενικά που έχουν στειρωθεί μπορούν να καταστήσουν έγκυο ένα θηλυκό κουνέλι για 3 βδομάδες μετά τη στείρωση. Ακόμα και στειρωμένα θηλυκά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με αρσενικό που μόλις στειρώθηκε πριν περάσουν 2 βδομάδες από την εγχείρηση. Τα κουνέλια ωριμάζουν σεξουαλικά γύρω στις 10-12 βδομάδες από την γέννησή τους, ανάλογα με τη ράτσα.

ΠΩΣ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙ

Caroline James, από τα αρχεία του “The Rabbit Charity”

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, η μεγάλη πλειοψηφία των κουνελιών δεν αρέσκεται στο να τα σηκώνουν και να τα κρατάνε, αλλά προτιμούν να κάθονται δίπλα σας για να τα χαϊδέψετε. ‘Ομως, υπάρχουν στιγμές που πρέπει να σηκώσετε το κουνέλι σας, για παράδειγμα όταν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη φροντίδα. Για το λόγο αυτό είναι καλή ιδέα να εξασκηθείτε σε καθημερινή βάση στο να το σηκώνετε και να το αφήνετε πάλι κάτω. Τελειώνοντας κάθε φορά αυτή την εξάσκηση δώστε στο κουνέλι σας μια μικρή ποσότητα από την αγαπημένη του φυσική λιχουδιά σαν επιβράβευση, ώστε το κουνέλι σας να θεωρήσει θετική εμπειρία αυτή την εξάσκηση.

Για να σηκώσετε ένα μεγάλο σε μέγεθος κουνέλι, βάλτε το ένα χέρι κάτω από το στήθος του και το άλλο κάτω από το πίσω μέρος του σώματός του και σηκώστε το κουνέλι με το πρόσωπό του να κοιτάζει στο αντίθετο μέρος από σας. Προσέξτε να αισθάνεστε άνεση και αυτοπεποίθηση, γιατί το κουνέλι θα αισθανθεί τον όποιο δισταγμό σας. Τα κουνέλια μπορούν να σπάσουν τη σπονδυλική τους στήλη, αν κλωτσήσουν απότομα, οπότε κρατάτε πάντα σφιχτά τα πίσω πόδια του.

Για να σηκώσετε ένα μικρό σε μέγεθος κουνέλι, βάλτε το ένα χέρι κάτω από τα μπροστινά του πόδια και το άλλο στο πίσω μέρος του σώματός του και τραβήχτε το απαλά προς το μέρος σας. Κρατήστε σταθερά το κουνέλι πάνω στο σώμα σας, για να το εμποδίσετε να κλωτσήσει.

ΔΕΝ συνίσταται να σηκώνετε το κουνέλι από το σβέρκο του, γιατί μπορείτε να τραυματίσετε το δέρμα του. Ούτως ή άλλως, τα περισσότερα κουνέλια είναι πολύ βαριά και δεν έχουν αρκετό χαλαρό δέρμα γύρω από το λαιμό τους, για να τα σηκώσετε έτσι.

Δώστε προσοχή όταν αφήνετε το κουνέλι στο έδαφος, γιατί μπορεί να πηδήξει ανυπόμονα από ύψος. Η καλύτερη μέθοδος είναι να λυγίσετε τα γόνατά σας μέχρι το έδαφος και να το ελευθερώσετε από την αγκαλιά σας. Πολλοί ενήλικες διαπιστώνουν ότι είναι δύσκολο να κρατήσουν στην αγκαλιά τους ένα κουνέλι που παλεύει να ελευθερωθεί από αυτήν, οπότε, πολύ περισσότερο, ΔΕΝ συνίσταται να αφήνετε παιδιά να παίρνουν το κουνέλι στην αγκαλιά τους ή να το σηκώνουν από το έδαφος, για την ασφάλεια και του κουνελιού και την δική τους.

ΕΙΣΟΔΟΣ-ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ

Carolina James, από τα αρχεία του “The Rabbit Charity”

ΠΩΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ

Τα κουνέλια μπορούν να είναι πολύ προστατευτικά ως προς το σπίτι τους και δεν είναι ασυνήθιστο για ένα κουνέλι να γρυλλίζει και να σας δαγκώνει όποτε βάζετε το χέρι σας μέσα στο κλουβί του. Αντί να βγάζετε με το ζόρι το κουνέλι σας έξω από το κλουβί του, κατασκευάστε μια ράμπα ή σκαλοπατάκια, αν το κλουβί του είναι στηριγμένο πάνω σε πόδια, ώστε το κουνέλι σας να βγαίνει έξω μόνο του. Αλλιώς, μπορείτε με μια λιχουδιά να κάνετε το κουνέλι σας να μπει στο κλουβί μεταφοράς και τότε να μεταφέρετε το κουνέλι σας όπου θέλετε.

ΠΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ

Αν το κλουβί του κουνελιού σας είναι στηριγμένο πάνω σε πόδια, βάλτε μια ράμπα ή σκαλοπατάκια, για να πατήσει το κουνέλι σας. Περπατήστε αργά (ΜΗΝ τρέξετε) πίσω από το κουνέλι σας, λέγοντας “σπίτι!” και μετά το όνομά του. Αν το κουνέλι σας δεν θέλει να μπει μέσα στο σπίτι του, θα προτιμήσει να τρέξει γύρω-γύρω μερικές φορές, όμως, στο τέλος, θα μπει μέσα για να αποφύγει να το ακολουθείτε από πίσω. Δώστε του φαγητό, μιλήστε του γλυκά και χαϊδέψτε το, και μετά κλείστε απαλά την πόρτα του κλουβιού. Αν το κουνέλι δεν έχει άμεση πρόσβαση στο κλουβί του (π.χ. αν είναι εκτός του χώρου του), μάθετε το κουνέλι σας να μπαίνει μέσα στο κλουβί μεταφοράς και μεταφέρτε το στο κλουβί του. Το κουνέλι πρέπει μόνο του να πηδήξει από το κλουβί μεταφοράς στο σπίτι του.

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Δώστε του κάτι περισσότερο από ένα κλαδάκι για μάσημα…

(Margo DeMello, PhD, από τα Αρχεία του House Rabbit Society)


Σαν “θετός γονέας” του House Rabbit Society, λαμβάνω πολύ συχνά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν κάποιο καινούργιο σπίτι για να δώσουν τα κουνέλια τους. Εκτός από αυτούς που δεν θέλανε εξαρχής κουνέλι για κατοικίδιο, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δίνουν τα κουνέλια τους είναι η λεγόμενη “καταστροφική τους τάση”. Ακόμα πιο στενάχωρο είναι όταν μου τηλεφωνούν άνθρωποι που θέλουν να υιοθετήσουν ένα κουνέλι, όταν έχουν ήδη κάποιο άλλο παρατημένο στην πίσω αυλή τους μέσα σε μια κλούβα. ‘Οταν τους ρωτάω γιατί απλά δεν φέρνουν μέσα στο σπίτι το κουνέλι που ήδη έχουν στην αυλή τους, η απάντηση είναι πάντα η ίδια: “ά, μασάει τα έπιπλά μας! Εμείς ψάχνουμε για ένα κουνέλι που δεν θα το κάνει αυτό!”. Τέτοιου είδους τηλεφωνήματα μου ραγίζουν την καρδιά, γιατί πολλές τέτοιες ζωούλες θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν οι άνθρωποι είχαν δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για το κουνέλι τους, ένα περιβάλλον του οποίου το επίκεντρο θα ήταν τα παιχνίδια.

Γιατί τα παιχνίδια έχουν σημασία

Τα παιχνίδια είναι απαραίτητα για τα κουνέλια, το ίδιο σημαντικά όπως η κατάλληλη διατροφή, ένας σωστά διαμορφωμένος χώρος διαβίωσης και μια καλή ιατρική φροντίδα. Γιατί; Επειδή τα παιχνίδια αποτελούν το σημείο-κλειδί για τρεις βασικούς τομείς της ζωής ενός κατοικιδίου κουνελιού:

- Η πνευματική διέγερση

Χωρίς δημιουργική απασχόληση το κουνέλι σας θα βαρεθεί, ειδικά όταν δεν έχει κάποιο άλλο κουνέλι να του κάνει παρέα. Το συναίσθημα αυτό της απομόνωσης οδηγεί συχνά σε κατάθλιψη και/ή καταστροφική συμπεριφορά. Ακόμα και τα υπερήλικα και τα ανάπηρα κουνέλια έχουν ανάγκη από ένα περιβάλλον που θα τους παρακινεί να κάνουν κι άλλα πράγματα εκτός από το φαϊ και τον ύπνο.

- Η σωματική άσκηση

Το κουνέλι σας έχει ανάγκη από ασφαλείς δραστηριότητες για να διατηρεί σε φόρμα τόσο το σώμα του όσο και το μυαλό του. Χρειάζεται αντικείμενα πάνω στα οποία να πηδάει και να σκαρφαλώνει, κάτω από τα οποία να χώνεται, μέσα στα οποία να σκάβει και τα οποία να δαγκώνει. Χωρίς διεξόδους για αυτές τις φυσικές του ανάγκες, μπορεί να γίνει παχύσαρκο ή καταθλιπτικό ή μπορεί να προσπαθήσει να απασχοληθεί πηδώντας πάνω, μασουλώντας, ξύνοντας και κατααστρέφοντας την επίπλωσή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ράμπες σκαρφαλώματος μέσα σε ένα ψηλό κλουβί ή περίκλειστους διαδρόμους άσκησης για να τρέχουν.

- Η προστασία του χώρου

Τα παιχνίδια δεν είναι ωφέλιμα μόνο για το κουνέλι σας αλλά και για σας, γιατί κρατάνε το σπίτι σας σώο και αβλαβές από αθέλητες ζημιές. Παρέχοντας στο κουνέλι σας μια ποικιλία παιχνιδιών κατάλληλα για την ηλικία, το φύλο και το ταμπεραμέντο του, αυτομάτως φροντίζετε παράλληλα και για την προστασία των επίπλων και των οικιακών αντικειμένων σας. ‘Οταν μου τηλεφωνούν κάποιοι άνθρωποι παραπονούμενοι για την καταστροφική συμπεριφορά των κουνελιών τους, τους ρωτώ τί μέτρα έχουν λάβει για να προστατεύσουν το χώρο του σπιτιού τους από τέτοιες καταστροφικές επιθέσεις. Ενώ πολλοί έχουν κάνει τα απαραίτητα και αυτονόητα, δηλαδή έχουν καλύψει τα τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια, έχουν απομακρύνει τα δηλητηριώδη φυτά εσωτερικού χώρου κλπ., δεν έχουν παράσχει στα κουνέλια τους ασφαλείς εναλλακτικές διεξόδους ως προς το σκάψιμο και το μασούλημα. Δεν είναι αρκετό το να απομακρύνετε όλα τα επικίνδυνα αντικείμενα που μπορεί το κουνέλι να μασήσει. Πρέπει αυτά να αντικατασταθούν από ασφαλή παιχνίδια, αλλιώς οι φυσικές ανάγκες του κουνελιού σας δεν θα καλυφθούν.

Πάντως, όσο σημαντικά και να είναι τα παιχνίδια, δεν είναι πανάκεια. ‘Ενα κουνέλι που είναι φορτισμένο ψυχικά επειδή δεν βγαίνει ποτέ έξω από το κλουβί του, επειδή δεν ασχολείται κανείς μαζί του ή επειδή λαχταράει για την παρέα ενός άλλου κουνελιού, θα συνεχίσει να επιδεικνύει καταστροφική συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε ότι το κουνέλι σας διατηρείται απασχολημένο με άσκηση και κοινωνική επαφή, καθώς και με πολλά παιχνίδια.

Πώς να διαλέξετε παιχνίδια

Αν αγοράσατε ποτέ ένα καινούργιο παιχνίδι για τη γάτα σας και, αφού αφαιρέσατε το περιτύλιγμα και το αυτοκόλλητο της “αλμυρής” τιμής του, διαπιστώσατε ότι η γλυκιά σας γατούλα προτιμάει να ουρήσει πάνω στο ακριβό της παιχνίδι παρά να παίξει με την καινούργια της μπάλλα/τούνελ/γούνινο ποντικάκι/κρεμαστό παιχνίδι, έχετε ήδη βιώσει την απογοήτευση της απόρριψης του παιχνιδιού που με χαρά αγοράσατε. Επειδή, κατ’ αντιστοιχία, κάθε κουνέλι είναι διαφορετικό, δεν αρέσουν σε όλα τα ίδια παιχνίδια, και μερικά κουνέλια θα χρησιμοποιήσουν διαφορετικά το ίδιο παιχνίδι από κάποια άλλα. Τα παιχνίδια για κουνέλια μπορεί να είναι πολύ απλά ή αρκετά πολύπλοκα, και μπορεί να έχουν από μηδενική αξία μέχρι πολύ ακριβή τιμή. Ευτυχώς, τα κουνέλια δεν τα ενδιαφέρει αν τα παιχνίδια τους είναι πανάκριβα ή αν τα φτιάξατε μόνοι σας από χαρτόκουτα και κομμάτια ξύλο που ήταν για πέταμα. Το ίδιο το κουνέλι σας θα σας δείξει ποιά είναι τα παιχνίδια που του αρέσουν. Αρκεί να το παρατηρήσετε: του αρέσει να κρύβεται στο στενό και σκοτεινό χώρο κάτω από την πολυθρόνα σας; του αρέσει να σκαρφαλώνει πάνω στο γραφείο σας και να σκουντάει με περιέργεια τον εκτυπωτή σας; του αρέσει να σκάβει με μανία στο χαλί σας; του αρέσει να τρέχει πάνω-κάτω στο διάδρομο ή τις σκάλες σας; έχετε παρατηρήσει μήπως ότι μόλις τον βγάλετε από το κλουβί του τρέχει αμέσως να αποτελειώσει την επαναδιακόσμηση του χώρου που διέκοψε χθες; Η “θετή γονέας” του House Rabbit Society, Holly O’Meara, τονίζει ότι σε πολλά κουνέλια αρέσει να επικεντρώνονται σε κάποια συγκεκριμένη ασχολία και ενδιαφέρονται για δραστηριότητες που είναι ικανές να απασχολήσουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα τους για ένα ικανό χρονικό διάστημα. Φαντάζομαι ότι θα είναι πολύ ικανοποιητικό για ένα κουνέλι να ολοκληρώνει τελικά μια δουλειά “αρχιτεκτονική” ή “εσωτερικής διακόσμησης”, η οποία κράτησε την προσοχή του και το απασχόλησε για αρκετές μέρες ή και βδομάδες. ‘Ολες οι προαναφερόμενες συμπεριφορές απαιτούν διαφορετικό είδος παιχνιδιών.

Το να δώσετε πολλά παιχνίδια σε ένα νεαρό ή μη εκπαιδευμένο κουνέλι δε σημαίνει ότι μπορείτε να το αφήσετε ελεύθερο για 8 ώρες και μετά να γυρίσετε σπίτι και να το βρήτε ανέπαφο. Μην του δίνετε υπερβολική ελευθερία πολύ νωρίς. Δουλέψτε με το κουνέλι σας και τις προσωπικές του προτιμήσεις και τάσεις, για να διαμορφώσετε ένα πρόγραμμα ελεύθερης κυκλοφορίας που θα ταιριάζει τόσο στο κουνέλι σας όσο και σε σας. ‘Οσο μεγαλώνει σε ηλικία και αφού στειρωθεί δε θα χρειάζεται τόση πειθαρχία και θα μπορείτε να το αφήνετε να κυκλοφορεί ελεύθερα μόνο του για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, αλλά μην βιαστείτε και μην πιέσετε τα πράγματα!

Παιχνίδια και διαφορετικοί χαρακτήρες

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες βασισμένες σε διαφορετικού τύπου δραστηριότητες. Αυτές είναι φυσικές συμπεριφορές που χρειάζονται διέξοδο, χρειάζονται δηλαδή να διοχετευτούν θετικά. Παρέχοντας στο κουνέλι σας ασφαλείς, μη καταστροφικές δραστηριότητες εξασφαλίζετε ότι δεν θα αναγκαστεί να …αυτοσχεδιάσει.

- Τρυπώνοντας

Τα κουνέλια είναι ζώα που ζουν μέσα σε λαγούμια και, κατ’ αυτό τον τρόπο, τα περισσότερα διασκεδάζουν να σκάβουν τούνελ ή να σκάβουν στο βάθος προκατασκευασμένων “στοών”. Μπορείτε να βρείτε συμπαγή σχήματα από χοντρό χαρτόνι από μαγαζιά με είδη κατασκευών που μπορούν να αποτελέσουν καταπληκτικά και φθηνά τούνελ για παιχνίδι και μάσημα. Μπορείτε ακόμα να τσαλακώσετε και να χώσετε μπάλες από εφημερίδες στο άκρο του τούνελ, δίνοντας την ευκαιρία στο κουνέλι σας να περάσει ώρες σκάβοντας. Για κουνέλια στα οποία αρέσει περισσότερο να κάθονται μέσα στα τούνελ παρά να σκάβουνε μπορείτε να αγοράσετε συνθετικά τούνελ για γάτες. Είναι πολύ άνετα και κάποιο απ’ τα δικά μας κουνέλια τα χρησιμοποιεί όλη την ώρα. Μπορείτε, επίσης, να δώσετε στο κουνέλι σας ένα μακρόστενο χαρτοκιβώτιο, ανοικτό κι από τις δύο πλευρές, ή από τη μία πλευρά. Μπορείτε να κατασκευάσετε ένα τούνελ κλείνοντας με ειδικούς διαδρόμους από πλέγμα το σημείο κάτω από τον καναπέ σας δίπλα στον τοίχο.

- Σκάβοντας

Με το κρύψιμο μέσα σε τούνελ ταιριάζει και το σκάψιμο. Μερικά κουνέλια διασκεδάζουν σκάβοντας στο βάθος ενός τεχνητού τούνελ ή οπουδήποτε αλλού. Τα …παγκοσμίου κλάσης κουνέλια-σκαφτιάδες έχουν ανάγκη από πολλές ευκαιρίες σκαψίματος και, ευτυχώς, είναι εύκολο να τις βρουν. ‘Ενα χαρτοκιβώτιο, ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο ή μια πλαστική λεκάνη ή ένα ψάθινο καλάθι ή κουτί παραγεμισμένο με άχυρο, εφημερίδες σχισμένες σε λωρίδες, περιοδικά και χαρτιά και οποιοδήποτε άλλο ασφαλές υλικό που μπορεί να σχιστεί κατ’ αυτό τον τρόπο είναι κατάλληλα για αυτό το σκοπό. Αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο πάνω στο χαλί που το κουνέλι σας αρέσκεται να σκάβει, μπορείτε να το καλύψετε με κάποιο έπιπλο, ένα φθηνό ρετάλι μοκέτας ή ένα χαλάκι από ψάθα, όμως δώστε του επίσης και ένα κουτί σαν το παραπάνω για να σκάβει και να απασχολείται.

- Σχίζοντας

Μήπως η αγαπημένη διασκέδαση του κουνελιού σας είναι να κομματιάζει την ταπετσαρία του τοίχου σας; Τα κουνέλια που αρέσκονται στο σκίσιμο πρέπει να έχουν πολλά προϊόντα χαρτιού γύρω τους για να παίζουν. ‘Ενας παλιός τηλεφωνικός κατάλογος είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για σχίσιμο. Το ίδιο το σχίσιμο είναι ασφαλές, εκτός αν το κουνέλι σας τρώει μεγάλες ποσότητες χαρτιού. Μπορείτε να του δώσετε σκέτο τον τηλεφωνικό κατάλογο ή να τον τοποθετήσετε μέσα σε ένα κουτί ή ένα μεγάλο καλάθι. ‘Οπως και πολλές άλλες δραστηριότητες που αρέσουν στα κουνέλια, δυστυχώς το σχίσιμο των χαρτιών δεν σημαίνει και ένα τακτοποιημένο σπίτι, αν κρατάτε, όμως, τα σχισμένα κομματάκια χαρτιού μέσα σε ένα κουτί, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη. Μια σκούπα από άχυρο (ΟΧΙ πλαστικό) αποτελεί, επίσης, ένα πρώτης τάξης παιχνιδι για σκίσιμο.

- Πετάγοντας

Όλα τα κουνέλια, από τα πιο ήσυχα και γλυκά μέχρι τα πιο ζωηρά και επιθετικά, αρέσκονται να πετάνε πράγματα. Παιχνίδια για μωρά, κλειδιά, μικρές μπάλλες και κρίκοι είναι εναλλακτικές επιλογές από το να πετάνε το μπωλ του φαγητού ή το κουτί που κάνουν τις ανάγκες τους. Σιγουρευτείτε, όμως, ότι τα παιχνίδια αυτά είναι κατασκευασμένα από σκληρό πλαστικό ή μέταλλο και δεν έχουν τμήματα που μπορούν να μασηθούν και καταπωθούν από το κουνέλι σας. Μερικά κουνέλια μπορούν ακόμα και να μάθουν να τους πετάτε τα αντικείμενα και να σας τα φέρνουν πίσω, αν αρχίσετε αυτό το παιχνίδι μαζί τους.

- Σκαρφαλώνοντας

Τα εξωστρεφή, ριψοκίνδυνα κουνέλια τρελλαίνονται να σκαρφαλώνουν πάνω στα έπιπλα, διαψεύδοντας τη συνηθισμένη άποψη ότι τα κουνέλια είναι πιο ευχαριστημένα στο έδαφος παρά ψηλά. Σαν μικροί αναρριχητές, διασκεδάζουν τόσο με την αίσθηση του ίδιου του σκαρφαλώματος όσο και με τη θέα που απολαμβάνουν από ψηλά. Τοποθετείστε μια σειρά από κουτιά που είναι συμπαγή και σταθερά στην βάση τους, ώστε το κουνέλι σας να μπορεί με ασφάλεια να σκαρφαλώνει από επίπεδο σε επίπεδο. Μερικοί κορμοί για γάτες του εμπορίου κάνουν επίσης και για τα κουνέλια, αφού τους προσφέρουν κι ένα πλάτωμα ξεκούρασης στην κορφή κάθε επιπέδου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ράμπες για να βοηθήσετε τον μικρό σας εξερευνητή να ανέβει πάνω σε αντικείμενα. (για παράδειγμα το πάνω μέρος του κλουβιού του καλυμμένο με ένα χαλάκι), ή μπορείτε να κατασκευάσετε μια ράμπα με επίπεδα για ξεκούραση μέσα στο ίδιο το κλουβί (αν είναι μεγάλο). Και μπορείτε εύκολα να κατασκευάσετε μόνοι σας ένα πολυόροφο “κάστρο” από χαρτόνι –πιο προσωρινό- ή ξύλο –πιο μόνιμο- με τρύπες για παράθυρα, ράμπες για σκάλες και μια ταράτσα για να παρατηρεί τον κόσμο από ψηλά!

- Μασουλώντας

Αυτή είναι μάλλον η κυριότερη έγνοια όσων ζουν με κουνέλια. Τα κουνέλια έχουν ανάγκη να μασάνε για λόγους ψυχολογικούς και φυσιολογίας. Ψάθινα καλάθια, κούτσουρα και κλαδιά από μη επεξεργασμένο και μη τοξικό για τα κουνέλια ξύλο, χαρτόκουτα, κομμάτια χαρτί, άχυρο και αποξηραμένα κουκουνάρια από έλατο είναι όλα καλές επιλογές. Αν αρέσει στο κουνέλι σας να ανοίγει τρύπες στην πλάτη του καναπέ σας, δώστε του ένα χαρτόκουτο γεμισμένο με άχυρο ή χαρτί, με μια μικρή τρύπα για αρχή και αφήστε το να αποτελειώσει τη δουλειά! Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας. Φτιάξτε του ένα κουτί-παιχνίδι από χαρτί ή ψάθα, γεμάτο από διαφορετικά είδη, μεγέθη και σχήματα ξύλου, αποξηραμένων κουκουναριών, ρολλών χαρτιού υγείας και χαρτιού κουζίνας και άλλα τέτοια ασφαλή αντικείμενα.

Μη δίνετε στο κουνέλι σας μόνο ένα κομματάκι ξύλο να μασάει. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν συχνά αυτά τα βαμμένα πράσινα και πορτοκαλί και κομμένα σε σχήμα καρότου ξύλινα αντικείμενα που πουλάνε στα pet shop και μένουν έκπληκτοι που το κουνέλι τους το μυρίζουν και του γυρίζουν την πλάτη. Ειδικά για ένα νεαρό κουνέλι ή ένα κουνέλι που αρέσκεται ειδικά στο μάσημα πραγμάτων τα παιχνίδια για μάσημα πρέπει να του εξάπτουν το ενδιαφέρον και να υπάρχουν γύρω του σε ποικιλία. ‘Οσο περισσότερα σε ποσότητα και ποικιλία είναι τα παιχνίδια, τόσο το καλύτερο. ‘Ενα κουνέλι που έχει μόνο ένα κομμάτι ξύλου, ένα μικρό κούτσουρο ή ένα κλαδάκι για μάσημα, είναι ένα κουνέλι που βαριέται. Κι ένα κουνέλι που βαριέται είναι ένα άτακτο κουνέλι.

- Τακτοποιώντας

Σε μερικά κουνέλια αρέσει να “τακτοποιούν” χαλιά, παπλώματα, μαξιλάρια ή πετσέτες. Αν το κουνέλι σας περνάει πολλή ώρα πανω στο κρεβάτι, σπρώχνοντας, τραβώντας και δαγκώνοντας τα σεντόνια, τις κουβέρτες και τα μαξιλάρια μέχρι να τα τακτοποιήσει όπως θέλει, τότε σίγουρα θα του αρέσει να έχει την δική του πετσέτα να στρώνει πάνω στο πάτωμα. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια παλιά πετσέτα μπάνιου, κατά προτίμηση με κοντό πέλος ή θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή του κάνα ’δυο μαξιλαράκια. Ομως, βεβαιωθείτε ότι δεν τρώει την πετσέτα ή τα μαξιλάρια, πράγμα το οποίο θα ήταν επικινδυνο για την υγεία του και ότι μόνο δαγκώνει, σπρώχνει, τραβάει και τακτοποιεί.

- Χτυπώντας

Τα επιθετικά κουνέλια που ρουθουνίζουν, απειλούν με επίθεση, δαγκώνουν και γρατζουνάνε πολλές φορές διασκεδάζουν με παιχνίδια που μπορούν να απορροφήσουν την επιθετικότητά τους. Οτιδήποτε είναι εν μέρει κινητό και εν μέρει ακίνητο, αλλά αρκετά ευέλικτο για να το κτυπήσουν είναι γι αυτά διασκεδαστικό. Τέτοια αντικείμενα είναι τα κρεμαστά παιχνίδια για παπαγάλους (ΜΗΝ πάρετε τα παιχνίδια για μικρά πουλιά, γιατί το πλαστικό τους μπορούν εύκολα να το μασουλήσουν τα κουνέλια), κρεμαστά παιχνίδια για μωρά (ένα καρουσέλ είναι το καλύτερο!) ή κρίκοι περασμένοι ο ένας μέσα στον άλλο από σκληρό πλαστικό ή ξύλο που κρέμονται από το ταβάνι του κλουβιού, όλα αυτά δίνουν την ευκαιρία σε ένα υπερενεργητικό κουνέλι να διοχετεύσει κάπου τα επιθετικά του συναισθήματα.

- Σπρώχνοντας, τσουλώντας

Σε μερικά κουνέλια αρέσει να παίζουν με μπάλλες. Οι μεγάλες λαστιχένιες μπάλλες είναι οι καλύτερες. Μερικοί άνθρωποι έχουν δώσει μπαλόνια στα κουνέλια τους, όμως αποφύγετε να το κάνετε αυτό, γιατί τα μπαλόνια είναι πολύ επικίνδυνα και λόγω του θορύβου που κάνουν όταν σπάνε και λόγω των κομματιών που απομένουν τα οποία μπορεί να είναι ως και θανάσιμα αν τα καταπιεί το κουνέλι σας.

‘Οταν πρόκειται για παιχνίδια, πάντα να δίνετε περισσότερα όχι λιγότερα. Παρατηρήστε τις αγαπημένες δραστηριότητες του κουνελιού σας και εφεύρετε παιχνίδια που μπορούν να το κρατήσουν απασχολημένο, αυτή θα είναι μια δραστηριότητα ευχάριστη και για τους δυό σας, ένα διπλό παιχνίδι.