Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ΠΩΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΥΜΠΑΝΙΣΜΟΥ (ΑΕΡΙΑ)

(Από τα αρχεία του Ontario Rabbit Education Organization)

Τα κουνέλια μπορούν να υποφέρουν από αέρια. Αν δεν δοθεί η πρέπουσα σημασία, η συσσώρευση επώδυνων για το κουνέλι αερίων μπορεί να αναγκάσει το κουνέλι να σταματήσει να τρώει και να πάθει γαστρεντερική στάση, που είναι η επιβράδυνση ή το πλήρες σταματημα των κανονικών εντερικών συσπάσεων. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του κουνελιού, αν μείνει χωρίς θεραπεία. Τα αέρια (τυμπανισμός) μπορούν να έρθουν και ως αποτέλεσμα της γαστρεντερικής στάσης.

Τα κουνέλια με τυμπανισμό επιδεικνύουν συνήθως ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: δυνατά γουργουρητά που προέρχονται από το στομάχι του κουνελιού, σκληρό, διεσταλμένο στομάχι, λήθαργος και σημαντική μείωση στην όρεξη. Συχνά το τελευταίο σύμπτωμα (η απώλεια της όρεξης) είναι και το πρώτο σύμπτωμα της ύπαρξης αερίων. ‘Οταν υποφέρουν από αέρια, πολλά κουνέλια κάθονται μαζεμένα, με τα μάτια τους μισόκλειστα, πολλά κάθονται απλωμένα, πιέζοντας το στομάχι τους στο πάτωμα ή τελείως όρθια σε μια αφύσικη στάση κορμού.

Ψηλαφίστε το στομάχι του κουνελιού σας (χωρίς να το πιέσετε), όταν δεν έχει αέρια. Παρατηρήστε τότε πώς είναι η αίσθηση ενός φυσιολογικού, μαλακού στομαχιού και ποιό είναι το μέγεθός του σε σχέση με τα πλευρά του. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε ποιά είναι η εικόνα ενός φυσιολογικού στομαχιού για το δικό σας κουνέλι.

Αν το κουνέλι σας αντιμετωπίζει συχνά περιστατικά αερίων, πρέπει να αναθεωρήσετε την δίαιτά του, εφόσον μερικές τροφές είναι πιο πιθανόν να δημιουργήσουν τυμπανισμό σε μερικά κουνέλια σε σχέση με άλλες τροφές. Επίσης, ελέγξτε αν υπάρχουν τυχόντα προυπάρχοντα προβλήματα υγείας που μπορούν να επιφέρουν επιβράδυνση της εντερικής λειτουργίας. ‘Οταν το κουνέλι σας υποφέρει από αέρια, είναι σημαντικό να το θεραπεύσετε το συντομότερο δυνατό με τη χορήγηση της ουσίας SIMETHICONE. Το Simethicone δεν έχει καμμία γνωστή αλληλεπίδραση με φαρμακευτικές ουσίες και δεν απορροφάται από το εντερικό τοίχωμα. Η δράση του είναι αποκλειστικά μηχανική, ως προς την ικανότητα συγκέντρωσης των φυσαλλίδων αερίων που κατόπιν αποβάλλονται ευκολότερα.

Στο άρθρο «Γαστρεντερική Στάση, Ο Σιωπηλός Δολοφόνος» της Δρ. Dana M. Krempels, συνίσταται η χορήγηση 1 cc (δόση που αφορά σε ενεώρημα των 20 mg/ml), κάθε ώρα για 3 δόσεις, μετά 1 cc κάθε 3-8 ώρες, ανάλογα με το περιστατικό. Παραδείγματα ονοματολογίας φαρμάκων που μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο και που περιέχουν simethicone είναι τα Ovol, Phazyme και Gas-x.
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα ονόματα αυτά αφορύν σε Αμερικάνικες εταιρείες παραγωγής. Στην Ελλάδα υπάρχει σιρόπι με την ονομασία Infa-Col που χορηγείται για τους κωλικούς των βρεφών).

Μαζί με το Simethicone, επίσης βοηθούν στην διάσπαση των αερίων πολύ ελαφρές κυκλικές κινήσεις μασάζ στην κοιλιακή χώρα του κουνελιού. Το κουνέλι πρέπει να αρχίσει να δείχνει σημάδια βελτίωσης μετά από 1-2 δόσεις Simethicone. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, πηγαίνετε το κουνέλι σε εξειδικευμένο κτηνίατρο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η γαστρική διάταση (volvulus) ή η σοβαρή στομαχική διόγκωση (bloat), δεν είναι το ίδιο με ένα περιστατικό αερίων, γιατί στην περίπωση αυτή το στομάχι σκληραίνει υπερβολικά και διαστέλλεται σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να διακοπεί η παροχή και κυκλοφορία του αίματος προς το στομάχι και τα έντερα. Η κατάσταση αυτή οδηγεί πολύ γρήγορα σε οργανικό σοκ και στο θάνατο. Αν υποπτεύεστε λοιπόν κάτι τέτοιο, μην κάνετε μασάζ στην κοιλιακή χώρα, γιατί αυτό θα χειροτέρευε την κατάσταση. Πηγαίνετε κατεπειγόντως στον εξειδικευμένο κτηνίατρο.

Συνιστούμε σε κάθε κάτοχο κουνελιού να διαβάσει το άρθρο της Dana M. Krempels «Γαστρεντερική Σταση, Ο Σιωπηλός Δολοφόνος».